27.06.2017 — 16:16

Відбулася колегія обласної державної адміністрації

Сьогодні під керівництвом голови обласної державної адміністрації Олександра Корнійчука відбулось розширене засідання колегії облдержадміністрації. Участь у засіданні взяли заступники голови адміністрації, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів ЦОВВ, голови райдержадміністрацій, міських (міст обласного значення) рад.

З першим питанням про реалізацію державної молодіжної політики в області виступив начальник управління молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Клімов.

За словами Володимира Ілліча, сьогодні надзвичайно актуальним є розширення можливостей участі молоді у процесах прийняття рішень на місцях, особливо, що стосується реформ та розвитку громад в умовах децентралізації.

Координацію діяльності державної молодіжної політики в області здійснюють 20 структурних підрозділів районних державних адміністрацій, 6 – міст обласного значення, які включають в себе 5 секторів, 15 відділів та 6 управлінь, з яких структурними підрозділами, які безпосередньо здійснюють заходи, спрямовані на розвиток молодіжної політики, є: 4 сектори, 3 відділи, 2 управління, решта – підпорядковані іншим структурним підрозділам, які виконують завдання відповідно до положень.

Реалізація державної молодіжної політики в області здійснюється відповідно до Державної цільової соціальної програми “Молодь України” та обласної цільової соціальної програми “Молодь Хмельниччини” на 2016-2020 роки.

Так, на виконання завдань програм у районах та містах проводилася низка заходів, спрямованих на реалізацію державної молодіжної політики. зокрема: засідання “круглого столу” “Новий рівень зрілості студентського самоврядування: досвід та перспективи розвитку” за участі представників студентського самоврядування вищих навчальних заходів; інформаційно-просвітницька акція до Всесвітнього дня пам’яті людей, які померли від СНІДу, спрямована на популяризацію та пропаганду здорового способу життя, підвищення рівня інформування молоді з питань профілактики тютюнопаління, алкоголізму, наркоманії, захворювань на ВІЛ/СНІД; молодіжний форум спільно з громадською організацією “Молодіжний клуб розвитку” з питань виховання та формування в молодого покоління активної громадянської позиції, підвищення уваги до проблем молоді; спільно з громадською організацією “ХДО “Молодіжний табір” обласний дебатний турнір “Маю право”, метою якого стала активізація та розвиток дебатного руху в місті та області, освіта та виховання молоді в умовах демократії, гуманізму, толерантності та верховенства права та багато інших подібних заходів.

Продовжуючи доповідач відмітив, що на утримання молодіжних центрів, інших організацій, які здійснюють заходи щодо молодіжної політики, та на її проведення з обласного бюджету у 2017 році виділено 5 462 300,0 грн., що на 972260,0 грн. більше ніж торік.

Також, забезпечується тісна співпраця, спрямована на популяризацію здорового способу життя та розвиток спорту серед молоді, з фізкультурно-спортивними товариствами області, а саме: ФСТ “Україна”, ФСТ “Динамо”, ФСТ “Колос”, Національним олімпійським комітетом України в області. Цьогоріч на фізкультурно-спортивні заходи передбачено 22 137 800,0 грн., що на 4 156640,0 грн. більше ніж торік.

На завершення виступу посадовець додав, що пріоритетом у роботі управління молоді та спорту облдержадміністрації є:

створення умов для різнобічного розвитку, громадянської активності, соціального становлення, надання освіти та забезпечення робочих місць, а також підтримки молоді, молодіжних заходів щодо розвитку молодіжного руху та національно-патріотичного виховання;

залучення широких верств населення до здорового способу життя, інформування про заходи, спрямовані на реалізацію молодіжної політики та про можливості для молоді (грантові конкурси, стипендії стажування);

проведення заходів, що сприяють підвищенню інтересу молоді до проблем державотворення, розвитку демократії та громадянського суспільства, участь молоді у реалізації державної молодіжної політики.

Далі про запровадження в області контролю за додержанням законодавства про працю відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 року № 295 “Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” доповів заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Віталій Роздорожний.

Як зазначив посадовець, протягом 2015-2016 років повноваженнями щодо здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про працю (крім питань охорони праці) юридичними особами, у тому числі їх структурними та відокремленими підрозділами, які не є юридичними особами, та фізичними особами, які використовують найману працю, були наділені виключно посадові особи відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці в області .

Так, штатна структура цього відділу передбачала наявність 3 посадових осіб, а також 20 державних інспекторів праці, але за штатним розписом в управлінні Держпраці відсутні структурні підрозділи, посадові особи на місцях, відповідальні за здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про працю.

Відтак, заходами державного контролю за дотриманням законодавства про працю протягом року було охоплено не більше 4% суб’єктів господарювання Хмельницької області.

Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, який набрав чинності з 01.01.2017 року, внесено зміни до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” у частині делегування виконавчим органам міських (міст обласного значення) рад та об’єднаним територіальним громадам повноважень щодо здійснення на відповідних територіях контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення; накладення штрафів за порушення законодавства з цих питань.

Вищевказаними законодавчими змінами надано повноваження щодо створення в органах місцевого самоврядування міст обласного значення, об’єднаних територіальних громадах відповідних структурних підрозділів, посадових осіб з питань контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

Також Віталій Олександрович додав, що 16 травня цього року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 р. № 295, якою затверджено  Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю. Він визначає процедуру здійснення інспекторами праці як управління Держпраці, так і виконавчих органів міських (міст обласного значення) рад та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад державного контролю за додержанням законодавства про працю юридичними особами (включаючи їх структурні та відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами) та фізичними особами, які використовують найману працю.

У зв’язку з набранням чинності з 16 червня 2017 року наказу Міністерства соціальної політики України від 24 травня 2017 року № 866, яким затверджено форму та опис службового посвідчення інспектора праці, виникла потреба вжити невідкладних заходів відповідними органами місцевого самоврядування для впровадження нової системи контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

За словами доповідача, реалізація на місцях виконавчими органами міських (міст обласного значення) рад та сільськими, селищними, міськими радами об’єднаних територіальних громад вищевказаних повноважень з урахувань змін у законодавстві надасть можливість спільними зусиллями уповноважених посадових осіб органів місцевого самоврядування та управлінням Держпраці захищати трудові права більшої кількості найманих працівників області, виявляти значно більше фактів не оформлення трудових відносин з найманими працівниками, виплати заробітної плати без здійснення бухгалтерського обліку, не своєчасної виплати заробітної плати, порушення мінімальних гарантій в оплаті праці і, як наслідок, сприятиме збільшенню надходжень як до державного бюджету, так і до бюджетів територіальних громад за рахунок зростання сум сплачених податків та загальнообов’язкових відрахувань із заробітної плати.

Підсумовуючи дане питання голова адміністрації Олександр Корнійчук зазначив, що спільними зусиллями необхідно зробити все, щоб система контролю за додержанням законодавства про працю була впроваджена в області в найкоротші строки. За словами Олександра Олександровича, це допоможе боротися з порушенням мінімальних гарантій оплати праці, зайнятості населення і вплине на збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Також присутні заслухали інформацію про хід виконання доручень голови обласної державної адміністрації щодо функціонування харчоблоків у загальноосвітніх навчальних закладах області у частині їх матеріально-технічного забезпечення та щодо збереження, раціонального використання та відтворення лісових ресурсів в області.

На завершення члени колегії затвердили план роботи обласної державної адміністрації на ІІІ квартал 2017 року.

За результатами колегії було прийнято відповідні рішення та надано необхідні доручення задля усунення недоліків у роботі.