22.12.2018 — 10:51

У ДОЗ провели останню у цьому році колегію

19 грудня у конференц-залі Департаменту охорони здоров’я ОДА відбулася остання у цьому році колегія. На ній проаналізували розвиток екстреної медичної допомоги в краї, реформу вторинної медичної допомоги та план основних організаційних заходів ДОЗ ОДА на 2019 рік. Зокрема, заступник головного лікаря Хмельницького обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Юрій Донюк повідомив, що заклад, як єдина система, в області функціонує з 2013 року. Мережа його структурних підрозділів складається з 3 станцій ЕМД – Кам’янець-Подільської, Хмельницької та Шепетівської. Загалом, функціонує 99 бригад, з них 36 лікарських, що нижче нормативу.

Радіус обслуговування у підрозділах Центру коливається від 10 до 40 км. Найбільші радіуси доїзду у Волочиському, Старокостянтинівському, Кам’янець-Подільському районах. Для зменшення радіусу доїзду і досягнення нормативу прибуття бригад на виклики у поточному році розгорнутий пункт постійного базування у с. Підгірне Старокостянтинівського району та, у тестовому режимі, пункти у м. Кам’янці-Подільському та с. Китайгород Кам’янець-Подільського району. Додаткове розгортання пунктів постійного базування економічно не обґрунтоване. Тим більше, що у штаті Центру бракує лікарів, фельдшерів, водіїв та інших працівників.

На балансі Центру знаходиться 149 санітарних автомобілів. Дефіцит складає 30 машин типу В та 32 – типу С. Норматив забезпечення автомобілями – 1 машина на 10 тис. нас., крім того кардинального оновлення потребують наявні автомобілі класу А і В. У поточному році надано 1 автомобіль як гуманітарну допомогу громади смт. Смотрич.

64% від всіх санітарних автомобілів експлуатуються більше 10 років. Хоча у 2018 році власними силами відремонтовано 7 автомобілів класу А, але списанню підлягають 18 автомобілів, термін експлуатації яких перевищує 18 років. GPS-трекерами оснащені 59% від всіх автомобілів Центру.

Виїзні бригади забезпечені медичним обладнанням. Проте, більше 5 років в експлуатації перебувають 52 електрокардіографи з 124, 57 з 96 комплектів дихальної апаратури, 33 з 83 дефібриляторів. У поточному році придбані 2 електрокардіографи «ЮКАРД 100» для Волочиської підстанції.

Всього у Центрі є 27 електрокардіографів з функцією телеметричної передачі даних, що дають можливість фельдшерським бригадам області пересилати електрокардіограми консультанту в телеметричний консультативний центр на базі Хмельницької станції ЕМД та отримувати консультацію про тактику подальших дій. За 9 міс. 2018 року виконано 1719 дистанційних консультацій ЕКГ (2017 р. – 797). Кошторис Центру на 2018 рік склав 178,53 млн. грн., з них 70% припадає на оплату праці.

За рахунок субвенції з державного бюджету за 11 місяців цього року закуплено лікарських засобів та виробів медичного призначення на 3,5 млн. грн., що дало змогу повністю забезпечити бригади ЕМД.

Підключення єдиної оперативно-диспетчерської служби потребує близько 8,5 млн. грн., ще 8-10 млн. грн. необхідні для забезпечення бригад цифровим радіозв’язком.

За 9 місяців 2018 року за швидкою медичною допомогою звернулись близько 213 тисяч осіб, що менше, ніж у 2017 році. Зменшилась кількість необґрунтованих викликів. Амбулаторну медичну допомогу надали майже 9 тис.осіб. 30,3 % хворих були госпіталізовані. Близько третини виїздів припало на сільську місцевість.

У структурі викликів бригад ШМД для надання медичної допомоги населенню перше місце посіли захворювання системи кровообігу, на другому – травми та отруєння, на третьому – хвороби органів дихання.

На базі Центру функціонує навчально-тренувальний відділ,який проводить навчання медичних кадрів та осіб, які не мають медичної освіти, з надання першої домедичної допомоги. У процесі підготовки слухачів використовуються національні методичні розробки та рекомендації, зокрема Українського центру ЕМД та медицини катастроф, досягнення європейської та світової медицини невідкладних станів.

За 9 місяців 2018 року по області проведено 198 планових та тренінгових занять з медичним персоналом на базах Хмельницької, Кам’янець-Подільської, Шепетівської станцій занять з 986 особами.

На завершення свого виступу Юрій Донюк підкреслив, що основними напрямами подальшої роботи Центру є:створення єдиної оперативно-диспетчерської служби; придбання автомобілів класу «В» і «С», засобів радіозв’язку та обладнання для стимуляційного (навчально-тренувального) класу Центру,оновлення медичної апаратури відповідно до табелю оснащення.

Про реформу вторинної медичної допомоги в області доповідали представники госпітальних рад Хмельницької області. Зокрема, заступник голови Хмельницької госпітальної ради (ГР) Олександр Костюк, голова Шепетівської ГР Валентина Савчук та голова Кам’янець-Подільської ГР Віталій Шевчук.

