21.07.2016 — 15:16

Інформаційно-просвітницька робота – один із найважливіших шляхів профілактики гепатиту С

20 липня Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації проведено круглий стіл на тему «Вірусний гепатит С. Спільні зусилля в подоланні епідемії». Участь у ньому взяли директор Департаменту Яків Цуглевич, головний лікар Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна, головний лікар Хмельницького обласного Центру профілактики і боротьби зі СНІДом Олександр Касяндрук, президент ГО «Вікторія» Лариса Висоцька, т.в.о. головного лікаря Хмельницького обласного Центру здоров’я Олексій Невінський.

DSCN5521

За словами директора Департаменту охорони здоров’я Якова Цуглевича, близько 2 млн. українців інфіковані гепатитом С. Більшість з них не знають про свою хворобу, тому що у 80 % випадків гострий період проходить без симптомів, і захворювання переходить в хронічну стадію, яка закінчується цирозом або раком печінки. Вірусні гепатити – це група дуже розповсюджених небезпечних захворювань, що вражають печінку людини. В середньому, кожна 12-та людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C. Ця статистика перевищує показники за кількістю ВІЛ-інфікованих або хворих на рак, проте рівень обізнаності людей про гепатит вкрай низький.

Яків Миколайович нагадав, що у квітні 2013 року була ухвалена Постанова КМУ № 637 «Про затвердження державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів до 2016 року». Метою цієї програми стало обстеження та лікування широких верств населення, підвищення рівня їх обізнаності, що дозволить стабілізувати епідеміологічну ситуацію, зменшити рівень захворюваності, смертності та покращити якість життя.

Окрім державної програми, з жовтня 2013 року на лікування хворих на гепатит С за субвенцією виділяються кошти з обласного бюджету. Таким чином, з 2013 по 2015 рік за кошти обласного бюджету було розпочато лікування 39 хворих. Директор Департаменту особливо наголосив на необхідності підвищувати обізнаність людей щодо необхідності обстеження на гепатити. Потрібно максимально налагодити обстеження хворих, в першу чергу тих, хто знаходиться на стаціонарному лікуванні. Аналогічну процедуру повинен пройти і кожен медичний працівник.

Варто пам’ятати, що лише своєчасне специфічне лікування позитивно відображається на якості і тривалості життя хворих на вірусні гепатити.

Яків Миколайович наголосив, що захворіти на гепатит С – не вирок, головне – вчасно виявити цю хворобу та розпочати її лікування. З цією метою Департамент охорони здоров’я звертатиметься до обласної ради щодо необхідності виділення коштів на діагностичні дослідження подолян з метою виявлення хворих на гепатит С.

Головний лікар Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна розповіла про епідемічну ситуацію з вірусним гепатитом С на теренах Хмельницької області, стан діагностики захворювання, диспансерний нагляд та лікування жителів області, інфікованих цим вірусом.

Вірусні гепатити залишаються актуальною проблемою охорони здоров’я на глобальному рівні. Тенденція до зростання захворюваності зберігається як у світі, так і в Україні в цілому та нашій області зокрема.

За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, більше 2 млрд. людей у світі інфіковані вірусами гепатитів В і С. Серед них майже 200 млн. – хворі на хронічний гепатит С, 350 тис. з яких щороку помирає. Ще 400 млн. осіб живуть з гепатитом В, від якого щороку помирає близько 700 тис. осіб. Більше 60% випадків цирозу і майже 80% випадків первинного раку печінки зумовлені вірусами гепатитів В і С.

На сьогодні у світі спостерігається практично пандемія вірусного гепатиту С. В Україні офіційна реєстрація гепатиту С розпочалась з 2009 року. Оскільки хвороба, в більшості випадків, має прихований характер, статистика в у нашій державі лише на 10 % відповідає реальній ситуації. Вибірковий моніторинг груп ризику засвідчив, що інфікованість вірусом гепатиту С в Україні значно перевищує середньосвітові показники і щороку захворюваність зростає. За офіційними даними, в Україні інфіковані вірусом гепатиту С 3% населення, а реальна інфікованість значно вища (до 7%).

