17.06.2016 — 15:40

Успішна реформа охорони здоров’я потребує активної підтримки та залучення медичних працівників – Президент привітав медиків з професійним святом

ae4b243af7d79e

Президент Петро Порошенко напередодні Дня медичного працівника, який відзначатиметься у неділю, 19 червня, привітав медичних працівників з професійним святом та закликав активно долучатися до реформування системи охорони здоров’я.

«Знаю, наскільки справа медиків є нелегкою та важкою, але в той же час дуже вдячною та благородною. Ця професія є однією з найбільш важливих та затребуваних, бо у вас є особливий фах – ви повертаєте людям здоров’я, а інколи життя. Це – Божий дар», – наголосив Петро Порошенко під час заходів у «Головному військовому клінічному госпіталі» в Києві.

Президент підкреслив очевидність та життєву необхідність невідкладності змін у системі охорони здоров’я. Глава держави нагадав, що у 2014 році на одному із засідань РНБО було винесено питання забезпечення ліками військових медиків, у першу чергу кровоспинними препаратами, які тоді добровольці та волонтери вимушені були контрабандою завозити з-за кордону. Тоді через бюрократичні перепони вдалося лише забезпечити можливість волонтерам завозити ліки в зону АТО.

«Було потрібно цілий рік для того, щоб ми подолали супротив бюрократичної машини і фармакологічної мафії та провели одне просте рішення: щоб ліки, які пройшли клінічні випробування в країнах ЄС, США, Канаді, Японії не потребували додаткової довгої процедури реєстрації. Щоб не потайки завозили ці ліки в Україну, а щоб існував справжній процес конкурентності: щоб людина та лікар самі могли обирати ліки, і не платити величезні корупційні хабарі мафіозному спруту», – зазначив Президент. Глава держави нагадав, що вчора підписав Закон щодо спрощення державної реєстрації лікарських засобів, який є важливим кроком для того, щоб ліки стали більш дешевими та доступними.

Ще одним важливим рішенням Президент назвав дозвіл закуповувати ліки міжнародним організаціям. Глава держави наголосив, що нарешті хворі, зокрема, на серцево-судинні захворювання, діабет, онкохворі, хворі на гемофілію чи ВІЛ/СНІД будуть забезпечуватися ліками за справедливими цінами.

«Це лише початок суттєвої, серйозної та глибинної медичної реформи, якої потребує наша країна. Але рішення влади не можуть стати реальністю без активної підтримки, праці та творчості тисяч медичних працівників», – підкреслив Президент. Глава держави наголосив, що якісні медичні послуги забезпечує не кількість ліжок, а створюють високопрофесійний та вмотивований медичний персонал, сучасні технології, досвід, правильні рішення та забезпечення належної системи профілактики та реабілітації. Президент наголосив, що найближчим часом Уряд, Парламент та громадськість має напрацювати спільне бачення вирішення проблеми реформування системи охорони здоров’я, яка буде відповідати сучасним вимогам.

Глава держави зазначив, що зараз є особливо важливою справа військових лікарів. Так, безпосередню участь у наданні медичної допомоги у зоні АТО взяли 2,5 тис. військових медиків, з них 197 осіб нагороджено державними нагородами за мужність та героїзм виявлені при виконанні своїх обов’язків. Ще сотні цивільних та військових медичних працівників в госпіталях та лікарнях щоденно боряться за життя кожного пораненого воїна, роблячи іноді неймовірне. З початку війни якісну медичну допомогу у лікувальних закладах Міністерства оборони отримали близько 8 тис. військових. «Найвищою нагородою є вдячність і молитва родин, яким ви повернули живими синів та чоловіків. Вони низько вклоняються вам за гострий розум, золоті руки та велике серце. Приєднуюсь до них і дякую за вашу працю», – зазначив Глава держави.

У той же час, за час проведення АТО загинули 35 військових медиків, зокрема одному з них, молодшому сержанту медичної служби Збройних Сил України Ігорю Зіничу було присвоєне звання Герой України посмертно. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих.

Президент окремо відзначив медичних працівників, які працюють в лікарнях поблизу лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях і надають допомогу цивільному населенню, що потерпає від російської агресії. «Повсякденна самовіддана праця лікарів також є свого роду подвигом і їх «фронт» – це, по суті, межа між життям та смертю. І ви завжди нас захищаєте на «фронті» і у воєнний час, і в мирний, і на лінії зіткнення, і в глибокому тилу», – наголосив Глава держави.