28.04.2017 — 09:34

Відбулася обласна нарада з педіатрами та відповідальними за імунопрофілактику

 

27 квітня в актовій залі поліклініки Хмельницької міської дитячої лікарні відбулася нарада для педіатричної служби та відповідальних за імунопрофілактику в області. Присвятили її Всеукраїнському тижню імунізації, який в нашій державі відзначається з 24 до 30 квітня.

Головний педіатр Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Лариса Добровольська підкреслила, що цій темі уже присвятили чимало заходів, круглих столів, виступів у друкованих ЗМІ, на телебаченні та у радіоефірі. Вона наголосила, що на фоні недостатнього забезпечення вакцинами в Україні, некоректно говорити про відмову батьків від щеплень. Адже, як свідчить практика, останнім часом населення все більше усвідомлює важливість вакцинації дітей як головну перепону на шляху найбільш небезпечних недуг, які можуть призвести до важкої інвалідності чи й летальності. Тому завдання педіатра полягає ще й у пропаганді здорового способу життя та імунізації. Адже нині рівень вакцинації дітей – критично низький. Як відомо, щеплення малечі буде достатнім, коли досягне 95 %.І це один з чинників національної безпеки держави.

 На думку головного епідеміолога ДОЗ Олександра Мирного, великим мінусом з боку окремих територій є ситуація, коли вакцини є, а діти залишаються не щепленими. Посадовець зобов’язав осіб, відповідальних за імунопрофілактику, провести на територіях заняття за участю середнього медичного персоналу щодо техніки проведення маніпуляцій, дотримання холодового ланцюга і т. д.

Загалом, у Календарі щеплень українців – вакцини від 10 найбільш небезпечних інфекційних недуг. Закупівлю цих препаратів проводять за державні кошти. Олександр Мирний повідомив, що за І квартал 2017 року показники вакцинації у Хмельницькій області на рівні, а в деяких випадках, і вище загальних по державі. Наразі, за словами головного епідеміолога ДОЗ, в пологових стаціонарах та містах існують перебої із вакциною БЦЖ. Натомість вакцини від гепатиту В бракує на дільницях – у центрах первинної медико-санітарної допомоги та амбулаторіях загальної практики-сімейної медицини. В пологових відділеннях її вистачає. Також недостатнє забезпечення ін’єкційною полімієлітною вакциною. З рештою – проблем нема.

Олександр Борисович пояснює перебої із постачанням згаданих вакцин відсутністю закупівлі за державні кошти. Заявку на їх постачання та кошти були перераховані ще наприкінці минулого року, проте процес затягнувся через проведення тендерних процедур. Надходження заявлених препаратів заплановане найраніше у червні поточного року.

Крім того, Олександр Мирний повідомив, що нині в області достатньо вакцини від кору, паротиту та краснухи (КПК). Нова партія КПК має надійти вже у травні. Так само вистачає і вакцини АКДП для дітей, яку останнім часом активно обговорювали через підвищення температури, почервоніння та припухлість місця введення препарату. Головний епідеміолог краю запевнив, що виникнення реакцію передбачено і в інструкції до препарату АКДП. Мовляв, таким чином в дитини виробляється кращий імунітет до захворювань. Цей препарат держава надалазамість всім відомих Пентаксиму та Інфанриксу, постачання яких до 2019 року не заплановане.

Так само, багато є і дифтерійно-правцевого анатоксину, проте попиту на нього немає. Фахівець звертає особливу увагу на низький відсоток охоплення дорослого населення. Щодо антирабічної вакцини (проти сказу), то у закладах вторинного рівня надання медичної допомоги її вистачить щонайменше до кінця поточного року.

Також, до Всеукраїнського тижня імунізації Хмельницький обласний Центр здоров’я розробив та розповсюджує санітарно–освітню літературу на тему імунопрофілактики. Зокрема, санітарній бюлетень «Що потрібно знати про дитячі інфекційні захворювання», «Календар профілактичних щеплень», інформаційний лист «Цінність вакцинації», пам’ятку для батьків «Моя дитина. Щоденник щеплень».

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я