03.06.2016 — 12:37

Сучасні підходи до надання медичної допомоги новонародженим обговорили лікарі-неонатологи

DSCN51272 червня  відбулася нарада лікарів-неонатологів Хмельниччини. Зібрання організували за підтримки Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації. Захід приурочили до Міжнародного Дня захисту дітей.

Головний позаштатний лікар-неонатолог Хмельницької області Вікторія Олексюк запропонувала колегам обговорити матеріали наукового симпозіуму з міжнародною участю «Стандарти медичної допомоги новонародженим: реалії практики та перспективи впровадження». Захід відбувався у Києві 24-25 травня 2016 року. На зібранні у столиці делегація фахівців з Хмельниччини також переймала теоретичний досвід вітчизняних та закордонних колег.

Лікар-педіатр-неонатолог Нетішинської СМЧ-4 Валентина Щукла розповіла про сучасні підходи до наданняDSCN5144 медичної допомоги новонародженим з респіраторним дистрес-синдромом. Також представила доповіді голови комітету по стандартам Асоціації неонатологів Іспанії, професора Мануеля Санчес-Луни; сучасні погляди українських науковців, зокрема, професора Львівського національного університету імені Д.Галицького, Дмитра Добрянського.

Лікар-педіатр-неонатолог Шепетівської ЦРЛ Галина Петрова поінформувала про проект уніфікованого протоколу щодо неонатального сепсису і катеторасоційовані інфекції, яку на столичному симпозіумі представив професор Євген Ковальов з Полтавської медичної академії.

Обласний дитячий кардіоревматолог Катерина Якимишина нагадала лікарям-неонатологам про критичні вади серця у новонароджених, сучасні підходи і нові тенденції у кардіохірургічному лікуванні. За її словами, дослідження свідчать, що навіть у сім’ях, де батьки не мають шкідливих звичок, але дихають випарами бензину від автотранспорту, велика ймовірність народження дитини з вадами серця. А переривання вагітності спеціальна комісія фахівців настійно рекомендує у випадках, коли вада серця поєднується з генетичною патологією.

За словами головного позаштатного лікаря-неонатолога Хмельницької області Вікторії Олексюк, протягом останніх років кількість передчасних пологів суттєво не змінюється. А кесарів розтин на 25 тижні вагітності підвищує шанси дитини на життя.  Найбільше можливостей вижити у недоношеної дитини – лише уDSCN5153 перинатальних центрах, куди фахівці радять транспортувати немовлят у найкоротші терміни. Щоправда, навантаження на кожну медичну сестру занадто велике, тому вони працюють на грані фізичних можливостей, аби встигнути приділити увагу кожній недоношеній дитині.

Цього ж дня, за підтримки спонсорів, до дитячого розважального клубу «Скай парк» Вікторія Олексюк запросила близько 30 дітей, яких виходили в обласному перинатальному центрі. Ці діти народились недоношеними з масою тіла до 1,5 кг. У рамках проекту «Метелики надії» для них організували різноманітні розваги та солодкий стіл. Наймолодшому, кого запросили, – Теофілу з Полонного, днями виповнилося 7 місяців. За словами Вікторії Михайлівни, найменша дитина, яку на даний час виходили в обласному перинатальному центрі, Марія з’явилася на світ з масою тіла 600 грамів. Її батьки – громадяни Італії і наразі вони усі разом проживають у Римі.

DSCN5159Загалом же, з початку року через відділення інтенсивної терапії і постінтенсивного догляду обласного перинатального центру пройшли 94 недоношених дитини. У середньому, за рік ця цифра становить 200-250 малюків.

Однак, якщо дитина народилася з малою вагою, це не вирок, адже багато недоношених немовлят стали видатними людьми. Серед них Наполеон, Ісаак Ньютон і Альберт Ейнштейт, багато відомих акторів та музикантів, наприклад, легенда соул-музики Стіві Уандер, якому сліпота, пов’язана із ретинопатією недоношених, не завадила здобути всесвітню славу.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я