21.06.2019 — 13:25

Управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації попереджає!

Із підвищенням температури повітря, багато громадян намагаються провести свій відпочинок на річках, озерах, в лісах. Проте, відпочинок може приносити не лише задоволення, але й може закінчуватися справжньою трагедією.

За оперативними даними ГУ ДСНС України в області, з початку року на водних об’єктах області загинуло 14 осіб. Головною причиною виникнення нещасних випадків є людський фактор – нехтування встановленими правилами поведінки на водних об’єктах. Не замислюючись над правилами безпечної поведінки, люди купаються у необладнаних місцях, нерідко – у стані сп’яніння пірнають у воду, запливають далеко від берега.

Така необачність стає причиною трагічних наслідків.

Управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації нагадує громадянам про дотримання наступних правил під час відпочинку на воді:

1) купайтеся і пірнайте лише у спеціально відведених місцях, не можна цього робити у місцях, які Вам незнайомі;
2) не переоцінюйте своїх сил: не запливайте за обмежувальні знаки, далеко від берега, на швидку течію;
3) не залишайте дітей без нагляду;
4) слідкуйте за часом, який Ви проводите у воді (рекомендується купатися не довше 20-30 хвилин);
5) щоб не сталося переохолодження, не купайтеся у холодній воді;
6) ніколи не входьте у воду стрибком із берега;
7) обережно поводьтеся на надувних матрацах;
8) категорично забороняється входити у воду після вживання алкогольних напоїв; після вживання їжі плавати можна лише через 2 години;
9) якщо Ви відпочиваєте біля води, то для того, аби уникнути перегрівання, розумно дозуйте сонячні ванни;
10) забороняється забруднювати воду і берег;
11) забороняється подавати помилкові сигнали небезпеки.

Крім цього, за прогнозом УкрГідрометцентру, 21-23 червня в Україні переважатиме надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека, температура повітря до 300С. З метою запобігання пожежам в екосистемах, закликаємо громадян дотримуватися вимог пожежної безпеки. Вирушаючи до лісу на відпочинок, обирайте спеціально визначені місця – рекреаційні зони. Варто пам’ятати, що за сухої погоди спричинити пожежі в екосистемах здатен навіть непогашений сірник або недопалок, викинутий на узбіччя. Пожежу, що розгоряється, спробуйте затоптати, засипати піском чи залити водою. Якщо ж не вдається впоратися самотужки або помічена вами пожежа уже набула значних розмірів, телефонуйте за номером 101.

Бережіть своє життя та навколишнє середовище!

За інформацією управління
з питань цивільного захисту населення
облдержадміністрації