02.06.2016 — 10:01

Представники місцевого самоврядування з Республіки Польща поділилися досвідом у проведенні реформ

У Хмельницькому відбувся семінар в рамках проекту “Децентралізація на практиці ІІ. Польський досвід децентралізації та самоврядної освіти для лідерів громад 7-ми областей Центральної України”.

IMG_1465

Від імені облдержадміністрації іноземних гостей привітав т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник. Він коротко ознайомив присутніх із станом реалізації реформи децентралізації у Хмельницькій області та висловив надію, що учасники семінару зможуть впровадити окремі елементи польського досвіду у своїй роботі.

IMG_1457

Участь в заході взяли представники новостворених об’єднаних територіальних громад області, представники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, громадські активісти.

Своїм досвідом у проведенні реформ ділилися представники місцевого самоврядування з Республіки Польща : Ернест Новак – бурмістр міста і ґміни Загуж (Підкарпатське воєводство), Анджей Кузьміньскі – директор міської бібліотеки в Лешнє (Великопольське воєводство), Павел Ментельські – тренер, консультант з питань стратегій, програм та аудиту сталого розвитку, менеджменту органів місцевого самоврядування,  Ярослав Біттель – правник,  консультант з питань стратегій, програм та аудиту сталого розвитку, менеджменту органів місцевого самоврядування. Вони розповіли про те, як відбувалося об’єднання у Польщі,  пояснили  особливості законодавства про місцеве самоврядування у цій країні.

IMG_1460

Детально польські гості зупинились на  таких питаннях:

  1. Передумови реформи децентралізації в Польщі . Створення ґмін та їх повноваження. Навіщо потрібна децентралізація та співучасть?
  2. Передумови реформи адміністрації місцевого самоврядування в Польщі. Структура та функціонування самоврядної адміністрації в Польщі – актуальна, загальна характеристика.
  3. Адміністративна реформа – самоврядування громади: Правові аспекти і характеристика органу місцевого самоврядування громади – приклад сільської ґміни (загальна характеристика території громади; органи; організаційна структура, статут, регламент, бюджет).
  4. Адміністративна реформа – самоврядування у повіті: характеристика самоврядування на прикладі повіту.
  5. Досвід децентралізації органів влади в Польщі – і її наслідки для розвитку громад та регіонів (практичні приклади з Польщі). Вигоди і витрати реформування системи державного управління.
  6. Приймаймо рішення разом! Участь місцевих громад у процесі формування та прийняття публічних рішень (громадська співучасть, стратегічне планування).

IMG_1459

Учасники семінару мали можливість задати представникам Польщі свої запитання.