23.06.2016 — 12:17

В області обговорили здобутки та проблемні питання медицини

22 червня у конференц-залі Державного патолого-анатомічного Центру України відбулася колегія Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА.

До участі були запрошені начальники управлінь охорони здоров’я Хмельницької та Кам’янець-Подільської міських рад, головні лікарі обласних, міських лікувально-профілактичних закладів, центрів первинної медико-санітарної допомоги, центральних районних лікарень, вузлових лікарень станцій Гречани та Шепетівка, СМСЧ № 4, обласних дитячих санаторіїв, заступники головних лікарів ЛПЗ з лікувальної роботи, головні лікарі станцій обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, директори медичних коледжів та училищ краю.

1

Колегія розпочалася з привітання кращих медиків в галузі охорони здоров’я. Директор Департаменту Яків Цуглевич вручив Грамоту Верховної Ради України та медаль «Сила. Знання. Серце людям» головному лікарю Хмельницького обласного Центру медико-соціальної експертизи Тетяні Крупі та Почесну грамоту Департаменту охорони здоров’я Хмельницької обласної державної адміністрації головному лікарю Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни Оксані Бочкарьовій.

3

Про стан надання кардіологічної та кардіохірургічної допомоги населенню області присутніх поінформував головний позаштатний кардіолог Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Васильківський. Він повідомив, що на кінець минулого року далеко не усі райцентри були забезпечені лікарями-кардіологами, а ліжка кардіологічного профілю функціонують лише у 12 районах, з них повноцінних відділень на 25-35 ліжок – лише 8. Водночас, тривалість перебування хворих на ліжку – це один з вагомих показників оцінювання діагностичної та лікувальної роботи спеціалістів стаціонарних відділень ЛПЗ. Хоча забезпечення медичних закладів області діагностичним обладнанням залишається на недостатньому рівні, у 2015 році за державні кошти було придбано комбінований монітор ЕКГ+АТ ХГВВ. За кошти місцевого бюджету закупили монітор АТ в Старокостянтинівську ЦРЛ, а за спонсорські кошти – холтер-монітор ЕКГ та холтер-монітор АТ у Дунаєвецьку ЦРЛ.

Віктор Васильківський також нагадав, що Хмельниччина долучилася до впровадження інноваційного проекту МОЗ України «Регіональна реперфузійна мережа в дії». У 2016 році розпочато реорганізацію обласного кардіологічного диспансеру в обласний Центр кардіології та кардіохірургії. До структури цього закладу буде входити відділення інтервенційної кардіології, що дасть можливість знизити госпітальну летальність при гострому інфаркті міокарда до 5-7 %, посилити взаємодію служби екстреної медичної допомоги і системи кардіологічної та кардіохірургічної допомоги населенню.

2

За словами головного кардіолога, ефективна антигіпертензивна терапія знижує кількість інсультів на 25-49%, кардіальних ускладнень – на 13-44%, кардіальної смерті – на 20-41%.

У 2015 році серед дорослого населення 18 років і старших зареєстровано 808 819 хвороб системи кровообігу, під диспансерним наглядом перебувало 512 922 осіб.

Від хвороб системи кровообігу у 2015 році померло 12470 хворих, у структурі загальної смертності це становило 60,98%.

Зменшення захворюваності і смертності від серцево-судинних захворювань можна досягти шляхом виявлення хвороб на ранніх стадіях, недопущення або зсуву у більш пізні вікові групи небезпечних ускладнень, формування у пацієнтів усвідомлення необхідності тривалого (часто довічного) лікування, впровадження сучасних профілактично-лікувальних технологій і стандартів, а також забезпечення можливості їх реалізації на практиці.

Головний лікар обласного кардіологічного диспансеру, головний позаштатний кардіохірург Департаменту охорони здоров`я Андрій Кланца поінформував учасників колегії, що у 2015 році було проведено 816 оперативних втручань та коронарних інтервенцій, в тому числі – 376 стентувань коронарних артерій. Загалом, протягом року було проведено більш як півтори тисячі операцій.

Андрій Іванович окреслив і основні проблеми служби, зокрема розрізненість кардіологічної, інтервенційної та кардіохірургічної допомоги; нестачу фахівців з інвазивної кардіології для забезпечення цілодобової служби та ангіографічного устаткування (2 діючих апарати на 1 центр, своєчасний сервіс та ремонт); матеріально-технічне забезпечення процесу (безперервне забезпечення розхідними матеріалами та раціональне їх використання) – пріоритет невідкладним станам.

Про стан дотримання дезінфекційно-стерилізаційного режиму в лікувально-профілактичних закладах області доповідав головний епідеміолог Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Мирний.

4

Із станом організації та надання екстреної медичної допомоги населенню краю присутніх ознайомив заступник головного лікаря обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Юрій Донюк. За його словами, Хмельницький обласний Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф як єдина система, у краї функціонує з 2013 року. У структурі Центру функціонує три відокремлених підрозділи – станції ЕМД у Кам’янці-Подільському, Хмельницькому та Шепетівці. Всього функціонує 20 підстанцій ЕМД, 32 пункти постійного базування та 99 бригад (з них 39 лікарських та 60 – фельдшерських). Радіус обслуговування у підрозділах Центру коливається від 10 до 40 км. Найбільші радіуси доїзду у Волочиському, Старокостянтинівському та Кам’янець-Подільському районах. З метою зменшення радіусу доїзду, досягнення нормативів прибуття бригад на виклики, заплановано за три роки створити ще 3 пункти постійного базування на базі АЗПСМ у с. Підгірне Старокостянтинівського району (2016), с. Китайгород, Кам’янець-Подільського району (2017), с. Купіль, Волочиського району (2018).

