19.07.2017 — 14:38

Представники учнівської молоді Ізяславщини взяли участь у Козацькому таборувані на полі Пилявецької битви

В період із 17 по 19 липня група учнів Великорадогощанської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів та Білівського НВК «загальноосвітня школа І-ІІІ ст. – дитячий садок» взяли участь у табірному зборі, місцями козацької слави та території Старосинявського району нашої області. Представники закладів Ізяславського та Старокостиянтинівського районів приєдналися до учасників загальноукраїнського проекту «Агітпотяг «Труханівська Січ» з інших областей України. Таборування на території області відбулося завдяки ініціативі Миколи Бондаря та Олени Іванової завдяки підтримці хмельницької обласної державної адміністрації, ряду козацьких організацій Хмельниччини, волонтерів.

За час  таборування його учасники відвідали Державний історико-культурний заповідник «Меджибіж». Вони оглянули Меджибізький замок – пам’ятку культури  фортифікаційної архітектури XVI століття, яка виконана у стилі Ренесанс і внесена до державного реєстру національно-культурного надбання України. Діти та їх наставники оглянули каретний та адміністративний пристінні корпуси, Лицарську вежу, церкву. Поспостерігали за ходом реставрації палацового комплексу. Також учасники ознайомились із експозицією музею жертв Голодомору, який розташований та території  Междибізького замку, та історичного музею.

Учнівська молодь Хмельниччини та її гості з інших областей нашої держави, спільно із своїми наставниками, загальною кількістю понад 100 осіб обрали місцем для розміщення свого наметового табору  місцину біля кургану Козацької Слави на полі Пилявецької битви, яка відбулась у вересні 1648 року між козацьким військом під проводом гетьмана Богдана Хмельницького та армією Речі Посполитої.

Тут із дітьми по спілкування директор Державного історико-культурно заповідника «Междибіж» Олег Погорілець. Він розповів про  історію козацької війни під проводом Богдана Хмельницького, про Пилявецьку битву, тощо.

За пропозицію Олега Погорільця організаторами таборування 18 липня було проведено пошукову програму «Де була Пилявецька битва». Діти пройшли місцями де ймовірно були розташовані козацький, татарський, польський табори. За підтримки саперного підрозділу однієї із військових частин, що дислокуються на Хмельниччині, за допомогою метало детекторів спробували знайти артефакти того часу.

До учасників таборування завітали працівники Головного управління Національної поліції України в Хмельницькій області. Правоохоронці представили зразки зброї, яка перебуває на озброєнні підрозділів Головного управління. Також було показано зразки різноманітних піротехнічних засобів, гранат, вибухівки та захисного спорядження. Особливе захоплення у дітей викликало спілкування і представниками кінологічної служби поліції Хмельниччини та показові виступи за участю їх підопічних. В ході спілкування правоохоронці детально розповіли про свою службу та відповідали на чисельні запитання дітей. Також  кожна дитина змогла приміряти спорядження сучасного поліцейського, потримати в руках  справжню зброю та  інші засоби.

Також свій вишкіл та професійні навики перед учасниками   загальноукраїнського проекту «Агітпотяг «Труханівська Січ» продемонстрували вогнеборці  Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області.

А ще учасник проекту стали учасниками різноманітних ігор, змагань, просвітницьких заходів. Завжди був смачним сніданок, обід та вечеря приготовані у таборі на вогнищі.

Кожному учаснику таборування надзвичайно сподобався літній відпочинок із присмаком українського козацького патріотичного духу. Під час таборування відбувся  вишкіл юних патріотів України на основах козацької педагогіки, козацького духу та історії українського козацтва.

За матеріалами Ізяславської РДА