07.07.2016 — 13:59

На Хмельниччині розпочала роботу регіональна рада професійної освіти

6 липня відбулося засідання регіональної ради професійної освіти (стейкхолдерів). Головував на засіданні т.в.о.заступника голови облдержадміністрації, голова регіональної ради Валерій Олійник. Участь в роботі взяли представники профільних управлінь та департаметів облдержадміністрації, представники Спілки промисловців та підприємців, Хмельницької міської ради.

Члени ради розглянули проект Положення про регіональну раду професійної освіти (стейкхолдерів), яким визначено основні завдання функціонування ради, а саме: внесення пропозицій щодо законодавчих актів, спрямованих на удосконалення професійної освіти області; погодження рішень уповноважених органів з питань реалізації освітньої політики щодо зміни мережі професійно-технічних навчальних закладів; проведення моніторингу, аналіз і прогнозування обсягів та кваліфікаційної структури потреби ринку праці; розроблення пропозицій щодо формування регіонального замовлення на підготовку кадрів, тощо .

DSC_0432

Директор Департаменту освіти і науки Олег Фасоля поінформував присутніх про плани щодо реорганізації мережі професійно–технічних (професійних) навчальних закладів Хмельниччини, орієнтованих на підготовку робітничих кадрів та молодших спеціалістів   відповідно до потреб регіонального   ринку праці.

За словами Олега Івановича, в лютому 2016 року було створено робочу групу з питань вивчення функціонування мережі закладів професійно-технічної освіти області та здійснення заходів її модернізації, до складу якої увійшли представники Департаментів освіти і науки, фінансів облдержадміністрації, депутати Хмельницької обласної ради та представники громадськості. Даною групою впродовж лютого та березня 2016 року були здійснені виїзди на місця в навчальні заклади.

Відповідно до висновків робочої групи та проведених балансових комісій з професійно-технічними навчальними закладами з метою упорядкування мережі професійно-технічних навчальних закладів області та видатків на їх утримання, з урахуванням географічного розташування, демографічної ситуації та потреби регіонального ринку праці у кваліфікованих робітничих кадрах, розроблено регіональний план розвитку професійно-технічної освіти Хмельницької області та план заходів з реалізації регіонального плану розвитку професійно-технічної освіти Хмельницької області.

Зокрема, планується здійснення реорганізації:

-Голосківського професійного аграрного ліцею шляхом приєднання до Державного професійно-технічного навчального закладу «Деражнянський професійний аграрний ліцей»;

-Говорського професійного аграрного ліцею шляхом приєднання до Ярмолинецького професійного ліцею;

-Полонського професійного аграрного ліцею і Понінківського професійного ліцею шляхом об’єднання та створення Державного навчально-практичного агропромислового центру;

-Державного навчального закладу “Хмельницький центр професійно-технічної освіти торгівлі та харчових технологій” та Державного навчального закладу “Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг” шляхом злиття в Державний навчальний заклад «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг» із спеціалізованими територіальними відокремленими відділеннями швейного виробництва, сфери послуг та торгівлі, харчових технологій та ресторанно-готельного обслуговування.

Очікується, що модернізація закладів дасть можливість усунути дублювання професій, за якими здійснюється підготовка робітничих кадрів в цих закладах, зокрема для галузей сільського господарства, для будівництва, більш раціонально використовувати   навчально-матеріальну та соціально-побутову базу навчальних закладів та зекономити бюджетні кошти.

DSC_0444

Проектні показники регіонального/державного замовлення підготовки робітничих кадрів на 2016/2017 навчальний рік на розгляд ради представила Антоніна Харчук . Вона зауважила, , що модернізація професійно-технічної освіти на сучасному етапі є надзвичайно важливою складовою подальшого розвитку України. Розв’язання проблем удосконалення системи професійно-технічного навчання потребує здійснення комплексних заходів на усіх рівнях.

Одні з найважливіших завдань – створення механізмів вивчення потреб регіонального ринку праці, забезпечення умов для випереджувального розвитку професійної освіти області та створення нових типів професійно-технічних (професійних) навчальних закладів, що здійснюватимуть підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації кваліфікованих робітників та молодших спеціалістів відповідно до потреб регіонального ринку праці та загальнодержавних потреб.

Також присутні обговорили пропозицію щодо створення на базі одного із професійно-технічних навчальних закладів м.Хмельницького професійного коледжу з посиленою фізичною та військовою підготовкою.

За результатами засідання рада регіональної професійної освіти (стейкхолдерів) ухвалила відповідні рішення.

За матеріалами Департаменту освіти і науки облдержадміністрації.