24.07.2020 — 08:45

В облдержадміністрації обговорили питання соціального захисту ветеранів з числа учасників АТО та ООС

23 липня заступниця голови облдержадміністрації Оксана Ситницька зустрілася з представниками громадських організацій учасників АТО (ООС) Хмельниччини. До спілкування також були запрошені заступник голови обласної ради Валерій Лесков, представники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, до повноважень яких належать питання захисту прав учасників бойових дій.

Зустріч була ініційована керівництвом облдержадміністрації, аби мати можливість із перших уст почути, які питання хвилюють учасників АТО (ООС), та окреслити коло першочергових проблем, які потребують вирішення.

Розпочинаючи зустріч, Оксана Ситницька висловила щиру вдячність усім воїнам, які стали на захист територіальної цілісності нашої держави, захищали її із зброєю в руках, не шкодуючи свого життя та здоров’я.

“Хочу подякувати вам за те, що ми сьогодні живемо на мирній території, подякувати за те, що свого часу ви взяли на себе відповідальність і зробили рішучий крок, кардинально змінивши своє життя, щоб усі інші могли жити в нормальних, мирних, спокійних умовах. Ви пожертвували заради нас своїм здоров’ям, – звернулася Оксана Анатоліївна до учасників АТО/ОСС.  – Ми за це вам дякуємо, і хочеться, щоб ця подяка була не лише на словах, щоб реалізовувалися ті гарантії, які на сьогодні нормативно закріплені, але не завжди в повній мірі діють, щоб труднощі у вашому житті були подолані. Сьогодні ми зібралися тут, щоб почути вас, почути ваші проблеми і спробувати спільними зусиллями знайти шляхи їх вирішення”.

У ході зустрічі фахівці відповідних органів розповіли про ті зобов’язання, які взяли на себе держава та область  перед учасниками АТО, як фінансуються відповідні програми соціального захисту та медичних гарантій, які можливості в рамках таких програм вони отримують. Детально про це розповів начальник управління соціального захисту пільгових категорій громадян та з питань персоналу  Іван Гловацький.

За його словами, в області на обліку органів соціального захисту населення перебуває 44858 ветеранів війни, з них 20828 – учасники бойових дій, 4464 – особи, що отримали інвалідність в ході війни, 14102 – учасники війни, 5464 – члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни.

Із загальної чисельності ветеранів війни на обліку перебувають ветерани з числа учасників операції Об’єднаних сил (АТО), зокрема, 14560 учасників бойових дій, 443 осіб з інвалідністю внаслідок війни, 43 учасники війни та 369 осіб – членів загиблих (померлих ветеранів війни).

Розповідаючи про реалізацію в області державних програм, спрямованих на покращення становища ветеранів,  Іван Іванович зазначив, що одне з питань, яке найбільше хвилює людей, це забезпечення житлом. За його словами, у 2020 році Департамент соціального захисту населення ОДА  подав до Мінветеранів пакети документів на 79 сімей, які потребують покращення житлових умов. Перші 18 сімей із цієї  сформованої черги уже цього року мають отримати кошти на купівлю власного житла. Для цього урядом було виділено кошти в обсязі 18,6 млн.грн. на відшкодування вартості  відповідно 18 квартир. Кошти на 1 квартиру передбачено також для сім’ї з числа внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність та територіальну цілісність України. Кошти на ще 3 квартири передбачені для учасників Революції Гідності та членів їх сімей. Зараз очікується надходження коштів в область.

Діє також державна програма щодо санаторно-курортного лікування, психологічної реабілітації та трудової реабілітації. На ці потреби область отримала 9,4 млн. грн. Користуючись нагодою, Іван Гловацький також більш детально розповів про механізми отримання таких послуг. Окремо посадовець зупинився на реалізації обласної комплексної програми соціальної підтримки учасників АТО/ООС, постраждалих учасників Революції гідності та воїнів-добровольців, які захищали територіальну цілісність та державний суверенітет на Сході України. В рамках програми зокрема здійснюється  відшкодування навчання учасникам АТО/ООС та їх дітей у вищих навчальних закладах приватної форми власності, надання допомоги сім’ям військовополонених та зниклих безвісти.

Не оминули увагою і питання забезпечення учасників АТО/ООС земельними ділянками. Як поінформував в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Юрій Климко, з 2014 року в Хмельницькій області 20 922 військових отримали дозвіл на розробку землевпорядної документації на землі загальною площею 32 573 га. 13322 з них вже отримали позитивне рішення щодо затвердження проектів землеустрою та надання у власність земельних ділянок загальною площею 21 349 га.

Про особливості роботи закладів охорони здоров’я та лікування учасників АТО/ОСС в умовах карантинних заходів, пов’язаних з епідемією коронавірусу, розповіла заступниця директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Лілія Демчук. Обговорили також і питання подальшої роботи обласного госпіталю ветеранів війни. Його очільниця Оксана Бочкарьова розповіла про діяльність закладу в умовах другого етапу медичної реформи та плани щодо функціонування окремих відділень. Як зазначила пані Оксана, проблеми з фінансування госпіталів ветеранів війни з початком реформи виникли по всій Україні, але завдяки народним депутатам, в тому числі і тим, що представляють Хмельниччину, питання вдалося підняти на державному рівні. Завдяки прийнятим рішенням такі заклади продовжать працювати.

Як зазвичай, гостру дискусію викликало питання щодо можливості реалізації права пільгових перевезень учасниками АТО. Роз’яснення щодо кроків, що вживаються владою для розв’язання цієї проблеми, надав начальник управління інфраструктури ОДА Василь Остапчук. В черговий раз обговорили і питання монетизації таких пільг.

На завершення виступив керівник “Центру допомоги учасникам АТО” Хмельницької області Володимир Шрубковський, який повідомив, що з 1 серпня буде відновлена робота з формування координаційної ради учасників АТО при Хмельницькій ОДА. За його словами, робота ця вже була розпочата, однак у зв’язку з карантином тимчасово призупинилася. Цей консультативно-дорадчий орган дозволить налагодити більш тісну комунікацію з органами влади та комплексно підійти до вирішення усіх питань, що хвилюють учасників АТО/ООС області.

Підсумовуючи зустріч, Оксана Ситницька наголосила, що керівництво облдержадміністрації завжди відкрите для спілкування, для діалогу, і висловила сподівання, що подальша співпраця буде результативною та дозволить знайти шляхи вирішення проблем, порушених у ході розмови.