28.11.2017 — 15:20

Хмельниччина є спортивною областю, про що свідчать її високі місця у командних заліках на олімпійських форумах  

Про це зазначив начальник управління молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Клімов під час розширеного засідання колегії обласної державної адміністрації.

Володимир Ілліч повідомив, що на сьогодні в області культивується 26 олімпійських видів спорту. Найбільш успішно представники Хмельниччини виступають на міжнародній арені у фехтуванні, важкій та легкій атлетиці, вільний боротьбі, дзюдо, веслуванні на байдарках і каное.

Станом на 20 жовтня 2017 року матеріально-технічна база області для успішної підготовки спортсменів до змагань налічує 3658 спортивних споруд, з них з тренажерним обладнанням – 2212; спортивні зали площею не менше 162 кв.м – 944, стадіони з трибунами на 1500 місць і більше – 42, площинні спортивні споруди – 390, площинні спортивні споруди із синтетич­ним покриттям – 54, 945 інших майданчиків, приміщень для фізкуль­турно-оздоровчих занять – 827.

Також проводяться заходи щодо розвитку спортивної інфраструктури. Так, за рахунок коштів місцевого (3500,0 тис.грн.) та державного (10270,0 тис.грн.) бюджетів проведено реконструкцію легкоатлетичного ядра на спортивному комплексі “Поділля” ДЮСШ № 1 у м. Хмельницький, що дало змогу з травня розпочати використання цього об’єкта не тільки для проведення змагань та тренувань з футболу, а й для систематичних занять легкою атлетикою та оздоровчими пробіжками.

Цьогоріч розпочато підготовчі роботи щодо реконструкції легкоатлетичного ядра із встановленням синтетичного покриття у містах Кам’янець-По­дільський, Старокостянтинів та Славута.

Крім цього, за спонсорської допомоги у с. Плужне Ізяславського району відкрито великий сучасний спортивний комплекс “Епіцентр”, загальною площею1300 кв.м, який має зали для важкої атлетики та ігрових видів спорту. Подібні спортивні комплекси вже функціонують у містах Городок, Кам’янець-Подільський та Хмельницький.

 

На 01 жовтня 2017 року працює 43 дитячо-юнацьких спортивних  школи, де культивується 26 олімпійських видів спорту, у яких працюють 617 тренерів-викладачів та займаються 17505 вихованців.

До складу збірних команд України входять 146 спортсменів області, а саме: 59 членів основного складу збірної команди України, 51 кандидат до її основного складу та 36 спортсменів у резерві.

За рахунок коштів обласного бюджету утримується обласна школа вищої спортивної майстерності, у якій функціонує 8 відділень: важка атле­тика, велоспорт, легка атлетика, тхеквондо ВТФ, фехтування, бокс, вільна боротьба, регбі.

Володимир Клімов зауважив, що останнім часом заняття спортом вимагають від спортсменів такого рівня самовіддачі, затрат часу, фізичних і психічних навантажень, які неможливі без належного матеріального стимулювання і забезпечення різноманітними послугами. Така система багаторічної спортивної підготовки дозволяє ефективно здійснювати навчально-тренувальний процес, який на кожному з етапів має свою специфіку. Кращі спортсмени збірних команд України забезпечуються спортивним інвентарем, надаються кращі спортивні бази Хмельниччини для успішної підготовки до змагань. Для членів збірних команд України (кандидати, резерв) проводяться навчально-тренувальні збори у складі збірних команд областей та України, фінансується участь у змаганнях та навчально-тренувальних зборах з олімпійських і неолімпійських видів спорту.

Також відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації щодо персональних стипендій для спортсменів “За вагомий внесок у розвиток спорту вищих досягнень”, 85 провідним спортсменам олімпійцям області щомісяця виплачується персональна стипендія (загальна сума коштів на 2017 рік становить 1314000,0 гривень.

Виплачується і обласна премія у сфері фізичної культури та спорту за вагомий внесок у розбудову фізкультурно-спортивного руху, що встановлюється провідним спортсменам, які на Всеукраїнських та міжнародних змаганнях виступають за Хмельницьку область, тренерам, ветеранам та фахівцям у сфері фізичної культури і спорту.

Водночас, додав посадовець, у системі розвитку Олімпійських видів спорту в області є чимало проблем.

Так, потребують оновлення навчальні програми у загальноосвітніх навчальних закладах та програми підготовки з видів спорту для дитячо-юнацьких спортивних шкіл з урахуванням вимог міжнародних спортивних організацій, правил змагань та новітніх досягнень науки і медицини. Не сприяє розвитку фізичної культури та спорту відсутність самостійних підрозділів з цих питань.

Як зазначив начальник управління, на вересень 2017 року лише у 4 районних державних адміністраціях (Волочиська, Городоцька, Деражнянська, Кам’янець-Подільська) та 4 міських радах (Нетішинська, Славутська, Старокостянтинівська та Хмельницька) утворено структурні підрозділи (сектори/відділи/управління) молоді та спорту. Інші структурні підрозділи на місцевому рівні, що опікуються проблемами молоді, фізичної культури і спорту та національно-патріотичного виховання, перевантажені освітянськими напрямами діяльності, питаннями сімейної та ґендерної політики, оздоровлення дітей, соціальної політики, туризму, внутрішньої та інформаційної політики тощо.

“Створення окремих структурних підрозділів дасть змогу максимально забезпечити якісну та ефективну роботу у сфері фізичної культури та спорту”, – зауважив доповідач.