14.06.2016 — 13:05

Питання сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми – на постійному контролі

c99b610479582d96Обговорення питання про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків відбулось під час засідання обласної Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. Адже саме гендерна рiвнiсть є однiєю з ознак правової держави.

Проблеми якісної освіти, роботи, поєднання материнства та кар’єрного зростання, подолання насильства, включення жінок до процесів прийняття рішень стають цілями, виконують у глобальному сенсі інструментальну роль, як сходинки до глобальної мети – зменшення, подолання бідності, поліпшення умов життя, формування умов для всебічного розвитку людської особистості.

Систематично в обласному, районних та міських центрах зайнятості проводяться семінари для безробітних жінок з питань пошуку роботи, розвитку підприємницької діяльності тощо.

Варто відзначити позитивні моменти, зокрема щодо демографічної ситуації в області. Наразі відслідковується тенденція до незначного покращення: кількість народжених в першому кварталі 2016 року, що є меншою ніж за аналогічний період 2015 року, однак дещо зменшилась і кількість зареєстрованих смертей.

Директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Яків Цуглевич зазначив, що в області знизився рівень малюкової смертності, дещо зменшилась захворюваність на туберкульоз. Однак, на жаль, в медичній  галузі існує цілий ряд проблем, пов’язаних із застарілістю матеріально-технічної бази, нестачею кадрів, обмеження фінансування.  Незважаючи на це, Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації проводиться активна робота щодо забезпечення найбільш вразливих верств населення життєво-необхідними препаратами.

Крім цього, у ході засідання розглянуто питання про хід реалізації в області Національного плану дій з виконання  резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року .

Любов Тимофіїва, начальник відділу соціальних гарантій, компенсацій та у справах сім’ї Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації звернула увагу присутніх на окремі аспекти захисту прав жінок в умовах збройного конфлікту та забезпечення їх активної участі у миротворчих процесах. Так, в області впроваджуються заходи Національного плану дій “Жінки, мир, безпека” на період до 2020 року, який затверджено Урядом.

Станом на 1 червня 2016 року в області обліковано 6520 внутрішньо переміщених осіб, серед яких 1609 дітей, 341 інвалід, 2194 пенсіонери. Для забезпечення їх прав і свобод  необхідно сприяти залученню дівчат та жінок до налагодження діалогу та в разі потреби вирішення конфліктів на рівні територіальних громад, особливо тих, які приймають внутрішньо переміщених осіб.

Об’єднання зусиль органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських об’єднань та міжнародних організацій, представників соціально відповідального бізнесу, волонтерів для надання своєчасної допомоги постраждалим від збройного конфлікту сприятиме мінімізації наслідків воєнних дій, що відбуваються на сході України, а також удосконаленню системи захисту та реабілітації постраждалих від гендерно-зумовленого насильства.

За результатами засідання Координаційної ради прийнято рішення доручити структурним підрозділам облдержадміністрації, місцевим органам влади надалі активно проводити роботу згідно їх повноважень над впровадженням резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року.

За матеріалами Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації