20.06.2017 — 15:02

21 червня – День літнього сонцестояння

Зв’язок людини і природи важко не помітити. З розвитком ери технологій багато жителів Землі зовсім забули, що їх коріння бере початок зовсім не в бездушних машинах і цифрах, а в природі рідного краю. Із загостренням екологічної обстановки люди все більш задумалися про повернення до екологічних способів мислення, через що увагу багатьох людей тепер привертають свята, пов’язані з природними явищами. До таких належить і всім відоме свято – День літнього сонцестояння.

День літнього сонцестояння – важлива астрономічна і географічна подія, що відбувається в Сонячній системі. Такий день буває тільки раз у році. Він знаменує початок літа. Пов’язаний він з тим, що Земля стає під кутом, завдяки якому сонячні промені освітлюють її як можна довше. Саме тому 21 червня буде найдовший день і найкоротша ніч. Відповідно на протилежній півкулі все буде навпаки.

Раніше дана подія відносилась до одного з найвизначнішого народного свята, адже вважалося, що саме з цього дня починалося справжнє літо. В день літнього сонцестояння за старих часів відзначали свято середини літа – Літу. Цього дня стрибали через багаття, співали пісень, купалися, танцювали і веселилися. Це свято втілює достаток, родючість, щастя, життєрадісність, а тому готувати їжу і спати в ці дні найкраще на природі.

На думку фахівців, на сонцестояння дуже сильно реагує і природа. До цього дня, як правило, всі рослини намагаються досягти максимуму в зростанні, а після літнього сонцестояння вже користуються накопиченими силами. Недарма, наші предки відзначали це свято, відносячи його до початку багатьох польових робіт.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації