23.11.2018 — 15:16

На Хмельниччині перебуває делегація Інституту Національної Пам’яті Польщі

Сьогодні делегація Інституту Національної Пам’яті Польщі, що перебуває з візитом на Хмельниччині, спільно з представниками обласної та місцевої влади вшанували жертв радянських репресій покладанням квітів до пам’ятного знака «Ангела скорботи».

Скорботні заходи приурочили роковинам завершення радянських репресій, Антипольської операції НКВС та голодоморів. Присутні помолилися за душі невинно убієнних та запалили лампадки.

Продовжилися заходи в Хмельницькому університеті управління та права, де відбулося відкриття міжнародної виставки «Наказ № 00485. Антипольська акція НКВС в Радянській Україні 1937-1938», яку створив Інститут Національної Пам’яті Польщі.

Співорганізаторами виставки є Державний архів Хмельницької області та Генеральне Консульство Республіки Польща у Вінниці.

Виставка «Наказ № 00485. Антипольська акція НКВС в Радянській Україні 1937-1938» підготовлена за документами державних архівів Вінницької, Одеської та Хмельницької областей. Окремі архівні документи, що стосуються людей, які були репресовані в рамках «польської операції» оприлюднені вперше. Виставка підготовлена двома мовами – польською та українською. Спочатку вона буде експонуватися в Україні, а 26 листопада 2018 року у Польщі.

До участі у заході були запрошенні перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, перший заступник голови обласної ради Неоніла Андрійчук, представники міської влади, делегація Інституту Національної Пам’яті Польщі, радник Президента Польщі Тадеуш Дашкевич, Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі, Правлячий Єпископ Кам’янець-Подільської Дієцезії Леон Дубравський, науковці Кам’янець-Подільського університету імені І. Огієнка, працівники Держархіву, керівники вишів, науковці, краєзнавці, викладачі та студенти ХУУП, представники громадських організацій та духовенства, депутати.

Учасники виставки зібралися, щоб вшанувати пам’ять жертв політичних репресій, згадати трагічні події в історії України, які стали результатом насильницького впровадження комуністичної ідеології, та задля відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

Звертаючись до учасників заходу, перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко зазначив, що проведення таких заходів дає можливість людству відкрити очі на ті трагічні події, які відбувалися не тільки в нашій державі. Це свідчення того, що в нас з польським народом є спільна історія, трагедія. Дуже важливо, щоб до таких заходів залучалося молоде покоління, бо тільки так можна запобігти повторенню подій тих часів не тільки в житті наших двох народів, а й взагалі в світі.

На завершення посадовець додав, що український і польський народ мають багато спільного, а тому ми маємо бути налаштовані на мирний та спільний подальший розвиток, який забезпечить комфортні умови життя як українців на території Польщі, так і поляків на території України.

Довідково:

 «Польська операція НКВС» – антипольська акція НКВС, що здійснювалася, відповідно до наказу № 00485 від 11 серпня 1937 у 1937–1938 роках, і була з одного боку політикою «етнічної чистки» СРСР (геноцид), а з іншого – складовою політики Великого терору. «Польська операція» стала другою в серії національних операцій НКВС у передвоєнні роки, що виправдовувалася страхом перед «п’ятою колоною».

За даними науково-документальної серії книг “Реабілітовані історією. Хмельницька область» у 1937–1938 рр. у Хмельницькій області органами НКВС було репресовано 21425 поляків, в тому числі: Білогірському районі –574, Віньковецькому районі – 267, Волочиському районі – 1391, Городоцькому районі – 2658, Деражнянському районі – 465, Дунаєвецькому районах – 1025, Ізяславському районі – 1538, Кам’янець-Подільському районі – 1626, Красилівському районі – 832, Летичівському районі – 374, Новоушицькому районі – 42, Полонському районі – 1064, Славутському районі –829, Старокостянтинівському районі – 901, Старосинявському районі – 180, Теофіпольському районі – 1290, Хмельницькому районі – 1245, Чемеровецькому районі – 960, Шепетівському районі – 1572, Ярмолинецькому районі – 744. В містах: Кам’янець-Подільському – 290, Хмельницькому – 1358. Масові каральні операції на Поділлі не мали собі рівних.