29.06.2017 — 10:15

За “круглим столом” шукали шляхи вирішення конфлікту між учасниками АТО та громадою с.Кадиївці

27 червня в облдержадміністрації відбулося засідання у форматі “круглого столу”, основною метою якого було напрацювання пропозицій щодо  вирішення конфліктної ситуації між учасниками АТО та громадою села Кадиївці, що у Кам’янець-Подільському районі, яка виникла  навколо земельної ділянки.

Представники учасників АТО свого часу подали заяви до ГУ Держгеокадастру в області з проханням щодо виділення їм на території земель цієї сільської ради ділянок для ведення особистого селянського господарства. Проти такого рішення виступили мешканці  с.Кадиївці, оскільки також претендують на ці земельні ділянки. ГУ Держгеокадастру було прийнято рішення про те, що право оренди цих земель має були продане на аукціонних торгах.

З метою пошуку шляхів вирішення ситуації, що склалась, на засіданні зібрались представники обласної влади та  безпосередньо сторони конфлікту: представники протестувальників та громади села Кадиївці.

Засідання провів перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко. Також в залі були присутні заступник голови обласної ради Валерій Лесков,  в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Олександр Вжешневський, прокурор відділу прокуратури в області Іван Гончар, заступник начальника управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції в області Олег Макоцина, заступник начальника Головного управління юстиції в області Неля Продан, голова Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації Василь Сукач.

За пропозицією Володимира Кальніченка, першими висловилися конфліктуючі сторони. Від учасників АТО своє бачення ситуації виклали Орест Слободян та Андрій Павлюк. На їх думку, ГУ Держгеокадастру затягувало розгляд їх заяв, а потім обмежились відмовою у виділенні земельних ділянок, пояснивши все тим, що земля виставлена на торги.

В свою чергу Кадиївецький сільський голова Валентина Мартинюк розповіла, що землі, на які претендують зараз учасники АТО, перебували в оренді, термін якої нещодавно закінчився. За словами Валентини Іванівни, орендна плата, яку сільськогосподарське підприємство сплачувало до бюджету сільської ради, а це близько 200 тис. грн.. на рік, фактично є єдиним джерелом наповнення бюджету, за рахунок  якого фінансуються і дитячий садок, і амбулаторія, і всі інші поточні витрати громади села.

Сільський голова наголосила, що і вона, і жителі села з глибокою повагою і вдячністю ставляться до усіх, хто захищає нашу державу на Сході, саме тому від Кадиївець на фронт неодноразово надходили значні партії допомоги для бійців. Валентина Іванівна погодилася, що якусь частину цієї земельної ділянки обов’язково потрібно надати учасникам АТО. Однак, якщо всі землі віддадуть під ділянки для учасників АТО (близько 185га), село фактично лишиться без засобів для існування. Саме тому депутати сільської ради направили до Головного управління Держгеокадастру звернення щодо включення земельних ділянок до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення, права оренди на які пропонуються до продажу на земельних торгах.

Олександр Вжешневський, в.о. начальника ГУ Держгеокадастру, підтвердив, що дійсно, до управління надійшло  97 заяв учасників АТО.

Проте, серед заявників є люди, яким протягом  2016-2017 років наказами Головного управління уже надано дозволи на розроблення документації із землеустрою на території Хмельницької області.

Посадовець деталізував, що при розгляді заяв учасників АТО, які надійшли на адресу Головного управління встановлено, що 4 заяви надійшли від добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор»; 12 заяв від учасників бойових дій 1996 – 2012 років (на цих людей не розповсюджується статус “учасники АТО” ); 8 заяв від інвалідів війни ІІ-ІІІ груп; 30 заяв, на які Головним управління вже надано дозволи на розроблення документації із землеустрою. А трьом заявникам,  згідно довідок сільських рад Чемеровецького району, земельні ділянки уже передані у власність. По  40 заявах Головним управлінням не приймалось жодного рішень.

Також Олександр Валерійович поінформував присутніх, що до Головного управління надійшло звернення від двох громадян, заяви яких були серед інших. Ці заявники стверджують, що на адресу Головного управління Держгеокадастру ніяких звернень не  направляли,  і хто звертався від їх імені, не знають. Зважаючи на таку ситуацію управління звернулося з відповідним листом до правоохоронних органів.

Далі усі присутні мали можливість поспілкуватися та висловити своє бачення виходу із ситуації, що склалася.

Підсумовуючи обговорення, Володимир Кальніченко вкотре наголосив, що можливим на даний час шляхом вирішення даного конфлікту є звернення до суду. Також було вирішено, що необхідно підготувати лист-звернення до Держгеокадастру, Мінагрополітики щодо можливості зняття з аукціону даної земельної ділянки. Головному управлінню Держгеокадастру в області доручено провести аналіз наявності вільних земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства та запропонувати альтернативні варіанти.

Довідково. За інформацією Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, на даний час зарезервовано близько 1700 га земель для учасників АТО.

Станом на 19.06.2017 року до Головного управління надійшло 15806 звернень учасників АТО.

Надано 13598 дозволів на розроблення документації із землеустрою на загальну площу 21592,6 га.

4859 уже затверджено,  у власність передано земель на загальну площу 8108,9 га.