На балансі Центру знаходиться 147 автомобілів, з них 4 орендовані. У 2015 році власними силами капітально відремонтовано 20 автомобілів класу А та закуплено 3 машини УАЗ класу А на суму 1260 тис. грн., у цьому році – відремонтовано 6 автомобілів класу А2.

Кардинального оновлення потребує основний клас автомобілів В. Третина автомобілів не забезпечені належними умовами зберігання і знаходяться на відкритих стоянках. 79 одиниць автотранспорту Центру (54% від всіх) оснащені системою GPS – навігації.

Як зазначив Юрій Донюк, кошторис Центру на 2015 рік становив 114 млн. грн. (114 035 200 грн.), з них 59,4% – на оплату праці, на 2016 рік – 114,5 млн. грн. (114 505 670 грн.).

Бригади ЕМД забезпечені лікарськими засобами та виробами медичного призначення у повному обсязі. За рахунок субвенції з державного бюджету у 2014 році закуплено лікарських засобів на суму 3,4 млн. грн., у 2015 році –

4,4 млн. грн., у 2016 році – 4,572 млн. грн. Вартість 1 виклику за медикаментами і виробами медичного призначення – на рівні 2015 року і становить 15,9 грн. (у 2014 році – 15,7 грн.).

Проте в оснащенні бракує 37 електрокардіографів (наявно 136, з них 64 з терміном, понад 5 років), комплекту дихальної апаратури (з 100 наявних 61 з терміном, понад 5 років), дефібриляторів (41 з 99 з терміном експлуатації понад 5 років), 101 комплект вакуумних шин.

Для створення єдиної оперативно-диспетчерської служби сесією обласної ради виділено 3,2 млн. грн. на реконструкцію частини існуючих приміщень та встановлення дизельної електростанції по вул. Депутатській, 20. Проект пройшов експертизу в Державній філії «Укрдержбудекспертиза». Розпочалась процедура відкритих торгів і визначення переможця з проведення реконструкції.

За швидкою медичною допомогою за минулий рік звернулось 302,7 тисяч осіб, з них бригади госпіталізували понад 68,5 тисяч хворих.

Юрій Донюк додав, що у Центрі функціонує 25 електрокардіографів з функцією телеметричної передачі даних і телеметричний консультативний центр на Хмельницькій станції ЕМД. У 2015 році виконано 125 дистанційних консультацій ЕКГ. Крім того, лікарі Центру впроваджують догоспітальну тромболітичну терапію при гострому коронарному синдромі препаратом «Металізе». У 2015 році виконано 25 тромболізисів.

Також у складі Центру функціонує відділ виїзної консультативної спеціалізованої ЕМД, діяльність якого регламентується наказом ДОЗ ОДА від 16.03.15 № 115 «Про забезпечення населення області екстреною консультативною виїзною спеціалізованою медичною допомогою».

Основним завданням відділу є організація виїзної спеціалізованої консультативної ЕМД населенню області за заявками керівників медичних закладів області та головних спеціалістів ДОЗ ОДА та в окремих випадках, за погодженням з керівництвом ДОЗ ОДА та Центру.

На базі Центру функціонує навчально-тренувальний відділ, який проводить навчання медичних кадрів з питань безпеки при виникненні надзвичайних ситуацій та осіб, які не мають медичної освіти, з надання першої домедичної допомоги. На базі відділу за 2015 рік пройшли навчання 1161 особа, із них 81 лікар, 181 молодший медичний спеціаліст (фельдшери з медицини невідкладних станів) та 899 осіб, які не мають медичної освіти (працівників МНС в Хмельницької області, МО України, ДПС України, соціального захисту, викладачі фізичного виховання).

Основними проблемами, що стоять перед закладом, є реконструкція приміщень для створення єдиної оперативно-диспетчерської служби; укомплектування вакантних посад лікарів; відкриття бригад відповідно до нормативу; оновлення парку санітарних автомобілів, створення умов для їх зберігання та придбання медичного обладнання відповідно до табелю; активне використання сучасних технологій, особливо щодо телеметричної діагностики ЕКГ та тромболітичної терапії при гострому коронарному синдромі.

Серед проблем закладів первинного та вторинного рівня Юрій Донюк виділив такі, як надання якісної медичної допомоги хворим з хронічними захворюваннями для зниження їх звернень до служби екстреної медичної допомоги, а також створення передбачених відділень невідкладної допомоги у ЦРЛ та міських лікарнях.

Заслухавши та обговоривши питання порядку денного, колегія ухвалила відповідні рішення.

Інна Левінська,
Хмельницький обласний центр здоров’я

Зберегти

Зберегти

Зберегти

Зберегти

Зберегти