20.05.2016 — 16:22

Селекторна нарада з питань організації та проведення оздоровлення та відпочинку дітей у 2016 році

IMG_139120 травня у Міністерстві соціальної політики відбулася всеукраїнська селекторна нарада  з питань організації та проведення оздоровлення та відпочинку дітей у 2016 році.

У нараді, яку проводив заступник Міністра соціальної політики Валерій Ярошенко, взяли участь  представники структурних підрозділів центральних органів влади, які займаються обслуговуванням відпочинку та оздоровлення дітей, а також представники МВС, Міністерства оборони, Держпродспоживслужби, ДСНС, Фонду держмайна, Федерації профспілок, Укрзалізниці, представники органів влади в областях.

Хмельницьку область представляли т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник, спеціалісти окремих структурних підрозділів адміністрації .

У вступному слові Валерій Ярошенко доповів, що цього  року в Україні планується забезпечити оздоровленням та відпочинком 2 млн. дітей, що становить 51,3% дітей шкільного віку. На оздоровчу кампанію 2016 року планується витратити 680млн. грн. з місцевих бюджетів, 770 млн. грн. позабюджетних коштів, 94,7млн. – із державного бюджету.  Особливу увагу посадовець закликав звернути на питання оздоровлення дітей зі Сходу України, питання  контролю використання оздоровчих таборів за призначенням та недопущення їх перепрофілювання, питання дотримання законності при проведенні тендерних закупівель за державні кошти путівок до оздоровчих закладів. Він також наголосив, що головне завдання органів влади  – це безпечні умови перебування дітей у таборах . Окремо заступник міністра зазначив, що пріоритетним  напрямком в оздоровчій кампанії цього року є національно-патріотичне виховання школярів.

Також під час наради були заслухані спеціалісти центральних органів влади, які займаються питаннями оздоровлення та відпочинку дітей. Зокрема начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Алла Григоренко ознайомила присутніх з особливостями проведення перевірок  умов перебування дітей в таборах  у зв’язку з ліквідацію Держсанепідслужби і передачі її повноважень Держпродспоживслужбі, а також акцентувала увагу спеціалістів на необхідності постійного контролю якості харчових продуктів, що постачаються в оздоровчі табори.

Окремо на нараді  обговорили питання запобігання пожежам та нещасним випадкам серед дітей під час відпочинку та оздоровлення, а також питання перевезень дітей та організованих груп дітей до місць відпочинку та оздоровлення залізничним транспортом.

Для довідки. У 2016 році в Хмельницькій області планується забезпечити оздоровленням та відпочинком близько 41 тис. дітей шкільного віку, що становить 30% від загальної чисельності усіх категорій дітей (9873 дитини (14,5%) – послугами оздоровлення; 31979 дітей (23,2%) – послугами відпочинку).

На оздоровчу кампанію у 2016 році заплановано виділити 20 403 400 грн., а саме:

– З обласного бюджету 7 188 800 гривень (4 215 700 грн. –  на оздоровлення та відпочинок дітей соціально-незахищених категорій області;

2 514 700 грн. на оздоровлення та відпочинок дітей які виховуються в інтернатних закладах області);

– З бюджетів районів та міст обласного значення – 7 188 800 гривень.

–  Позабюджетні кошти –  6 485 400 гривень.

Надання оздоровчих та відпочинкових послуг у літній період буде здійснюватися  у 229 дитячих закладах, а саме: 10 закладах оздоровлення (8 позаміських, 2 санаторного типу); 219 закладах відпочинку  (210 з денним перебуванням, в тому числі 50 літніх мовних таборів, 2 – праці і відпочинку, 7 наметових містечках).

Протягом 16-19 травня 2016 року проведено обстеження дитячих закладів оздоровлення та відпочинку щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, а також стану готовності таборів до літнього оздоровлення. До робочої групи з обстеження готовності дитячих закладів оздоровлення області  залучено представників Департаменту освіти і науки, Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації,  Федерації професійних спілок області, територіального управління Держгірпромнагляду, Головного управління  ДСНС України в Хмельницькій області, Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Усі заклади перебувають на завершальному етапі підготовки до проведення оздоровлення.