14.07.2016 — 09:22

У Старокостянтинові пройшов Всеукраїнський етно-фестиваль “Болохівські гостини-2016”

Днями в м. Старокостянтинів вчетверте пройшов Всеукраїнський етно-фестиваль «Болохівські гостини-2016».

Цей культурно-мистецький проект став унікальним явищем на культурних теренах України, піднявши історичний пласт забутої держави, яка існувала в ХІ – ХІІІ ст. на території сучасної Старокостянтинівщини – Болохівщини.

Проект розкриває автентичну культурну спадщину нашого краю та її трансформацію в сучасне мистецтво.

DSC02399Організатори фестивалю – Хмельницький обласний науково-методичний центр культури та мистецтва спільно зі Старокостянтинівською міською радою – ставлять за мету відтворити історичну пам’ять нашого краю, розкрити його велич, долучити всіх до невмирущого джерела народної творчості, створити візуалізацію архітектурних об’єктів того часу для емоційного впливу на глядача. Тому територія фестивального містечка (прилегла територія біля замку князів Острозьких) перетворилося на збірний образ стародавнього болохівського міста – фортеці зі сторожовими вежами, елементами фортечних мурів, митниці, дерев’яної фортифікації, фрагментів тогочасних поселень. Дійство обрамляли великі триметрові ляльки-мотанки з соломи та сіна, капища, правічні символи праслав’янських стихій (Вода, Земля, Вогонь).

DSC02464Також були представлені ремісничі цехи (ковальство, гончарство, ткацтво, зброярство та інше), в яких проходили майстер-класи з гончарства, ковальства,  лозоплетіння, бісероплетіння та макраме, виготовлення подільської витинанки, народних оберегів, ляльки-мотанки, пленери з живопису.

Цього ж дня на великій фестивальній сцені виступили понад 30 фольклорних колективів, естрадних солістів і ансамблів та етно-рок-гурти із шести областей України, на території яких була древня Болохівщина. Гостем свята став народний артист України Микола Свидюк.

Попри похмуру і місцями дощову погоду, свят зібрало кілька тисяч глядачів, а народні гуляння тривали до пізньої ночі.

DSC02432

За матеріалами управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації