26.09.2017 — 09:05

Подоляни обговорили з американцями поетапне реформування системи охорони здоров’я

25 вересня у Хмельницькому розмірковували над реформуванням системи охорони здоров’я. Ініціаторами зустрічі стали Проект USAID(Агенції США з міжнародного розвитку) «Реформа ВІЛ-послуг у дії» та компанії Deloitte Consulting Overseas Projects, LLC («Делойт Консалтінг Оверсіз Проджектс»). Ці структури надають технічну підтримку Міністерству охорони здоров’я України, облдержадміністраціям, об’єднаним територіальним громадам у впровадженні реформи охорони здоров’я, в тому числі за напрямком стратегічного планування в рамках сформованих госпітальних округів.

У Хмельницькій області представники Проекту ініціювали проведення зустрічі з представниками Департаменту охорони здоров’я, госпітальних округів краю, іншими зацікавленими сторонами.Під час зустрічі вони розкрили своє бачення реформи охорони здоров’я та формування госпітальних округів,розповіли про кращі практики, набуті в Україні та закордоном.

Привітав учасників заходу заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник. Він наголосив, що Хмельниччина – пілотний регіон у багатьох напрямках, зокрема освіті та медицині. Завдяки таким зустрічам, впевнений посадовець, вдасться виявити недоліки та почути проблемні питання з уст,в тому числі і медиків, які працюють на периферії.

Директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич додав, що наша область є однією з перших в Україні, де створені госпітальні округи. У 2-х із 3-х округів уже сформовані госпітальні ради. Однак, на окремі питання реформування галузі та створення госпітальних округів досі немає відповідей. Яків Цуглевич висловив впевненість, що такі дискусії з експертами допоможуть уникнути помилок, які в майбутньому можуть зашкодити роботі в госпітальних округах. Адже в кожному окрузі необхідно створити такі лікувальні заклади з потужною матеріально-технічною базою, щоб медична допомога стала дійсно якісною і доступною для людей.

 

Керівник Проекту Ната Аваліані підкреслила, що завдання її однодумців – підтримати Міністерство охорони здоров’я у втіленні реформ на місцевому рівні.Зокрема, вони допомагають у реформуванні системи фінансування охорони здоров’я (створення Національного замовника; формування базового пакету послуг; механізм оплати за результат, де «гроші ходять за пацієнтом»).

Також експерти Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» надають всебічну підтримку щодо автономізації закладів первинної медичної допомоги та стратегічного планування госпітальних округів.

Далеко не останню роль у реформуванні системи охорони здоров’я, на думку фахівців, відіграють інформаційні технології та комунікація. Наприклад, впровадження ефективних ІТ-рішень для управління системою охорони здоров’я та стратегічні комунікації.

Реформування потребує і система громадського здоров’я. Тут експерти працюють над технічною підтримкою реалізації Концепції розвитку системи громадського здоров’я.

Інна Левінська, 

Хмельницький обласний Центр здоров’я