23.11.2017 — 18:53

Валерій Олійник: “Головне – не бути байдужими до проявів насильства, які ми спостерігаємо поряд з нами”

Сьогодні під головуванням заступника голови облдержадміністрації Валерія Олійника в Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації відбулося засідання обласної координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. Участь в засіданні взяли керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, Обласного центру зайнятості, представники ГУНП в області, громадських організацій, засобів масової інформації.

Засідання присвятили початку в області заходів в рамках Всеукраїнської акції “16 днів проти насильства”, яка щорічно проводиться в нашій державі з 25 листопада по 10 грудня. Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Учасники засідання заслухали інформацію щодо виявлення випадків насильства в сім’ї, торгівлі людьми в області та заходів, які вживаються органами влади та громадськими організаціями з метою попередження таких негативних явищ.

Валерій Олійник, зокрема, зазначив, що чи не найважливішим є змінити ставлення суспільства до різноманітних проявів насильства, виховання неприйняття його уже з дитинства, починаючи зі школи.

“Ми маємо навчитися не бути байдужими до наших близьких, знайомих, ба навіть випадкових людей, які мовчки страждають від проявів насильства, бо не можуть самостійно знайти вихід із цієї ситуації,” – зазначив Валерій Цезарович. Посадовець підкреслив, що і жертвам, і тим, хто хоче їм допомогти віднайти шляхи вирішення складних конфліктних ситуацій, може допомогти  широка інформаційна кампанія. Зокрема, під час засідання було презентовано два відеоролики соціальної реклами: “Жінки проти насильства” та “Діти про Національну дитячу гарячу лінію”.


Світлана Лукомська в свою чергу висловила надію, що завдяки засобам масової інформації люди, що потребують допомоги, дізнаються, куди саме вони можуть звернутися і яку допомогу отримати від органів влади, зокрема, установ сфери соціального захисту.

З інформацією про заходи, які вживаються органами поліції з протидії насильства в сім’ї, виступив перед учасниками заходу представник управління превентивної діяльності ГУНП в області підполковник поліції Вадим Бирко. Він розповів про види відповідальності, яка настає у разі вчинення насильства в сім’ї, а також ознайомив із статистичними даними щодо таких випадків по Хмельниччині.

Як наголосив Вадим Михайлович, поліція не може одноосібно боротися з явищем насильства в сім’ї, адже дуже часто такі випадки приховуються, потерпілі самі не хочуть з тих чи інших причин звертатись до органів правопорядку. Саме тому значну допомогу можуть надати як представники місцевого самоврядування, так і просто небайдужі громадяни, родичі, сусіди, повідомляючи до поліції про правопорушення, цим самим допомагаючи виявляти осіб, схильних до їх вчинення.

Детально про запобігання торгівлі людьми у різних її проявах, заходах, що вживаються органами влади та громадськими організаціями з метою протидії цьому явищу, а також про те, яка допомога надається особам, що постраждали від  торгівлі людьми, розповіла присутнім голова Благодійного Фонду “Ксена” Оксана Устинова.

Як зазначила громадська діячка, більшість громадян має дещо викривлене уявлення про торгівлю людьми, помилково вважаючи, що вона проявляється лише у формі сексуальної експлуатації жінок. Насправді існує набагато більше форм, зокрема таких, як примусова праця чи примусове надання послуг, використання в порнобізнесі, залучення в боргову кабалу, втягнення у злочинну діяльність, використання у військових конфліктах та інші.

Оксана Анатолівна відзначила високий рівень співпраці із Департаментами соціального захисту населення та охорони здоров’я облдержадміністрації, та подякувала за підтримку та супровід осіб, які постраждали внаслідок злочину  торгівлі людьми. Як свідчать статистичні дані, кількість осіб, які отримали статус постраждалих від такого виду насильства, в області значно зросла. З одного боку це пов’язано із військовим конфліктом на Сході країни, адже військовослужбовці чи волонтери, що потрапляють в полон, також визнаються постраждалими. З іншого боку це свідчить про зростання довіри людей до органів, які займаються питаннями протидії торгівлі людьми.

“За 2017 рік вже близько 20 осіб по області офіційно отримали державний статус постраждалих, тоді як за попередні 4 роки зареєстровано лише чотири таких особи. Люди повірили, що хтось може їм допомогти. Ця мережа співпраці, національний механізм взаємодії, в якому ми працюємо разом, насправді діє,” – підкреслила голова Благодійного Фонду “Ксена”.

На завершення перед учасниками засідання виступив представник громадської організації “Подільська правова ліга”, який розповів про основні напрямки тієї допомоги, яка надається вразливим верствам населення області, а також ознайомив з проектами, спрямованими на підтримку таких громадян, що започатковані та здійснюються членами організації. Зокрема, за сприяння “Подільської правової ліги” заплановано проведення короткострокового семінару-навчання для внутрішньо-переміщених осіб, інвалідів, інших вразливих верств населення, на яких вони отримають навички ведення підприємницької діяльності, а після розробки та захисту бізнес-плану матимуть змогу отримати грант  від  Міжнародної організації міграції.

Довідково

25 листопада увесь світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році, але відзначатися він почав з 1981 року в пам’ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році.

З 1991 року у світі проходить міжнародна кампанія «16 днів проти насильства», що закликає людство до припинення усіх форм насильства. Україна приєдналася до цієї кампанії у 2000 році.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями

5 грудня – Міжнародний день волонтера

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі, коли 14 жінок-студенток були вбиті злочинцем лише через те, що «вони були феміністками»

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією

10 грудня – Міжнародний день прав людини. 10 грудня 1948 року уряди країн-членів ООН визнали права людини “на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків”