10.06.2016 — 16:58

У Департаменті екології та природних ресурсів обговорили проблеми раціонального природокористування

P116069610 червня в актовій залі Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації було проведено засідання круглого столу на тему: «Охорона довкілля та раціональне використання природних ресурсів». Засідання відбулося за участі фахівців Департаменту, представників структурних підрозділів облдержадміністрації та громадськості.

На засіданні обговорювались питання очищення об’єктів та територій, забруднених непридатними або забороненими до використання хімічними засобами захисту рослин; оцінка токсичності ґрунтів забруднених пестицидами та шляхи зменшення впливу пестицидів.

Валентина Шибецька, начальник управління бухгалтерського обліку, правової роботи та управління персоналом, екологічної експертизи, моніторингу та зв’язків з громадськістю, поінформувала учасників круглого столу, що у рамках виконання заходів Регіональної програми поводження з небезпечними (токсичними) відходами за рахунок коштів Державного та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища в області,  проводились роботи по збиранню, перевезенню, перезатаренню і вивезенню непридатних та заборонених хімічних засобів захисту рослин на знешкодження за межі України. Обсяг вивезених пестицидів становить 1321,457 тонн. Також доповідач зазначила, що у поточному році з обласного фонду охорони навколишнього середовища виділені кошти на проведення робіт з вивезення та знешкодження більше 107 тонн непридатних пестицидів.

Кандидат технічних наук Хмельницького національного університету, представник організації Всеукраїнської екологічної ліги Єфремова Ольга ознайомила присутніх з результатами проведеного біотестування ґрунтів, відібраних навколо місць накопичення хімічних засобів захисту рослин.

Також під час засідання обговорювалось ще одне дуже важливе питання, що стосується складів, на яких зберігалися непридатні пестициди. Основна проблема полягає в тому, що самі пестициди можна переробити чи вивезти, а от напівзруйновані склади залишаються. Вони, як правило, містять залишки некондиційних, непридатних токсичних пестицидів. Території навколо складів також забруднені отрутохімікатами. Основна небезпека полягає у можливості потрапляння їх із забруднених ґрунтів та водойм до продуктів харчування, а згодом і до організму людини. При вживанні забруднених пестицидами продуктів харчування можуть розвиватись різноманітні захворювання, в тому числі онкологічні.

В ході засідання на розгляд учасників було винесено ряд важливих пропозицій щодо вирішення вказаних екологічних проблем. В майбутньому ці розробки дадуть змогу розробити шляхи вирішення проблемних питань.

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів  Хмельницької облдержадміністрації