20.06.2017 — 17:26

Завершився обласний етап Всеукраїнської гри “Сокіл”-“Джура-2017”

У мальовничому селі Самчики Старокостянтинівського району завершився обласний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”). Організатори гри – Хмельницький обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді під керівництвом Департаменту освіти і науки облдержадміністрації та активній підтримці управління молоді та спорту облдержадміністрації – подбали про високий рівень підготовки заходу.

Учасники “Джури” – 27 роїв з 12 районів, 9 ОТГ та 6 міст області – таборувались з 12 по 16 червня поблизу історико-культурного заповідника “Самчики”. На урочистому відкритті гри перед юними джурами виступили директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олег Фасоля, начальник управління молоді та спорту Хмельницької обласної державної адміністрації Володимир Клімов,  заступник голови обласної ради Валерій Лєсков, голова Всеукраїнського штабу гри “Джура”, спеціаліст відділу патріотичного виховання Міністерства освіти і науки України Анатолій Грива, начальник відділу ювенальної превенції УПД Головного управління національної поліції в Хмельницькій області Сергій Цимбалюк. Подарунком усім стали пісні у виконанні юного волонтера зі Старокостянтинова, представника громадської організації Мистецька сотня «Гайдамаки», учасника талант-шоу «Україна має талант!» Артема Харченка. На відкритті були також присутні ректор Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Віктор Берека, директор історико-культурного заповідника “Самчики” Богдан Пажимський, представники численних громадських організацій.

Програма гри, різноманітна і насичена, складалася з видів змагань та конкурсів військово-спортивного, туристсько-краєзнавчого та культурно-просвітницького спрямування: “Впоряд” (стройова підготовка), “Стрільба” (з пневматичної гвинтівки), “Неповне розбирання та збирання автомату АК-74”, “Смуга перешкод” – подолання перешкод на пересіченій місцевості, “Теренова гра” – тактична гра на місцевості із елементами топографії та орієнтування, “Рятівник” – змагання з надання першої долікарської допомоги, “Квест: Випробування джури” – комплексна командна інтелектуально-екстремальна гра, призначена для активізації знань, умінь та набуття комунікативних звичок в екстремальних умовах. А ще конкурси – “Відун” (на знання історії України, доби козаччини, українських військових формувань різних епох, сучасних збройних сил України), “Бівак” з оцінюванням таборування, “Ватра” (творчо-мистецьке представлення рою), конкурс презентацій звітів про виконання завдання відповідно ідейних принципів лицарства “Служити Богові, Батьківщині, ближнім” під гаслом “Добре діло”.

У перервах між змаганнями та конкурсами проводились тематичні виховні та пізнавальні бесіди, майстер-класи і збірки та вишкіл роїв. Майстер-класи проводились за темами: “Матеріальна частина автомата Калашнікова та пістолета Макарова”, “Тактична медицина”, “Прийоми самооборони”, “Топографія”, “Дії тактичних груп”.

Координатор з розвитку в Хмельницькій області Національної скаутської організації України “Пласт” Віктор Годний провів з учасниками гри. комплексне заняття з практичного патріотизму, а також ігри за пластовою методикою.

На другий день гри на Козацькому колі вперше було організоване дитяче самоврядування в таборі – обрані похідний отаман – Ребрик Дмитро (рій “Полонська сотня”) і писар – Кондратюк Микита (рій “Нетішинські джури”). На кожну добу обиралися чергові рої і хорунжі.

Всі види та конкурси були командні. Але у конкурсах “Стрільба” та “Неповне розбирання та збирання автомату АК-74” визначалися особисті результати. Найкращі особисті результати у “Стрільбі” показали Катерина Плясецька (рій “Сокіл”, Ярмолинецький р-н) та Владислав Коваль (рій “Подільські джури”, м. Кам’янець-Подільський). Вони розділили 1 місце. Третій результат показали – Анастасія Собко (рій “Косаки”, Деражнянський р-н), Інна Юрчук та Тарас Корольчук – обоє з рою “Литаври” Білогірського району. У командному заліку конкурсу трійка кращих була такою: “Косаки” з Деражнянського р-ну, рій “Сокіл” з Ярмолинецького р-ну та рій “Подільські джури” з м. Кам’янця-Подільського. У конкурсі збирання-розбирання автомата АК-74 найкращі результати показали: 1і 2 місця посіли представники рою “Нетішинські джури” Родіон Новза-Федюк і Богдан Потанін, 3 місце – у представника рою “Чорні вершники” (Красилівський р-н) – Тараса Чернятинського.