Вірусний гепатит С нерідко протікає під маскою неврозів, синдрому хронічної втоми, уражень суглобів, шкіри, системи крові, ураження щитовидної залози та інших. Тому велика частина таких хворих госпіталізуються у терапевтичні відділення та часто не обстежуються на гепатити, внаслідок чого не проводиться їх своєчасне лікування.

Головний лікар Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна наголосила, що визначити реальний стан захворюваності складно через відсутність досліджень, оскільки скринінгові обстеження щодо гепатиту С в Україні не проводяться. Більш того, вони не входять до переліку обов’язкових навіть під час перебування хворого в стаціонарі.

У Хмельницькій області, на сьогодні зареєстровано 258 хворих на хронічний гепатит С (повністю обстежених) та 300 хворих стоять на обліку в електронному реєстрі Хмельницької міської інфекційної лікарні. За І півріччя 2016 року у цьому медзакладі проліковано 135 хворих, з них 77 – вперше виявлених (39 – з міста, 38 – з районів області), та 10 хворих на гепатит В.

На базі міської інфекційної лікарні створено електронний реєстр хворих на хронічні вірусні гепатити, які потребують противірусної терапії. Відбір пацієнтів на лікування в рамках згаданої державної програми здійснюється комісійно, за медичними показами, відповідно до Клінічної настанови та Уніфікованих протоколів МОЗ України.

У вересні 2015 року в Україні був зареєстрований та внесений до Державної програми новий препарат прямої противірусної дії (софосбувір), але у Хмельницькій області він поки що відсутній. У 2016 році не отримані також кошти з обласного бюджету для лікування хворих на гепатит С.

Дороговартісні лабораторні обстеження хворих проводяться як за власний рахунок пацієнтів, так і за допомогою коштів, які виділяються Департаментом соціального захисту населення.

Про організацію діагностики та лікування гепатиту С у осіб з поєднаною патологією ВІЛ/гепатит С розповідав головний лікар Хмельницького обласного Центру профілактики і боротьби зі СНІДом Олександр Касяндрук. Так, у Хмельницькій області серед ВІЛ-інфікованих осіб кожен 4-й має вірус гепатиту С. Із 2016-ти ВІЛ-інфікованих – 533 мають антитіла до вірусного гепатиту С. На думку Олександра Касяндрука, лише своєчасне лікування може стати надійною засторогою для поширення епідемії.

Про значення інформаційно-просвітницької роботи як одного із найважливіших шляхів профілактики вірусного гепатиту С серед жителів нашої області поінформував т.в.о. головного лікаря Хмельницького обласного Центру здоров’я Олексій Невінський.

На його думку, профілактична медицина має відігравати головну роль у профілактиці захворювань. Світовою практикою доведено, що 1 гривня, вкладена у пропаганду здорового способу життя, дає 3 гривні економічної вигоди, яка конвертується у здоров’я людини. У випадках же дороговартісного лікування таких недуг як гепатит С, економічна вигода зростає у десятки разів. Однак, ефект профілактичних програм проявляється лише через роки. Це завжди інвестиція в майбутнє. Тому заходи, спрямовані на запобігання захворюванню на гепатит С, вимагають вкладення значних коштів уже сьогодні і потребують постійної кропіткої санітарно-просвітньої роботи серед населення не лише нашого краю, але й усієї держави.

Президент громадської організації «Вікторія» Лариса Висоцька розповіла, що з 1 січня 2015 року до 30 червня 2016 року проведено 785 тестових досліджень на вірусний гепатит С та виявлено 87 позитивних, що складає 11% від загальної кількості. Щоб ще більше подолян знали про цю небезпечну хворобу уже 28 липня Департамент охорони здоров’я спільно з громадською організацією «Вікторія» та за підтримки Міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я» організовують акцію. Вона стане іще одним заходом, що покликаний привернути увагу громадськості до актуальності проблеми гепатиту С на теренах області. Під час акції медики разом із волонтерами проведуть роз’яснювальну кампанію та безкоштовне анонімне тестування щодо виявлення вірусного гепатиту С. Відбудеться акція 28 липня о 10 годині у центрі Хмельницького – біля кінотеатру імені Шевченка.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я