30.08.2019 — 10:41

Інформація про стан протипожежного захисту об’єктів з масовим перебуванням людей

28 серпня під час розширеного засідання колегії ОДА перший заступник начальника ГУ ДСНС у Хмельницькій області  Дмитро Бондар доповів про стан протипожежного захисту об’єктів з масовим перебуванням людей.

Так, протягом поточного періоду 2019 року на території Хмельницької області виникло 876 пожеж, що на 22,7% більше ніж за аналогічний період минулого року (загальнодержавний ріст пожеж становить 23,2%). На пожежах виявлено загиблими 28 осіб.

У 2018-2019 роках на об’єктах з масовим перебуванням людей області виникло 20 пожеж, з яких 9 пожеж в закладах громадського харчування, 5 – в закладах освіти, 3 – в закладах готельного бізнесу,   2 – в закладах культури та 1 пожежа в закладах охорони здоров’я.

Головним управлінням відповідно до наданих повноважень здійснюються заходи державного нагляду (контролю) щодо дотримання вимог пожежної і техногенної безпеки на об’єктах з масовим перебуванням людей усіх форм власності. За результатами  проведених у 2017-2019 роках перевірок встановлено наступне:

ЗАКЛАДИ ОСВІТИ

Проаналізувавши стан протипожежного захисту закладів освіти області встановлено, що на об’єктах освіти обладнано системами пожежної сигналізації лише 63 загальноосвітні школи з 186 закладів, що підлягають обладнанню системами (що складає 33,8%).

Системами пожежної сигналізації обладнано лише 304 дошкільних навчальних заклади області, що складає 49,2% від загальної кількості (617 закладів), залишається не обладнаними 310 об’єктів.

Також не приділяється належна увага такому важливому протипожежному заходу як вогнезахисне обробляння дерев’яних конструкцій закладів освіти області. Потребує покращення стан джерел зовнішнього протипожежного водопостачання, зокрема частина навчальних закладів не забезпечена вододжерелами у Городоцькому, Кам’янець-Подільському та Старосинявському районах.

ЗАКЛАДИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Із 54 закладів охорони здоров’я із стаціонарним лікуванням, що підлягають обладнанню системою пожежної сигналізації обладнано 29 об’єктів (53,7 %). Проведено вогнезахисне обробляння дерев’яних конструкцій на 17 об’єктах із 36 закладів (47,2 %). Із 54 будівель де необхідно виконати монтаж систем блискавкозахисту, виконано на 45 (83,3 %).

Разом з цим, жоден заклад з цілодобовим лікувальним процесом не забезпечено засобами саморятування під час пожежі для максимальної кількості хворих та персоналу закладів.

Також, не обладнано системою пожежної сигналізації 989 фельдшерсько-акушерських пунктів та амбулаторій та не проведено вогнезахисне обробляння дерев’яних конструкцій у 943 закладах охорони здоров’я місцевого підпорядкування.

ЗАКЛАДИ КУЛЬТУРИ

Проаналізувавши стан забезпечення пожежної безпеки закладів культури області встановлено, що із 1945 об’єктів культури підпорядкованих органам виконавчої влади та місцевого самоврядування, які підлягають обладнанню системою пожежної сигналізації, обладнано лише 62 об’єкти, що становить 3,1% від загальної кількості.

Із 16 обласних закладів культури, які підлягають обладнанню системою пожежної сигналізації обладнано лише 11 закладів, що становить 75% від загальної кількості об’єктів та 1 система пожежної сигналізації потребує технічної модернізації.

На 596 об’єктах підпорядкованих органам виконавчої влади та місцевого самоврядування змонтовані пристрої блискавкозахисту, що становить 30,6% від загальної кількості. Разом з цим, значна кількість пристроїв блискавкозахисту на вищезазначених об’єктах потребують ремонту та перевірки. З 16 об’єктів обласного підпорядкування лише на 14 змонтовано системи блискавкозахисту (що становить 87,5%).

