16.03.2020 — 17:42

Ситуація на кордоні та митниці контрольована

Уряд забезпечує стабільну та контрольовану ситуацію на кордоні та митниці, у зв’язку з ухваленими рішеннями про тимчасове обмеження перетинання державного кордону, спрямоване на запобігання поширенню на території України COVID-19. На цьому наголошено під час брифінгу у Будинку Уряду 16 березня.

Голова Державної митної служби Максим Нефьодов наголосив, що ситуація з точки зору руху товарів, експорту чи імпорту, повністю під контролем. «На великих пунктах пропуску, на кордонах із сусідами українські фахівці постійно координують роботу із колегами, тому інформація стосовно того, що українські експортери не зможуть вивезти свою продукцію або буде критична нестача імпорту, – не відповідає дійсності», – сказав він.

Водночас Голова Держмитслужби закликав громадян та перевізників користуватися інтерактивною картою роботи усіх пунктів пропуску. Разом з цим Максим Нефьодов попросив з розумінням сприйняти те, що логістика може подекуди бути сповільнена – у зв’язку з проходженням водіями температурного скринінгу та заповнення ними анкет, пов’язаних із безпековими питаннями.

Однак, як наголосив очільник Держмитслужби, українські митники разом з колегами з іншого боку кордону оперативно вирішують питання посилення пропускної здатності, перерозподіляючи персонал із пунктів, які тимчасово не працюють.

Максим Нефьодов також наголосив, що в Україні діє обмеження стосовно експорту медичних засобів, зокрема, захисних масок, костюмів та ін. Відповідно Держмитслужба спільно з Держприкордонслужбою та Нацполіцією достатньо жорстко контролює це питання.

Перший заступник Голови Держприкордонслужби Володимир Нікіфоренко підкреслив, що забезпечуючи виконання ухваленого рішення щодо заборони в’їзду в Україну іноземцям, сьогодні з 00 год. 00 хв. відмовлено у в’їзді понад півсотні іноземцям. За його словами, виїзд з України іноземних громадян здійснюватиметься у встановленому порядку.

Крім того, 17 березня припиняються авіа, автобусно-, залізничні сполучення. «Тобто залишається можливість автомобільного перетинання кордону», – зазначив Володимир Нікіфоренко.

За його словами, визначені пункти пропуску працюють у штатному режимі. «У нас добра комунікація як всередині країни з відповідними службами, так і з суміжними сторонами», – зазначив він та закликав громадян України повертатися додому.

За інформацією, наданою МОЗ, в Україні зафіксовані два нових випадки інфікування коронавірусом.

16 березня у двох жінок з Чернівецької області лабораторно підтверджено COVID-19. Наразі пацієнтки ізольовані і знаходяться під наглядом лікарів.

За результатами дослідження українськими медиками в усіх 123 пасажирів, які вночі прибули з Італії, отримано негативний результат.

Джерело