Виконання прийомів муштрового впоряду у складі рою оцінювалося у військово-спортивному виді “Впоряд”. Найкраще із завданнями впорався рій “Подільські джури” Кам’янця-Подільського. Друге і третє місця – у роїв “Несамовиті орли” з м. Шепетівки та “Сокіл” з Ярмолинецького р-ну.

Цікаво пройшла “Теренова гра”, яка традиційно є одним з найулюбленішим видом змагань. За жеребкуванням рої діляться на 2 сотні – “синіх” і “малинових”. Основні завдання для кожної сотні такі: облаштувати табір в лісі, встановити прапор відповідного кольору (синій або малиновий), визначити серед гравців своєї сотні розвідників, захисників та тих, хто буде у засідці, знайти по карті табір “противника” і спробувати захопити їх прапор. У цій грі перемогли “малинові”. Після гри один із учасників поділився враженнями: “Теренова гра наближена до реальних подій, дозволила відчути напруженість, відповідальність, згуртованість, командна робота”.

Цікаво пройшов вид гри “Квест: Випробування джури”, який складався із 8 заданих пунктів – об’єктів, що розташовані на території музею-маєтку Самчики. Перед квестом для учасників були проведенні докладні екскурсії, на основі яких і були складені завдання “Квесту”. Всі об’єкти були зашифровані у віршах. Найкраще і найшвидше впоралися із завданнями – “Подільські джури” (м. Кам’янець-Подільський), “Сокіл” (Ярмолинецький р-н) та “Полонська сотня” (Полонська ОТГ).

Смугу перешкод на пересіченій місцевості швидко і з найменшими штрафами подолав і виборов перше місце рій “Полонська сотня” (Полонська ОТГ). Друге і третє місця посіли рої “Подільські орли” з Хмельницького р-ну і “Нетішинські джури” (м. Нетішин).

У конкурсі “Ватра” оцінювалось творчо-мистецьке представлення рою, метою якого було висвітлення виховних козацьких традицій, обрядів, забав, бойового мистецтва та ін. Рой “Характерники” з Волочиської ОТГ був визнаний кращим. Друге місця у цьому конкурсі – у “Подільських джур” (м. Кам’янець-Подільський), третіми стали “Косаки” (Деражнянський р-н).

Найкраще звіти про завдання відповідно ідейних принципів лицарства “Добре діло” презентували рої “Косаки” (Деражнянський р-н), “Сокіл” (Ярмолинецький р-н) та “Козак.UA” (Шепетівський р-н).

В інтелектуальній вікторині “Відун”, що включала питання з історії України та доби козаччини переможцем став рій “Чорні вершники” (Красилівський р-н), друге і третє місця посіли “Характерники” (Старосинявський р-н) і “Шахівські сердюки” (м. Старокостянтинів).

Швидко промайнули 5 днів джурівського таборування. На урочистому закритті переможцям, призерам та активним учасникам козацької гри вручалися Кубки, дипломи та грамоти. Завершилася гра видовищним флешмобом – учасники вишикувалися, склавши слово “ДЖУРА”.

Як написав у своїй анкеті джуровець з рою “Січовики” (м. Хмельницький): “На мою думку, ця гра має велике значення для молоді. По-перше, це загартовує характер та пробуджує дух патріотизму. По-друге, для молоді в Україні дуже важливо бути готовими до різних умов життя. Також “Джура” привертає увагу до історії України, звичаїв та традицій. Ця гра є підготовкою молоді до життєвих ситуацій та забезпечує важливим досвідом, відкриває нові здібності, об’єднує та навчає роботі в команді”.

За матеріалами Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді