13.05.2016 — 11:19

15 травня – Всесвітній день пам’яті людей, які померли від СНІДу

12 травня на майданчику біля парку ім.Шевченка відбулася акція, присвячена Всесвітньому дню пам’яті людей, які померли від СНІДу. Ініціаторами проведення заходу були  дітей та молоді, Хмельницький обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом, Хмельницький обласний центр здоров’я, Хмельницький міський центр соціальних служб для сім’ї, Хмельницька міська організація Товариства Червоного Хреста України.

Участь в акції взяли голова правління Хмельницького обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» Сніжана Стрілець , президент Хмельницької обласної організації «Вікторія» Лариса Висоцька, студенти навчальних закладів міста та мешканці міста.

IMGP8244Із вступним словом до присутніх звернулась директор Хмельницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Мар’яна Любецька. Також перед присутніми виступив головний лікар Хмельницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олександр Касяндрук Він повідомив, що перший випадок ВІЛ-інфекції в Хмельницькій області був виявлений на початку 1996 року і на сьогодні службою СНІДу офіційно зареєстровано 4332 ВІЛ-інфікованих громадян, в т.ч. 1291 випадок СНІДу та 619 смертей від захворювань, зумовлених СНІДом.

Людмила Небесна, головний лікар Хмельницького обласного центру здоров’я, зазначила, що така акція проводиться не тільки для вшанування пам’яті померлих, але з метою нагадати сьогоднішньому поколінню, що ВІЛ-інфекція – це хвороба, якою можуть захворіти і дорослі,  і діти, не лише з соціально неблагополучних верств населення. Важливою складовою у боротьбі з епідемією ВІЛ-інфекції є широка поінформованість населення про шляхи передачі інфекції, формування навиків відповідальної поведінки щодо запобігання інфікуванню, в першу чергу серед молоді.

Всі бажаючі мали змогу отримати просвітницьку літературу, безкоштовно пройти тестування на ВІЛ-інфекцію та виміряти артеріальний тиск.
IMGP8245
Для довідки: За чотири місяці 2016 р. в області зареєстровано 51 нових випадків ВІЛ-інфекції, під диспансерний нагляд взято 17 дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками.
Станом на 01.05.2016 року знаходиться на обліку ВІЛ-інфікованих в області 2017 осіб, у тому числі 632 хворих на СНІД. З усього числа ВІЛ-інфікованих – 175 дітей, з них з підтвердженим діагнозом ВІЛ-інфекція – 50, у т.ч. 46 дітям встановлений діагноз «СНІД». Померло від СНІДу за 4 місяці поточного року – 29 осіб.

В області продовжується робота по створенню умов для добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію населення області. В області служба профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу представлена: обласним центром з профілактики та боротьби зі СНІД, 20 спеціалізованими кабінетами «Довіра»: 1 – в Хмельницькому обласному центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом;  5 – на базі ЦМЛ та ЦРЛ, як спеціалізовані кабінети; решта – на базі кабінетів інфекційних захворювань.

Профілактика ВІЛ-інфекції/СНІДу – це основа стримування епідемії ВІЛ/СНІДу в умовах його зростання. Для цього кожна людина може звернутися до будь-якого лікувально-профілактичного закладу області або обласного центру СНІДу та пройти добровільне консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію. Обстеження проводяться безвідмовно та виключно безкоштовно.

За матеріалами Хмельницького обласного центру здоров’я

IMGP8248