Про реформування «вторинки» повідомила заступник директора ДОЗ Тетяна Косовська. Вона розповіла, що з 30 січня цього року набув чинності Закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» № 2168-VІІІ, що передбачає трансформацію системи охорони здоров’я. Відповідно, в Україні запроваджується одна з моделей фінансування охорони здоров’я, що заснована на успішному досвіді інших країн, зокрема, Великобританії, Іспанії, Норвегії, Швеції, Канади, Австралії. В результаті медичної реформи кожен українець отримає базовий гарантований пакет медичних послуг, який покривається із загальних обов’язкових податків.

У цьому році розпочалась реформа первинної медичної допомоги. Так, 30 березня в Україні з’явилася Національна служба здоров’я України, з 1 квітня стартувала національна кампанія «Лікар для кожної сім’ї» і з липня НСЗУ оплачує за річним тарифом за кожного пацієнта гарантований пакет первинних медичних послуг, залежно від віку.

Щодо вторинної медичної допомоги, то на 2019 рік серед пріоритетів МОЗ визначило дистанційні консультації лікарів первинного рівня з профільними фахівцями; забезпечення пацієнтів з діабетом необхідними препаратами інсуліну, державні закупівлі життєво необхідних дороговартісних ліків і медичних виробів; старт програми «Безкоштовна діагностика» за направленням сімейного лікаря; початок реформи спеціалізованої та госпітальної допомоги припадає на 2019 рік, а реалізація – на 2020-й.

Тетяна Петрівна підкреслила, що у 2020 році всі рівні медичної допомоги перейдуть на оплати від НСЗУ за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» за послуги у той заклад, де пацієнт лікувався за конкретно надані медичні послуги. Перелік медичних послуг, які оплачуватиме НСЗУ, буде міститися в програмі державних гарантій медичного обслуговування. Цю програму Парламент затверджує щороку разом з Державним бюджетом.

Державне страхування через НСЗУ забезпечить кожному українцю гарантоване покриття основних медичних послуг первинної, спеціалізованої, екстреної допомоги із загальних податків. Добровільне медичне страхування стане невід’ємною частиною нової системи охорони здоров’я. Відтак, наразі є актуальною автономізація всіх закладів вторинної та третинної медичної допомоги.

В цілому, мережа ЗОЗ ВМД в області впорядкована, проте є й винятки. Тому, щоб забезпечити ефективну роботу автономізованого закладу в подальшому, вже нині треба впорядкувати структуру та штат. Крім того, з початку наступного року необхідно провести повну комп’ютеризацію лікарів та служб закладу.

Заступник очільника Департаменту охорони здоров’я нагадала, що програма «Безкоштовна діагностика» дасть можливість автономізованим закладам вторинного рівня з ІІ півріччя 2019 року отримати додаткові фінансові надходження (в цілому по державі це 2 млрд. грн.) шляхом укладення договору з НСЗУ за обстеження, лабораторні дослідження та консультації за направленням сімейного лікаря. Затвердження переліку безоплатних та платних послуг передбачено на початок 2019 року.

Тетяна Косовська розповіла про діяльність ГР за рік від моменту створення та плани подальшого функціонування ЗОЗ в межах кожного госпітального округу (ГО). Вона нагадала, що наприкінці грудня минулого року відбулися установчі засідання всіх ГР з обранням керівництва рад (голів, заступників голів та секретарів). У лютому цього року з ініціативи ДОЗ ОДА відбулася оперативну нараду з керівництвом ГР щодо напрямів їх роботи у поточному році.Зокрема, до повноважень ГР належать вироблення пропозицій для їх затвердження учасниками ГО щодо багаторічного (3-5-річного) плану розвитку ГО за визначеними вимогами; реорганізації і перепрофілювання закладів, що надають ВМД в межах ГО; визначення ЗОЗ, функціональні потужності яких будуть підвищені до рівня функціональних потужностей багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування першого чи другого рівня та інші.Впродовж року активно працювали ГР центрального Хмельницького та північного Шепетівського округів, які затвердили положення про ГР та визначили плани роботи у поточному році.

На завершення доповіді, Тетяна Петрівна наголосила, що ключовими завданнями у подальшій роботі щодо вторинної медичної допомоги будуть автономізація та комп’ютеризація ЗОЗ ВМД; впорядкування структури та штату цих закладів; можлива їх участь у проекті «Безкоштовна діагностика»; участь у пілотному проекті МОЗ з впровадження системи діагностично-споріднених груп (ХОЛ, Шепетівська ЦРЛ, СМСЧ м.Нетішин); ефективна робота госпітальних рад з формування мережі ЗОЗ госпітальних округів області.

Також присутні на колегії обговорили план основних організаційних заходів Департаменту охорони здоров’я на 2019 рік та низку питань організаційного характеру.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.