19.08.2020 — 16:30

На Хмельниччині надзвичайники взяли участь у масштабних спільних навчаннях під координацією Антитерористичного центру Служби безпеки України. ВІДЕО

19 серпня на території виправної колонії, що в м. Ізяслав на Хмельниччині, відбулися планові спільні антитерористичні тактико-спеціальні навчання, що проводились під координацією Антитерористичного центру Служби безпеки України. У масштабних навчаннях, що розпочалися 18 серпня і триватимуть упродовж 4 днів, беруть участь співробітники СБУ, Нацгвардії, Національної поліції, ДСНС, військовослужбовці Державної прикордонної служби та Збройних сил України, Служба зовнішньої розвідки України, Пенітенціарна служба, а також представники органів влади, інших суб’єктів боротьби з тероризмом. За легендою навчань диверсійна група мала здійснити на Хмельниччині теракти на об’єктах Державної кримінально-виконавчої служби України.

У процесі навчань силовики відпрацювали алгоритм спільних дій в умовах, максимально наближених до реальних. Зокрема, рятувальникам, зі свого боку, довелося гасити умовну пожежу, що сталась у приміщенні виробничого цеху, де зберігались горючі матеріали. Там ніби-то забарикадувались 4 злочинці, які захопили в заручники 3-х осіб та погрожували парламентарям, які вели з ними перемовини, предметом, схожим на вибуховий пристрій. Саме вони й спровокували загоряння. Згідно з тактичним задумом бійці ДСНС оперативно прибули за викликом та взялися за гасіння вогню. Під час розвідки у приміщенні цеху було виявлено “потерпілого”, якого за допомогою нош було негайно евакуйовано з “небезпечного місця” та передано працівникам екстреної медичної допомоги. Паралельно з цим вогнеборці здійснили локалізацію, а згодом остаточно ліквідували умовне загоряння.

Загалом у навчаннях взяли участь 24 рятувальники з Ізяслава і Шепетівки на автоцистернах, а також бійці Аварійно-рятувального загону спецпризначення з Хмельницького на спеціальному аварійно-рятувальному автомобілі САРМ-С. Відпрацьовуючи дії з гасіння загоряння та рятування людей, надзвичайники продемонстрували високий рівень готовності підрозділів виконувати завдання за призначенням в умовах терористичної загрози. Після завершення заходу працівники ДСНС продемонстрували присутнім новітнє аварійно-рятувальне обладнання та ознайомили з його характеристиками.

За інформацією головного управління ДСНС України у Хмельницькій області