12.07.2016 — 17:17

Валерій Олійник: Питання правоосвітньої і правороз’яснювальної роботи є вимогою часу

У лютому 2016 року в області була затверджена Обласна програма правової освіти населення на 2016-2020 роки, основними завданнями якої визначено створення умов для набуття громадянами знань про свої права та обов’язки, широке інформування населення про правову політику держави, діяльність органів влади на місцях, зміни у чинному законодавстві, сприяння розвитку системи безоплатної правової допомоги. З метою забезпечення її ефективної реалізації т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник провів засідання Хмельницької обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення.

2

“Реалізація завдань обласної програми можлива лише шляхом координації та спільних зусиль органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадськості та засобів масової інформації.” – підкреслив посадовець у вступній промові.

Учасники засідання заслухали доповідь начальника Головного територіального управління юстиції в області Віктора Худняка про заходи, які проводились в області з нагоди 20-ї річниці Конституції. Зокрема, за його словами, з метою роз’яснення ваги та значимості Основного Закону держави, його цінності, як нормативно-правового акта вищої юридичної сили та формування поваги до національного законодавства було розгорнуто просвітницьку кампанію, в рамках якої проведена декада правових знань, зокрема здійснювалися виїзні прийоми громадян, “гарячі” телефонні лінії, тощо. В бібліотеках області функціонували виставки юридичної літератури конституційно-правового спрямування, та проводився огляду-конкурс на краще забезпечення правоосвітньої діяльності.

Також відбулося чергове засідання Координаційної ради молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Хмельницькій області, на якому обговорювалась судова реформа, що проходить зараз в державі, та питання надання безкоштовної правової допомоги.

Віктор Анатолійович наголосив на важливості продовження активної просвітницької роботи правоосвітнього і правознавчого спрямування та підкреслив, що наша Конституція визнана однією з найкращих у світі, а головне завдання кожного з нас – втілювати її положення у життя.

1Наступне питання, яке обговорили на координаційно-методичній раді – надання безоплатної правової допомоги та відкриття бюро правової допомоги в області.

З 1 червня в області ліквідовані районні, міжрайонні та міські управління юстиції. Їх замінить якісно нова сервісна служба європейського зразка – бюро безкоштовної правової допомоги. Вони виконуватимуть такі завдання як правопросвітництво у територіальних громадах; надання безоплатної первинної правової допомоги; забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги; надання безоплатної вторинної правової допомоги (крім захисту) та забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції.

На разі в чотирьох містах області центри надання безоплатної правової допомоги діють вже понад рік, надаючи громадянам безоплатно послуги адвоката, у тому числі у цивільних та адміністративних справах. На практиці вони довели свою ефективність та дієвість. До 1 вересня поточного року в області планується початок повноцінної роботи всієї мережі.

Важливою особливістю роботи буде доступність послуг бюро не лише для жителів міст та селищ, а й невеликих населених пунктів, адже передбачається здійснення регулярних виїзних прийомів громадян.

Під час обговорення питання члени комісії внесли пропозицію щодо випуску спеціальних інформаційних бюлетенів, які б містили відповіді на найпоширеніші запитання, що виникають у тих, хто звертається за отриманням правової допомоги, з метою подальшого розповсюдження цієї інформації у громадах.

3Також члени координаційно-методичної ради обговорили організацію проведення в області декади правових знань з нагоди відзначення 25-ї річниці незалежності України та затвердили план роботи на ІІ півріччя 2016 року. Серед запланованих заходів – проведення конкурсів на кращий виступ “Право починається з тебе” серед студентів юридичних спеціальностей та кращий інформаційний матеріал з правоосвітніх питань серед школярів, а також конкурсу “Молодий правник року” серед юристів області, тощо.

Підсумовуючи роботу, Валерій Олійник сказав: “Сьогодні питання правоосвітньої і правороз’яснювальної роботи є вимогою часу і органи виконавчої влади мають бути активними суб’єктами цієї діяльності.”