16.12.2018 — 10:27

В області затверджено План заходів з реалізації Стратегії державної політики з питань здорового та активного довголіття населення на період до 2022 року

Питання уваги держави до потреб людей старшого покоління, забезпечення можливості їх самореалізації, збереження їхнього здоров’я та благополуччя є дуже важливими для України. З метою організації системних заходів, які б дозволили виконати ці завдання, Кабінетом Міністрів схвалено Стратегію державної політики з питань здорового та активного довголіття населення на період до 2022 року та затверджено план з її втілення в життя.

Україна входить до 30 найстаріших країн світу за часткою осіб віком 60 років і старше: у 2015 році вона становила 21,8 %, а частка людей віком 65 років і старше – 15,5 % від загальної чисельності населення. Згідно з національним демографічним прогнозом, до 2025 року частка осіб віком понад 60 років становитиме 25 % загальної кількості населення, віком 65 років і старше – 18,4 %, до 2030 року – понад 26 % і понад 20 %, відповідно. Довготривалою особливістю старіння населення в Україні є його переважна обумовленість зниженням рівня народжуваності та зростанням рівня передчасної смертності.

Основні виклики, пов’язані зі старінням у нашій країні, стосуються сфери публічних фінансів, функціонування ринку праці, системи охорони здоров’я, розвитку соціальних та освітніх послуг.

З урахуванням цих викликів Україна взяла на себе міжнародні зобов’язання, зокрема, щодо імплементації Цілей сталого розвитку на період до 2030 року та Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

З метою ефективної реалізації нормативних актів Кабінету Міністрів України у сфері активного довголіття та здорового способу життя відповідне розпорядження підписав днями голова облдержадміністрації Вадим Лозовий.

Обласний план передбачає цілу низку заходів, зокрема, організацію  і  проведення  інформаційно-роз’яснювальних  кампаній та поширення соціальної реклами з метою привернення населення області до питань активного довоголіття та здорового способу життя та інформування його щодо можливостей працевлаштування громадян  похилого віку, про  толерантне ставлення  до  людей  похилого віку у міжпоколінному діалозі, щодо  здорового  старіння  та  активного  довголіття,  якості  життя в похилому віці, профілактики захворювань та надання геріатричної допомоги, формування у громадян похилого  віку,  їх  родичів,  помічників/доглядальників  навичок збереження здоров’я та догляду за хворими, тощо.

Також передбачено організацію підтримки для людей старшого покоління у питання участі їх у громадських об’єднаннях, волонтерських організаціях, політичному житті суспільства, можливостей самоорганізації та інших аспектів участі в суспільній діяльності. Окрім того планується також низку заходів в галузі культури, освіти, спорту, соціального захисту, що дадуть змогу забезпечать виконання в області урядової стратегії та покращити якість життя для громадян похилого віку.