22.11.2018 — 09:45

Відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області

21 листопада відбулося засідання колегії Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області під головуванням  начальника ГТУЮ у Хмельницькій області Віктора Худняка.

На засідання колегії були запрошені  керівники  структурних підрозділів апарату Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, начальники територіальних відділів державної реєстрації актів цивільного стану.

З першого питання про стан наповнення Державного реєстру актів цивільного стану громадян відомостями, що містяться в книгах державної реєстрації актів цивільного стану за 1949-1945 роки, та моніторингу якості його наповнення доповідала  заступник начальника управління – начальник Управління державної реєстрації ГТУЮ Світлана Лисюк.

Зокрема, доповідач зауважила, що відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 24.07.2008 №1269/5 (зі змінами) «Про затвердження Інструкції  з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян» загальна кількість актових записів цивільного стану за 1949-1945 роки, відомості яких необхідно внести до Реєстру до 31.12.2018, становить 416 524. Протягом періоду, що аналізувався, вище вказані відомості до Реєстру вносили 7 відділів державної реєстрації актів цивільного стану області, яким залишалося внести відомості 30 153 актових записів цивільного стану (щомісячно 5 850).

Протягом періоду, що аналізувався, достроково завершено роботу з цього напрямку Красилівським та Новоушицьким районними відділами державної реєстрації актів цивільного стану.

В цілому по області працівниками відділів державної реєстрації актів цивільного стану до Реєстру всього внесено відомості 96,3% наявних актових записів цивільного стану за 1945-1949 роки (401 323).

Світлана Станіславівна наголосила, що внесення відомостей до Реєстру актових записів цивільного стану  перебуває на постійному контролі керівництва Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, відділом державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації ГТУЮ щомісячно здійснювався моніторинг внесення відомостей до Реєстру актових записів за 1945-1949 роки кожним відділом окремо.

Про стан дотримання відділами державної реєстрації актів цивільного стану області вимог законодавства у сфері державної реєстрації актів цивільного стану (за наслідками цільових перевірок, проведених протягом травня-вересня 2018 року) розповіла заступник начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану управління державної реєстрації ГТУЮ – Олеся Рідецька.

Вона проінформувала, що протягом 10 місяців 2018 року органами державної реєстрації актів цивільного стану Хмельницької області було зареєстровано 33 861 актів цивільного стану,  прийнято 3 963 заяви громадян про внесення змін до актових записів цивільного стану,  поновлено  137  актових записи.

Олеся Вікторівна відмітила, що відділами державної реєстрації актів цивільного стану  здійснюється цілеспрямована та ефективна робота по реалізації пілотних проектів Міністерства юстиції України. Зокрема,

– прийнято 4 846  заяв про реєстрацію народження дитини безпосередньо у  закладах охорони здоров’я де приймаються пологи, що становить 66,4% від кількості народжень, зареєстрованих відділами;

– прийнято 2 175 заяв, необхідних для реєстрації місця проживання новонародженої дитини;

– через веб-портал “Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану”  опрацьовано 2 528 звернень;

– у рамках пілотного проекту “Шлюб за добу” зареєстровано 625 шлюбів.

В продовження колегії, заступник начальника відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань управління державної реєстрації ГТУЮ Віталій Лемішевський.

Так, доповідач повідомив, що станом на 14.11.2018 року працівниками відділу розглянуто 763 комплекти  документів щодо державної реєстрації громадських формувань. З них: прийнято 741 позитивне рішення про державну реєстрацію, що становить 97,2 % та 22 рішення про відмову у державній реєстрації або 2,8%. Відмітив проведення  активної правороз’яснювальної роботи  відділу та надання консультацій заявникам у сфері державної реєстрації громадських формувань.

На виконання вимог Закону України «Про громадські об’єднання» управлінням юстиції у 2018 році (станом на 14 листопада) зареєстровано 119 новостворених громадських об’єднань, 18 відокремлених підрозділів та прийнято 45 рішень щодо припинення громадських об’єднань,  всього на території області зареєстровано – 2114 громадських об’єднань.

На виконання вимог Закону України «Про політичні партії в Україні» за вказаний вище період цього року зареєстровано – 35 структурних утворень політичних партій,  всього на території області зареєстровано – 7785 структурних утворень. Крім того, легалізовано 74 первинних осередки політичних партій,  загальна кількість зареєстрованих  первинних осередків політичних партій становить 8139.

Відповідно до Закону України «Про  професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» територіальним управлінням юстиції протягом поточного року зареєстровано 44 організації професійних спілок, загальна кількість яких – 3010 організацій.

За звітний період  зареєстровано 2 організації роботодавців. Всього на території області зареєстровано 19 організацій роботодавців та їх об’єднань.

Державна реєстрація творчих спілок та постійно діючих третейських судів у цьому році не проводилась. На сьогодні у цьому році за державну реєстрацію громадських формувань до  бюджету сплачено понад 35 тис. грн.

На виконання Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» Головним територіальним управлінням юстиції  у 2018 році зареєстровано 26 друкованих засобів масової інформації, з них: перереєстровано – 3,  та за отримання свідоцтва про державну реєстрацію сплачено реєстраційний збір на суму 8 568 грн.

Всього на території Хмельницької області зареєстровано 470 друкованих засобів масової інформації з місцевою сферою розповсюдження.

На засіданні  колегії ГТУЮ також були розглянуті та затверджені методичні рекомендації  на теми: «Правове регулювання строкового трудового договору», «Окремі питання створення та державної реєстрації товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», «Процедура державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та державної реєстрації суб’єктів господарювання через фронт-офіси».

За результатами обговорення були прийняті відповідні рішення.