17.07.2020 — 08:41

Інформація щодо аналізу виконання заходів цивільного захисту у І півріччі поточного року

Інформація щодо аналізу виконання заходів цивільного захисту у І півріччі поточного року та результатах роботи щодо створення в органах місцевого самоврядування (ОТГ) структурних підрозділів у сфері цивільного захисту:

➡ протягом І півріччя виникла одна надзвичайна ситуація пов’язана з коронавірусом, ліквідація якої триває. Фактично всі райони, крім Віньковецького та Новоушицького, зіткнулись з даною ситуацією;

➡ протягом І півріччя зареєстровано 920 пожеж (в порівнянні за аналогічний період 2019 року – 723), 298 дорожньо-транспортних пригод, в яких загинуло 39 та травмовано 401 особу. Внаслідок нещасних випадків за перше півріччя в області загинуло 306 людей та травмовано 449;

💡 область займає 1 місце на території України за кількістю загиблих на воді, залишивши позаду такі курортні області, як Одеська, Херсонська, Запоріжська. Так, протягом 1-го півріччя 2020 року на території Хмельницької області зареєстровано 41 випадок, проти 20 за аналогічний період минулого року. Так, в Славутському, Старосинявському, Віньковецькому, Волочиському, Білогірському, Дунаєвецькому, Деражнянському, Чемеровецькому, Шепетівському та Ярмолинецькому районах досі не визначено відповідними рішеннями та не обладнано відповідно до вимог місця масового відпочинку населення на водних об’єктах;

У  І півріччі було проведено такі заходи:

-командно-штабне навчання у Віньковецькому районі;
-штабні тренування з органами управління цивільного захисту ланок територіальної підсистеми цивільного захисту міст Хмельницький, Кам’янець – Подільський та Волочиськ, Волочиському та Новоушицькому районах;
-спільно з ГУ ДСНС проведено комплексну перевірку з питань цивільного захисту у Полонському районі, де фактично було виявлено цілий ряд недоліків, причому велика їх кількість не пов’язана з фінансуванням. Поряд з цим, через об’єктивні причини в т.ч. коронавірус, оголошений карантин, певні заходи не були проведені. Це комплексні перевірки в Дунаєвецькому, Старосинявському районах та місті Славута, а також контрольна перевірка в Новоушицькому районі;
-проведено навчання 8 працівників баз відпочинку за програмою “плавець-рятувальник” Ізяславського, Волочиського та Камянець-Подільського районів.

Збільшили в порівнянні з І кварталом резервні фонди – м.Нетішин, Волочиський, Городоцький, Красилівський, Чемеровецький райони, Гуменецька та Чемеровецька ОТГ.

Поповнили матеріальні резерви – м. Кам’янець-Подільський, Волочиський, Ізяславський, Віньковецький, Городоцький райони, Улашаніська, Новоставецька, Летичівська, Сатанівська та Гуменецька ОТГ.

Закуплено засоби оповіщення (сирени) в м. Шепетівка та Ізяславському районі, СГС – в Городоцькому, Деражнянському, Теофіпльському районах, Красилівській, Чемеровецькій ОТГ.

Протягом 2020 року створили в структурі об’єднаних територіальних громад структурний підрозділ з питань цивільного захисту населення:

-Полонська міська ОТГ, окремі штатні посади – Вовковинецька ОТГ Деражнянського району та Сатанівська ОТГ Городоцького району. Таким чином на сьогодні, з 50 об’єднаних територіальних громад тільки у 8 громадах створено структурні підрозділи з питань цивільного захисту (Славутській, Нетішинській, Полонській, Гуменецькій, Летичівській, Новоушицькій, Солобковецькій, Слобідсько-Кульчієвецькій).
-у 9 громадах визначено окремих штатних осіб з цивільного захисту (Волочиській, Красилівській, Городоцькій, Дунаєвецькій міській, Дунаєвецькій селищній, Смотрицькій, Вовковинецькій, Сатанівській,  Улашанівській). В 10 ОТГ обов’язки з організації заходів цивільного захисту покладено на заступників голів громад (Ганнопільській, Гвардійській, Маківській, Китайгородській, Крупецькій, Лісовогринівецькій, Олешинській, Ямпільській, Жванецькій, Чорноострівській об’єднаних територіальних громадах).
-в 5 ОТГ (Розсошанській, Плужненській, Сахновецькій, Заслучненській, Плесенській) посадові особи, відповідальні за цивільний захист, не визначені.
-у решті 18 ОТГ обов’язки з цивільного захисту покладено на працівників за сумісництвом.

Не створений матеріальний резерв в об’єднаних територіальних громадах, таких як: Маківська ОТГ, Плужневська ОТГ та Сахновецька ОТГ Ізясловського району, Заслученецька ОТГ та Чорноострівська ОТГ.

Не створено резервні фонди в місцевих бюджетах: Маківської ОТГ, Старосинявської ОТГ та Заслучненської ОТГ.