28.03.2019 — 19:33

Павло Розенко: Ми надалі будемо удосконалювати систему монетизації субсидій та проводити виплати, підвищувати рівень життя наших пенсіонерів через різноманітні пенсійні програми

На цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко під час зустрічі з керівниками обласних установ соціальної сфери, структурних підрозділів з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, міськвиконкомів, директорами територіальних центрів з надання соціальних послуг, будинків-інтернатів для престарілих та осіб з інвалідністю, соціальної реабілітації дітей з інвалідністю, керівниками соціальних підрозділів об’єднаних територіальних громад, що відбулася сьогодні в облдержадміністрації в рамках його робочої поїздки на Хмельниччину.

Розпочинаючи зустріч, Віце-прем’єр розповів про урядові ініціативи у сфері соціального захисту громадян, зокрема, щодо монетизації субсидій, індексації пенсій, підтримки багатодітних сімей.

Зокрема, він зауважив, що в державі триває наступний етап реформування системи виплати субсидій – монетизація, яку Уряд запровадив з березня. Віце-прем’єр нагадав, що Кабінет Міністрів вже тривалий час працює над тим, що ця система стала простою, зрозумілою та прозорою для громадян. Як результат, 90% субсидій зараз перераховують  в автоматичному режимі.  Монетизація ж, за його словами, це наступний крок на цьому довгому шляху.

“Монетизація субсидій – це крок вперед, який, ще раз наголошую, розпочався не сьогодні. Це позитивний момент, коли ми врешті решт відходимо від системи паперової роботи, коли ми надаємо можливість людям самостійно платити за житлово-комунальні послуги і в цей же час, самостійно віднайти шляхи для економії цих ресурсів, а зекономлені кошти використати для своїх потреб,” – наголосив високопосадовець.

“Сьогодні в державі проходять три потужних реформи: монетизація субсидій, нова система перерахунку пенсій та медична реформа. Ще один момент, до якого ми маємо готуватися – з першого квітня маємо забезпечити виплату нового виду соціальної допомоги багатодітним сім’ям, – зазначив Павло Розенко. – Наше з вами завдання – провести цей процес максимально спокійно, впевнено і переконливо, так як вміє робити це наша соціальна сфера.”

Віце-прем’єр наголосив, що наразі Уряд робить все, щоб окремі неузгодженості, які виникли  в процесі впровадження монетизації внаслідок недосконалості обміну інформацією між Пенсійним фондом та Ощадбанком, між Пенсійним фондом та управліннями соціального захисту, були вирішені якнайшвидше. Головне, каже він,  спокійно пояснювати громадянам ситуацію, адже такий глобальний проект монетизації соціальної допомоги в державі реалізовується вперше.

“В масштабах держави це понад 3 млн. домогосподарств. Цей процес новий для нас всіх, тому у ньому можуть бути певні збої, але ми намагаємося вчасно на них реагувати. Але найголовніше, що ми даємо людям нові можливості для  збереження частини ресурсів,” – наголосив Павло Розенко.

Окремо Віце-прем’єр-міністр зупинився на нових ініціативах Уряду, що стосуються пенсійного забезпечення: “З 1 березня кожен пенсіонер відчує, що ми переходимо до щорічного процесу індексації і осучаснення пенсій. З 1 березня людина буде отримувати нову індексовану пенсію. Сьогодні близько 10 млн. українців вже отримали такий перерахунок, і відповідно до рішення Президента та Уряду, розмір цієї індексації не може бути нижчим за 100 грн.  Дуже важливо, що близько 2,5 млн. українців отримали індексацію понад тисячу гривень, бо це демонструє, що попри важкий фінансовий стан, в якому продовжує перебувати наша держава, адже війна нікуди не ділася, ми все-таки знаходимо можливості для того, щоб індексувати пенсії.”

Павло Розенко зазначив, що окремою соціальною ініціативою, яку проголосив Президент України є одноразова виплата тим людям, які мають великий страховий стаж, але мали малі заробітні плати, через що зараз отримують мінімальні пенсії. В рамках цієї ініціативи понад 2 млн. грн. громадян отримали додаткову надбавку до пенсії у розмірі 2410 грн.

Віце-прем’єр наголосив, що незважаючи на політичні процеси в країні, є жорстка позиція Президента та Уряду щодо впровадження цих кроків в державі, саме тому усі виплати, пільги та субсидій будуть відбуватися згідно плану: “Ця, поки що одноразова, виплата є своєрідним елементом соціальної справедливості. Разом з тим, наголошую, що незважаючи на заяви окремих політиків, жодних виплат припиняти не будемо. Ми надалі будемо удосконалювати систему монетизації субсидій та проводити виплати, підвищувати рівень життя наших пенсіонерів через різноманітні пенсійні програми. Ми працюємо задля людей, і це наша головна місія.”

Також урядовець додав, що в Уряді працюють над тим, щоб у майбутньому відкоригувати формулу перерахунку пенсій та перевести цих людей на більш справедливий механізм осучаснення пенсії.

У продовження роботи заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина доповіла, як відбуваються згадані реформи у нас в області, та які заходи вживаються місцевими органами влади задля забезпечення соціального захисту вразливих категорій громадян. Її інформацію доповнили начальник Управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Ольга Заярнюк, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська, директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич. Посадовці поінформували Павла Розенка про успіхи та проблемні питання, з якими стикаються їх установи в процесі впровадження реформ.

Так, Ольга Заярнюк звернула увагу на проблему з виплатою субсидій родичам померлих пенсіонерів, з якою зараз зіткнулися в області. Фактично, за фактом смерті громадянина Пенсійний фонд закриває його рахунок, але кошти субсидії, нараховані за минулий місяць мають на нього надійти. В результаті виникає питання щодо порядку здійснення цієї виплати родині померлого.

Світлана Лукомська порушила питання щодо низького рівня заробітної плати у працівників соціальної сфери, а Яків Цуглевич звернувся до Віце-прем’єра із проханням сприяти вирішенню питань оновлення парку карет швидкої та реформування диспетчерської служби екстреної медичної допомоги в області.

Віце-прем’єр заслухав усі висловлені побажання та зазначив, що на них обов’язково буде відповідна реакція з боку Уряду. На завершення Павло Розенко висловив подяку працівникам соціальної сфери області за небайдужість та ту величезну роботу, яку вони виконують, аби громадяни області, що потребують допомоги від держави, змогли в повній мірі реалізувати своє право на неї.