19.07.2016 — 12:30

Володимир Гройсман закликає на місцях запроваджувати заходи з енергоефективності, що дозволять досягнути енергонезалежності та зменшити рахунки громадян за енергоносії

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликає місцеві влади запроваджувати заходи з енергоефективності, що дозволять за декілька років досягнути енергетичної незалежності, зменшити рахунки громадян за споживання енергоносіїв у 2-3 рази та забезпечити створення нових робочих місць у громадах. Про це заявив Голова Уряду під час зустрічі з міськими головами з розгляду проблемних питань розвитку місцевого самоврядування у понеділок.

Голова Уряду наголосив, що завдання влади сьогодні – забезпечити ефективний соціальний захист у зв’язку із запровадженням ринкових цін на газ через механізм субсидій, забезпечити серйозні заходи з енергоефективності: менше споживати енергоресурсів при підвищенні якості послуг та забезпечити об’єктивний облік та встановлення лічильників “на кожному місці там, де є споживання енергії”. Крім того, місцеві влади мають провести аудит теплопостачальних організацій, зауважив він. “Ви побачите, що і людина буде захищена через механізм соціальних субсидій і ви зможете менше споживати енергоресурсів”, – підкреслив він.

Володимир Гройсман зауважив, що створені три механізми фінансування заходів з енергомодернізації. Зокрема, на інвестиційні проекти передбачені 3 млрд. з Фонду регіонального розвитку. Також існує субвенція на соціально-економічний розвиток.

Крім того, сьогодні місцеві бюджети отримали мільйони і мільярди додаткових ресурсів завдяки розпочатій фінансовій децентралізації, наголосив Голова Уряду. “Реформа з децентралізації, яка сьогодні триває, потребує відповідальності кожного з вас на місцях, чіткої стратегії і розуміння того, куди ми використовуємо ресурси, які стали можливими”, – зазначив він.

Прем’єр-міністр зауважив, що створено низку важливих механізмів задля енергомодернізації. Він нагадав, що Уряд затвердив концепцію Фонду енергоефективності, який дозволить акумулювати ресурси та допомагати здійснювати заходи з енергозбереження і підвищення енергоефективності. Крім того, діє програма “теплих” кредитів, яка дозволяє заощаджувати до 70% ресурсів під час модернізації, зауважив він.

“Нам потрібно утеплювати будинки, модернізувати котельні, замінювати теплотраси. Я думаю, що тут бачили, в якому стані сьогодні знаходяться тепломережі в Україні. 25 років про це говорять, що вони знаходяться в жахливому стані. То, може, настав момент, коли ми маємо це змінити?” – наголосив Володимир Гройсман.

Окремо, коментуючи звернення місцевих рад до Уряду щодо недопущення зростання житлово-комунальних тарифів, Прем’єр-міністр зазначив, що розрахунки щодо тарифів здійснюються на місцях і місцеві влади можуть компенсувати витрати громадян на послуги ЖКГ з власних бюджетів.

“Саме ви є ініціаторами того, щоби подати розрахунки на ті чи інші тарифи. Якщо ви це робите, то навіщо приймати рішення міських рад? Ви можете не подавати і залишити ціни, які ви вважаєте за необхідне, а різницю компенсувати з власних бюджетів. Але за декілька років, я думаю, ви будете на межі банкрутства. Тому що неможливо продавати те, що коштує 1 грн., за 25 коп. Неможливо. Хтось має все рівно компенсувати ці 80 копійок”, – зазначив він.

Разом з тим, він зауважив, що ці кошти доцільніше спрямувати на енергомодернізацію та інші інфраструктурні проекти. “Ви зможете 80 цих копійок, ці кошти забрати від модернізації транспорту, енергоефективності, нових дитячих садочків, шкіл, закладів охорони здоров’я, інших інфраструктурних об’єктів. Це буде ваш політичний вибір. Але я думаю, що він буде абсолютно безперспективний”, – наголосив він.

Прем’єр-міністр підкреслив, що ринкові ціни на газ дають можливість позбутися корупції, запроваджувати більш активніші заходи з енергозбереження, досягнути енергетичної незалежності країни, а також забезпечити ефективну систему соціального захисту громадян.

Володимир Гройсман зауважив, що сьогодні газ в Україні – імпортований чи власного видобутку – має одну ринкову ціну. Заниження ціни на газ, що відбувалося раніше, було вигідно корупціонерам, які в газових оборудках здобували мільярди.

“У нас з вами є два варіанти: або ми далі продовжуємо рухатися популістичним напрямком, і усе зводити до того, що Україна буде потерпати від неенергоефективності, від неефективності використання ресурсів, або ми приймаємо відповідальні рішення, тому що кожен з вас є лідером, в якого повірила громада. Ви можете зробити кроки, які дозволять вам за декілька років бути енергонезалежними, середній рахунок мешканця може впасти у 2-3 рази, а кошти, які витратите на енергоефективність, це не буде дотація корупціонерам, це буде можливість створити десятки тисяч робочих місць у ваших громадах”, – заявив він представникам місцевого самоврядування.

Голова Уряду закликав міських голів до співпраці і партнерства з питань розвитку місцевого самоврядування. “Я є абсолютно вашим однодумцем, розуміюся у предметі, з чим ви стикаєтеся щодня. І хотів би, щоби ми з вами побудували аполітичний, але відповідальний і абсолютно патріотичний тандем, який дозволить нам спільно – і Уряду, і органам місцевого самоврядування – сформувати якісні умови життя для людей. Без вас цього не буде”, – наголосив Володимир Гройсман.