26.10.2017 — 11:24

Хмельницький відвідали представники МОЗ та Реанімаційного Пакету Реформ

25 жовтня в актовій залі Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА відбулася зустріч представників Міністерства охорони здоров’я та експерти Реанімаційного Пакету Реформ з керівництвом та спеціалістами ДОЗ, головними лікарями закладів охорони здоров’я краю.

На початку наради директор Департаменту Яків Цуглевич повідомив про участь у Раді регіонів, яка під керівництвом Президента напередодні пройшла у столиці. Яків Миколайович нагадав, що в країні проходить ряд реформ, серед яких – реформа децентралізації влади, тобто створення об’єднаних територіальних громад. На  думку влади, це дасть змогу ОТГ досягти значних успіхів у розвитку сіл. А це, у свою чергу, дозволить будувати садочки, школи та дороги, ремонтувати ФАПи та амбулаторії загальної практики/сімейної медицини і розвивати сільську медицину загалом.

Директор Департаменту нагадав, що ухвалений Закон щодо реформування галузі охорони здоров’я повинен стати новим поштовхом у розвитку медицини на селі. Так, з 2018 року стартує реформа первинної медико-санітарної допомоги. На кожного жителя в бюджеті наступного року держава передбачає 370 грн. Яків Цуглевич підкреслив, що за кілька тижнів має з’явитися закон, авторства Президента України, про розвиток сільської медицини. З державного бюджету на ці потреби виділено 4 млрд. грн.

Директор Департаменту наголосив, що у Хмельницькій області необхідно відкрити ще 28 АЗПСМ у сільській місцевості та 25 – у містах. Мотивувати сімейних лікарів працювати на селі планують матеріально. Їм обіцяють вдвічі більшу зарплату, забезпечення житлом, часткову оплату за тепло та електроенергію, виділення земельних ділянок в сільській місцевості для будівництва, пільгові кредити та інше.

Поки що, каже Яків Цуглевич, реформування вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги, обіцяють не раніше 2019-2020рр. Багато потрібно попрацювати насамперед над законодавчою базою. Не до кінця з’ясованою залишається і ситуація з госпітальними округами. Він нагадав, що на Хмельниччині їх сформовано 3, проте чіткого профілювання закладів наразі немає. В цьому сподівається на допомогу МОЗ.

Міністерство охорони здоров’я із залученням експертів Реанімаційного Пакету Реформ організували Всеукраїнський тур: «ЗміниТИ: взаємодія заради змін». Таким чином прагнуть зібрати пропозиції представників найактивніших спільнот місцевих громад для розробки системних змін у країні. Вони інформують, як реформа відбуватиметься на високоспеціалізованому рівні? Що необхідно зробити, щоб зберегти лікарні і хворий отримував у них сучасну і високоякісну меддопомогу. Також консультують як провести реорганізацію закладів охорони здоров’я, якою має бути модель оплати додаткових послуг, як налагодити ефективне використання майна та ін.

Експерт Реанімаційного Пакету Реформ Олександр Ябчанка та Начальник Відділу організації спеціалізованої медичної допомоги Управління медичної допомоги дорослим Медичного департаменту МОЗ України Наталія Острополець повідомили, що в Україні хочуть працювати, як у всьому цивілізованому світі. Перш ніж ухвалити відповідне рішення, його обговорюють з тими, кого воно безпосередньо стосується. І Міністерство охорони здоров’я вирішило діяти саме у такий спосіб. Дещо раніше експерти уже презентували Концепцію реформування системи охорони здоров’я, отримали зворотній зв’язок – рекомендації, зауваження та побажання від посадовців різних рівнів, громадськості, медичних працівників, ЗМІ. Тепер же, додав Олександр Ябчанка, відбувається тур регіонами, щоб обговорити подальші кроки у напрямку реформування, зокрема, вторинного і третинного рівні надання допомоги.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.