У 22 закладах культури підпорядкованих органам виконавчої влади та місцевого самоврядування проведено вогнезахисне обробляння дерев’яних конструкцій, що складає 2,2% та проведено вогнезахист у 13 закладах культури обласного підпорядкування, що складає 81,5 % від загальної кількості.

ЗАХОДИ РЕАГУВАННЯ

Під час проведених у 2017-2019 роках перевірок об’єктів з масовим перебуванням людей виявлено об’єкти, де склався найгірший протипожежний стан та наявні порушення, що створюють загрозу життю та здоров’ю людей, у зв’язку з чим, відповідно до статті 68 Кодексу цивільного захисту України, Головним управлінням були подано відповідні позовні заяви до адміністративного суду щодо повного зупинення експлуатації даних закладів, зокрема:

– у 2017 році подано позовні заяви на 12 закладів освіти та 7 закладів охорони здоров’я;

– у 2018 році подано позовні заяви на 27 закладів освіти, 6 закладів охорони здоров’я, 5 торгівельних центрів та 2 табори відпочинку та оздоровлення дітей;

– протягом поточного періоду 2019 року подано позовні заяви на 6 закладів освіти та 2 торгівельні центри.

Серед основних недоліків, які виявляються під час здійснення перевірок об’єктів з масовим перебуванням людей, Дмитро Володимирович виокремив:

відсутність або несправність систем пожежної сигналізації;

не проведення вогнезахисту дерев’яних конструкцій;

відсутність пристроїв блискавкозахисту будівель та споруд;

об’єкти не забезпечені зовнішнім протипожежним водопостачанням;

допускається оздоблення шляхів евакуації горючими матеріалами;

відсутність нормативної кількості первинних засобів пожежогасіння;

експлуатація електроустановок з порушенням вимог норм та правил;

відсутність пристроїв фільтрувальних для саморятування під час пожежі.

БУДИНКИ ПІДВИЩЕНОЇ ПОВЕРХОВОСТІ

На території Хмельницької області налічується 37 будинків підвищеної поверховості, зокрема 32 житлових будинки та 5 адміністративних будівель.

За словами доповідача, існує ряд проблемних питань стосовно забезпечення пожежної безпеки вищезазначених будинків.  Так, із року в рік не вирішується питання виконання заходів щодо забезпечення пожежної безпеки у 8 будинках підвищеної поверховості міста Хмельницького, в яких системи протипожежного захисту  відсутні, а наявні утримуються у непрацездатному стані, частково демонтовані або не працюють системи димовидалення, відсутні насоси підвищувачі тиску на пожежному водопроводі, системи внутрішнього протипожежного водогону демонтовані або  відключенні від водопостачання.

Також, в житлових будинках допускається самовільне перепланування сходових клітин та приміщень загального користування, здійснюється влаштування кладових, що ускладнює евакуацію мешканців та доступ до пожежних кранів.

З метою практичного відпрацювання можливості евакуювання людей із задимленого середовища, зокрема з верхніх поверхів будинків підвищеної поверховості в умовах щільної забудови 17 травня поточного року Головним управлінням було проведено практичні навчання з гасіння умовної пожежі.

ПЕРЕВІРКИ ГОТЕЛІВ

Головним управлінням розпочато проведення позапланових перевірок готелів та закладів відпочинку і оздоровлення людей Хмельницької області. Відповідно до складеного переліку перевіркам підлягає 141 об’єкт вказаної категорії, перевірки будуть завершені до кінця листопада 2019 року.

Під час проведення перевірок, у разі виявлення порушень вимог пожежної безпеки що створюють загрозу життю та здоров’ю людей, Головним управлінням будуть підготовлені відповідні позовні заяви до адміністративного суду щодо зупинення їх експлуатації (станом на 28.08.2019 подано 2 позовні заяви на готелі в м. Хмельницький).