29.07.2019 — 09:01

У Департаменті охорони здоров’я підбили підсумки роботи галузі за 6 місяців 2019 року  

24 липня у конференц-залі Державного патолого-анатомічного центру відбулася колегія Департаменту охорони здоров’я. Були запрошені начальники управлінь охорони здоров’я Хмельницької та Кам’янець-Подільської міських рад, головні лікарі обласних, міських лікувально-профілактичних закладів, центрів ПМСД, ЦРЛ, СМСЧ м. Нетішин, обласних дитячих санаторіїв, заступники головних лікарів з лікувальної роботи, директори медичних коледжів.

Начальник відділу моніторингу та розвитку охорони здоров’я управління організації лікувально-профілактичної роботи та розвитку медичної допомоги населенню ДОЗ ОДА Ліля Демчук доповідала про роботу закладів охорони здоров’я області за 6 місяців 2019 року.

Начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню управління організації лікувально-профілактичної роботи та розвитку медичної допомоги населенню ДОЗ ОДА Аліна Костенко повідомила, що на сьогодні реорганізація первинної ланки відбулася успішно. Всі 31 ЦПМСД працюють в статусі КНП, підключені до системи eHealth, вдало увійшли в реформу з новою моделлю фінансування, підписавши договір з НСЗУ. Також фахівець проаналізувала роботу установ області згідно основних показників лікувально-профілактичної роботи.

Начальник відділу післядипломної освіти та кадрового забезпечення управління фінансово-ресурсного та кадрового забезпечення галузі ДОЗ ОДА Наталя Ткачук повідомила про сучасні проблеми та позитивні зміни і досягнення щодо кадрового забезпечення лікувальних установ Хмельниччини.

Начальник відділу обліку, економіки та супроводу державних програм управління фінансово-ресурсного та кадрового забезпечення галузі ДОЗ ОДА Олена Мартинюк проаналізувала стан фінансування лікувальних установ області за I півріччя 2019 року. Вона зазначила, що, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 3 квітня 2019 р. № 426 «Про референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти» (чинний з 1 липня 2019 року), визначено референтні ціни на 24 МНН, а в подальшому планується референтне ціноутворення на весь Національний перелік (427 найменувань), що не поширюється на інсуліни, доступні ліки, міжнародні закупівлі.

Головний лікар КНП «Полонський клініко-діагностичний центр», експерт НСЗУ Людмила Святська у своїй доповіді наголосила на значному покращенні технічної бази та забезпеченні сучасним медичним обладнанням клініко-діагностичного центру.

Детально та змістовно проаналізувала сучасний стан медичної допомоги післяінсультним хворим в області та технічне забезпечення відповідних лікувальних установ згідно вимог НСЗУ заступник директора ДОЗ ОДА Тетяна Косовська.

Про надання первинної медико-санітарної допомоги у Великобританії повідомив головний лікар Шепетівського районного ЦПМСД Андрій Нечипорук. Він поділився враженнями від перебування у Великобританії за обміном досвідом за освітньою програмою НСЗУ, оскільки саме модель охорони здоров’я цієї країни взята за основу під час проведення реформування медичної галузі в Україні.

Також відбулася презентація ТзОВ “Система М” щодо впровадження телемедичного рішення у Хмельницькій області. Представники компанії-постачальника програмного забезпечення детально розповіли про механізм встановлення та позитивні результати щодо покращення діагностики на місцях після відкриття телемедичного центру на базі обласної лікарні м. Одеса.

Із заключним словом до присутніх звернувся директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич.

За результатами розгляду питань порядку денного колегія ухвалила відповідні рішення. Зокрема, роботу закладів охорони здоров’я області визнали такою, що, в цілому, відповідає вимогам регламентуючих документів та потребує подальшого удосконалення і реформування.

За інформацією Хмельницького обласного
Центру громадського здоров’я