21.07.2016 — 12:59

Підготовка до опалювального сезону 2016-2017 року – першочергове завдання влади

20 липня у режимі відеоконференц-зв’язку Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України проведено всеукраїнську селекторну нараду. Головував на нараді заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард Кругляк.

До участі у селекторній нараді були запрошені заступники голів обласних державних адміністрацій та керівники структурних підрозділів, до компетенції яких належать зазначені питання, в тому числі підрозділів з питань освіти та охорони здоров’я, а також міські голови, керівники підприємств житлово-комунального господарства.

2

Хмельниччину представляв т.в.о. першого заступника голови облдержадміністрації Олег Гуменний, керівники та спеціалісти відповідних департаментів та управлінь, представники комунальних підприємств області.

На нараді були заслухані питання щодо підготовки до осінньо-зимового періоду 2016-2017 років, стану розрахунків за спожитий природний газ та електроенергію підприємствами тепло- і водопостачання та водовідведення, а також проблемних питань діяльності місцевих органів влади в контексті реалізації положень Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Учасники наради обговорили проблеми, що виникають в процесі утворення ОСББ. Підкреслено важливість проведення роз’яснювальної роботи серед мешканців багатоквартирних будинків та необхідність залучення до цієї роботи представників громадськості.

Особлива увага була приділена стану розрахунків за енергоносії та комунальні послуги в тих областях, де рівень сплати нижчий, ніж в цілому по Україні. Едуард Кругляк акцентував увагу посадовців, що найближчим часом має бути на державному рівні вирішена проблема блокування рахунків окремих комунальних підприємств, у зв’язку з тим, що Верховною Радою був прийнятий Закон України “Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення”. Очікується, що найближчим часом він буде підписаний Президентом і набуде чинності.

1

Цим законом буде встановлено мораторій застосування фінансових санкцій енергопостачальними компаніями у разі несвоєчасного здійснення платежів за енергоносії суб’єктам господарювання, для яких тариф на теплову енергію та послуги з централізованого водопостачання та водовідведення було встановлено нижче собівартості з урахуванням граничного рівня рентабельності та повністю не відшкодовані втрати та збитки внаслідок встановлення таких тарифів, а також не відшкодовані збитки внаслідок надання пільг з оплати за спожиту теплову енергію окремим категоріям споживачів, до моменту отримання ними відшкодування втрат та збитків в установленому порядку.

Ще одним вкрай важливим питанням, що було обговорене на нараді, є стан надання пільг та субсидій для населення. Заступник Міністра поінформував, що в бюджеті передбачено понад 40 млрд. гривен на відшкодування вартості комунальних послуг. Також він наголосив на необхідності забезпечення всіх умов для оформлення субсидій, а також активізації інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо порядку їх призначення та отримання.

На завершення Едуард Кругляк підкреслив, що підготовка до опалювального сезону 2016-2017 року – першочергове завдання, що стоїть на даних час перед місцевими органами влади.

3

За даними управління житлово-комунального господарства Хмельницької облдержадміністрації, в області триває активна підготовка до опалювального сезону. Станом на 15 липня 2016 року область в цілому підготовлена до зими на 50,2%, зокрема:

–         в тепловому господарстві до зими підготовлено 312 (50,5%) котелень, 81 (74,3%) центральний тепловий пункт, 281,2 км (52,2%) теплових мереж,

–         у водопровідно-каналізаційному господарстві 39 (48,7%) водопровідних та 52(49,0%) каналізаційних насосних станції, відремонтовано та замінено 18,4 км (49,8%) водопровідних та 5,5 км (49,5%) каналізаційних мереж,

–         у житловому фонді фактично підготовлено 2307 (49,9%) житлових будинків, відремонтовано 221 (45,8%) покрівля, 199 (36,1%) опалювальних системи, 174 (68,2%) системи гарячого та 265 (60,2%) систем холодного водопостачання, 152 (45,0%) електрощитових,

–         у соціальній сфері до зими готові 564 (38,3%) об’єкти, у т.ч.: 269 (37,5%) шкіл, 272 (39,8%) дитячих садочки та 23 (31,9%) лікарні,

–         у дорожньо-мостовому господарстві здійснено капітальний та поточний ремонт 292,7 тис.м2 (38,0%) міських вулиць та доріг, підготовлено 99 (49,2%) одиниць спеціалізованої прибиральної техніки, заготовлено 18,1 тис.тонн (49,0%) посипочного матеріалу та реагентів.

Рівень розрахунку підприємств комунальної теплоенергетики за спожитий природний газ за січень-липень 2016 року – 99,9%. Заборгованість за газ на 15 липня 117,8 млн.грн.

При цьому, при відшкодуванні джерел погашення заборгованості (різниці в тарифах – 51,6 млн.грн., заборгованості державного і місцевих бюджетів – 8,2 млн.грн., невідшкодованих пільг і субсидій – 1,8 млн.грн.), рівень розрахунку становитиме 117%, заборгованість складе 56,5 млн.грн.

Рівень розрахунку підприємств водопровідно-каналізаційного господарства за електроенергію за січень-червень 2016 року 99,7%. Заборгованість за електроенергію – 7,6 млн.грн. При цьому, заборгованість з різниці в тарифах становить 97,8 млн.грн., що більше ніж у 12 разів перевищує борги за електроенергію.