13.07.2016 — 09:18

Урядова програма з енергоефективності діє і ефект для населення відчутний

завантаженняУрядова програма з енергоефективності, яка в народі отримала назву «теплі кредити», позитивно оцінена міжнародними експертами та пересічними українцями – учасниками цієї програми. Про це свідчать результати дослідження «Ефективність державної підтримки реалізації енергоефективних заходів ОСББ/ЖБК», яке було проведено Держенергоефективності спільно зі Світовим банком і Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та презентовано сьогодні громадськості.

За результатами даного національного дослідження, 98% опитаних українців, об’єднаних в ОСББ, визнали свій досвід участі в Урядовій програмі з енергоефективності позитивним, з них – 73-75% – одночасно використали місцеві програми співфінансування енергоефективних заходів для населення. 95% людей готові ще раз скористатися цією державною допомогою.

Серйозні зміни після реалізації енергоефективних заходів відчули усі опитані – 100% людей, об’єднаних в ОСББ. Вони досягли економії і стали менше платити – як мінімум удвічі – за комунальні послуги, більше того –  відчули ще й підвищення комфорту власного житла.

Учасники заходу, серед яких керівник проекту IFC “Енергоефективність в житловому секторі України” Софія Лінн, директор Проекту USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні” Діана Корсакайте, керівник житлово-комунальних програм громадянської мережі “Опора” Тетяна Бойко, Голова правління Ради голів ОСББ м. Луцьк Роман Бондарук, Голова правління ОСББ “Альма-центр” (м. Харків) Юлія Самойлова, Голова правління ОСББ “Берегиня” (м. Львів) Олександра Слободян, констатували: Урядова програма з енергоефективності діє і ефект для населення відчутний.

Як приклад: ОСББ “Явір-2011”, що у м. Луцьк Волинської області, взяло кредит на 2 млн грн на комплексну термомодернізацію будинку. З державного бюджету відшкодовано 40% суми кредиту, а місцева влада взяла на себе відсотки за кредитом. Після утеплення вартість опалення для мешканців цього будинку скоротилася вдвічі – з 15 до 7 грн за кв. метр житлової площі. Відтепер родини заощаджують на опаленні близько 400 грн в місяць. До речі, кожна з квартир зросла у ціні на 25%.

Ще один показовий приклад – це ОСББ у Кременчуці Полтавської області, яке вклало 229 тис. грн. у те, щоб облаштувати індивідуальний тепловий пункт, встановити регулятори теплового потоку. Держава відшкодувала майже 100 тис. гривень. Після цього витрати на опалення зменшилися на 34% по кожній квартирі.

Таких прикладів ефективного утеплення за підтримки Уряду чимало. Попит на програму постійно зростає. Українці, користуючись безповоротною фінансовою допомогою держави, активно впроваджують енергоефективні заходи та утеплюються до зими. Комплексна термомодернізація дасть змогу зменшити плату за комунальні послуги як мінімум удвічі.

За час дії Урядової програми її учасниками стали 278 ОСББ та ЖБК, які освоїли більше 25 млн грн на утеплення багатоповерхівок. І це фактично за рік дії програми. Для порівняння, у Польщі за перший рік роботи подібної програми лише 35 ОСББ провели термомодернізацію. Іншими словами, за темпами участі ОСББ у програмі Україна значно обігнала Польщу.

«Теплі кредити» – це не ярмо для людей. Основне першочергове фінансове навантаження лежить на Уряді, який компенсує левову частку суми кредиту з державного бюджету (40%) та додатково залучає кошти місцевих бюджетів (15-30%)», – наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

За його словами, за таких умов участь у програмі для кожної квартири у багатоповерхівці не буде обтяжливою. Наприклад, якщо ОСББ залучає на утеплення близько 100 тис. грн., то з урахуванням урядового та місцевого відшкодування платіж за кредитом для однієї квартири складатиме лише 8-29 грн. у місяць. Якщо ОСББ залучить більшу суму коштів – 500 тис. грн, то платіж за кредитом з однієї квартири становитиме 27 – 97 грн у місяць. Водночас економія витрат на рахунках за комунальні послуги для сім’ї цього будинку буде в 4-5 разів більшою, ніж розмір цього платежу.

За словами керівника проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» Софії Лінн, в Україні вперше за 25 років незалежності створено для громадян стимули бути відповідальними власниками за своє житло. «Світовий банк і надалі підтримуватиме Урядову програму з енергоефективності, позаяк бачить відчутний ефект для населення. І цей напрям варто підсилювати. У Польщі, до прикладу, була прийнята аналогічна програма, і після одного року її активної дії, портфель кредитування було збільшено в 5 разів», – підкреслила Софія Лінн.

Директор Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Діана Корсакайте під час свого виступу зауважила, що дуже складно змінювати ментальність людей і це в тому числі доводить досвід пострадянських країнах, зокрема, Литви. «Але нам необхідно якомога більше говорити про те, що енергоефективні заходи підвищують комфорт в оселях, роблять наше житло естетичнішим, а відповідно дорожчим, дозволяють менше споживати дорогих енергоносіїв. Все це впливає на економіку всієї держави і в цілому на добробут людей», – наголосила Діана Корсакайте.

Яскравим прикладом того, що Урядова програма з енергоефективності дає відчутний результат для населення, стали слова голови ОСББ «Альма-центр» (Харків) Юлії Самойлової: «Ми пройшли довгий шлях термомодернізації. Пробували своїми силами – нічого у нас не вийшло. Ризикнули – скористалися державною підтримкою і тільки виграли від цього. Немає кращої похвали, ніж коли мешканці твого будинку кажуть: нарешті ми за 20 років нагрілися!».