26.05.2016 — 14:19

Відбулося розширене засідання колегії Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації

25 травня в конференц-залі Державного патолого-анатомічного Центру України директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Яків Цуглевич провів розширене засідання колегії, у ході якої розглянуто питання про організацію роботи акушерсько-гінекологічної служби ЛПЗ області та оптимізацію заходів з попередження материнських втрат, про роботу патологоанатомічної служби, про штатну дисципліну закладів охорони здоров’я області.

IMG_2347

Участь у колегії взяли начальники управлінь охорони здоров’я Хмельницької та Кам’янець-Подільської міських рад; головні лікарі обласних, міських лікувально-профілактичних закладів, центрів первинної медичної (медико-санітарної) допомоги,  центральних районних лікарень, вузлових лікарень станцій Гречани та Шепетівка, СМСЧ № 4, обласних дитячих санаторіїв; заступники головних лікарів ЛПЗ з лікувальної роботи; директори медичних коледжів та училищ.

Головний акушер-гінеколог ДОЗ Олександр Жилко зазначив, що питання організації та якості надання акушерсько-гінекологічної допомоги відносяться до числа пріоритетних в області. Мережа служби представлена у 24 лікувально-профілактичних закладах області. Невідкладна допомога надається спеціалізованою акушерською бригадою Хмельницького центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Цією бригадою у 2015 році проведено 35 виїздів в територіальні ЛПЗ (2014 р. – 92), оперовано 6 (2014 р. – 17) пацієнток та 7 транспортовано на ІІІ рівень (2014 р. – 7). В 2015 році в акушерських стаціонарах області відбулись 13 741 пологів, з них 116 пологів двійнею та 1 трійня. У порівнянні з 2014 роком кількість пологів в області зменшилась на 721, в цілому по державі – на 100 тисяч. Тенденція до зниження їх кількості має місце і у І кварталі поточного року: кількість пологів склала по області 3139, що на 310 менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Начальник обласного інформаційно-аналітичного центру Олена Юлик, обговорюючи питання штатної дисципліни в закладах охорони здоров’я підкреслила, що наказом МОЗУ від 11.05.2016 р. №427 внесені зміни до наказу МОЗ України від 23.02.2000 №33, яким затверджені штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я. Відповідно до внесених змін штатні нормативи  є примірними і мають рекомендаційний характер, штатний розпис визначається керівником закладу і формується залежно від обсягу медичної допомоги, що надається закладом, затверджується головним розпорядником бюджетних коштів. Згідно з пунктом 2 наказу, керівники закладів охорони здоров’я у разі виробничої необхідності мають право змінювати штати окремих структурних підрозділів, або вводити посади, не передбачені примірними штатними нормативами для даного закладу, за рахунок посад інших структурних підрозділів в межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період. Заміна посад працівників може здійснюватись лише в межах однієї категорії медичного (лікарі, середній медичний персонал, молодший медичний персонал), фармацевтичного персоналу, адміністративно-управлінського, крім заступників керівників, та господарсько-обслуговуючого персоналу. Штатна чисельність працівників, яка підлягає затвердженню за штатним розписом, повинна бути приведена у відповідність з визначеним фондом оплати праці, доведеним у бюджетних призначеннях на оплату праці, у порядку, встановленому пунктом 28 постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 №228.

За результатами засідання надано відповідні доручення та прийнято протокольні  рішення .

За матеріалами Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації