20.06.2017 — 16:06

Хмельниччина займає перше місце в Україні у загальному рейтингу областей за формуванням спроможних територіальних громад

Сьогодні в м.Києві відбувається координаційна зустріч “Реформа місцевого самоврядування і децентралізація влади в Україні: успіхи та перспективи”, організована Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ спільно з Програмою для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку “U-LEAD з Європою”. Хмельниччину на цьому заході представляють заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник та директор Хмельницького відокремленого підрозділу установи “Центр розвитку місцевого  самоврядування” Сергій Яцковський.

Як зазначив під час виступу на панельній дискусії щодо результатів реформи децентралізації Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, реформа децентралізації – найбільш успішна у країні. 413 громад вже об’єдналися, з яких 159 громад вже два роки поспіль впроваджують реформу, засвідчивши зміни в системі управління та матеріалізацію повноважень. Політична воля Президента України, парламенту та Уряду дає можливість впровадити системні зміни в країні.

Він наголосив на важливих досягнення бюджетної та податкової децентралізації в Україні. «Урядом прийнято бюджетну резолюцію, яка засвідчила просування реформи і її можливості у збільшенні бюджетів місцевих громад. Так, на 2017-й закладено 170 млрд гривень доходів місцевих бюджетів, на 2018 – 248 млрд, на 2019 – 270 млрд гривень, на 2020 – 284 млрд гривень. Тобто сьогодні об’єднані громади мають можливість працювати ефективно, планувати і реалізувати проекти, які покращують якість інфраструктури ОТГ і місцевого самоврядування», зауважив Зубко.

Він відзначив, що Уряд і людей, які проживають в ОТГ, непокоїть питання ефективного використання залучених коштів. «Коли бачимо зростання залишків на казначейських рахунках або на банківських депозитах, це означає, що кошти не матеріалізуються у новій якості життя українців», – підкреслив він.

За його словами, площа, яку охоплює реформа децентралізації в Україні вже перевищує територію Угорщини або Португалії. «Ми вийшли на високий рівень просування реформи. І вже потрібно говорити про стратегічну перспективу розвитку реформи. Ми впроваджуємо інструменти оцінки дієвості кожної громади та області у просуванні децентралізації. Держава формує рамкову політику, які визначатимуть конкурентоспроможність громад у забезпеченні належної якості життя людини. Серед лідерів за ефективністю – Слобожанська, Вербківська, Богданівська, Шахівська, Глобинська ОТГ. Там показують спроможність та ефективність у реалізації інфраструктурних проектів», – зауважив Геннадій Зубко.

Він відзначив важливість співпраці із європейськими партнерами у реформі. «Уряд, регіони і європейські партнери, що активно долучилися до програми, зокрема проект U-LEAD, який нам допомагає відкрити офіси в областях для консультативної підтримки в громадах, – є партнерами, які бачать перспективи України, як європейської держави за рахунок зміни системи управління», – наголосив Геннадій Зубко.

З метою визначення ефективності та спроможності об’єднаних громад Мінрегіон пропонує оцінювати чотири основні параметри.

За  словами Віце-прем’єра, першим параметром є загальний рейтинг областей за формуванням спроможних територіальних громад. «Для нас важлива не тільки кількість громад, але і їхня спроможність здійснювати повноваження, брати на себе відповідальність, забезпечувати якість життя громадян», — зазначив він.

Другим параметром, на його думку, є кількість ОТГ, що дозволяє визначити якісний рівень реформи децентралізації на території кожної області. «Третій параметр – площа об’єднаної громади. Масштабніша територія дозволяє реалізувати більшу кількість інфраструктурних об’єктів. Від цього залежить перспектива громади щодо залучення інвестицій і загалом – її конкурентоздатність. Четвертий критерій – це кількість людей, які об’єднуються в ОТГ. Ми зацікавлені у більшій кількості громад, які входять у нову ОТГ», — зауважив Геннадій Зубко.

Згідно аналізу цих показників, проведеного Мінрегоном, Хмельниччина за сумою балів займає у загальному рейтингу областей за формуванням спроможних територіальних громад перше місце в Україні, поряд з Житомирською та Чернігівською областями. При цьому наш регіон також займає перше місце за покриттям площі області об’єднаними територіальними громадами .

Він зазначив, що прийнятий Закон про добровільне приєднання дає можливість чинним ОТГ приєднувати до себе нові громади і таким чином збільшувати територію і кількість населення, а відтак – власну спроможність надавати якісні послуги.

За словами Зубка, окрім згаданих параметрів, запроваджується фінансовий моніторинг спроможності ОТГ. «Перший показник – обсяги у бюджеті громади власних ресурсів на одного мешканця. Він дозволяє бачити перспективу доходів за рахунок обліку землі, нерухомості, акцизного податку. Це вказує на ефективність управлінських рішень на місцях. Другий показник – залежність громади від фінансування із держбюджету, рівень її економічної самодостатності. І третій – це витрати громади на управлінський персонал. Ефективність влади визначається якістю життя у громаді. Якщо зростають доходи на управлінський персонал, мають зростати і видатки на інфраструктурний розвиток», — зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, на підставі фінансових показників будуть складатися моніторинги ефективності ОТГ. «Це дасть можливість визначити потреби у залученні інвестицій та трудових ресурсів, управлінські рішення щодо охорони здоров’я, планування територій, розвитку адміністративних послуг. Такий моніторинг допоможе ОТГ правильно оцінити соціально-економічні перспективи розвитку своєї громади», — наголосив Геннадій Зубко.

За інформацією Прес-служби Віце-прем’єр-міністра України