22.09.2020 — 16:57

Вітання голови адміністрації з нагоди 83-ї річниці утворення Хмельницької області

Дорогі жителі Хмельницької області!

Шановні земляки!

Бог дав нам щастя жити на благодатній щедрій землі Хмельниччини, багатій родючими чорноземами, синіми ріками та озерами, неповторною природною красою. Наш щирий, працьовитий народ з прадавніх часів беріг свою рідну землю, плекав культуру та традиції, збагачував матеріальну та духовну спадщину. Історія краю сягає далекої сивої давнини, славна вдячними людьми, що народились на наших землях, боронили їх, розбудовували, примножували славу Поділля та Волині, всієї України. З літописів знаємо, що древнім Полонним, «Святої Богородиці містом Десятинним», опікувався Володимир Великий, князь-хреститель Руси-України.

Тут бував і Ярослав Мудрий. В Тихомелі, що на Білогірщині пройшли дитинство та юні літа великого українського князя-державотворця, першого короля в історії України Данила Галицького. Славну спадщину залишили на Поділля захисники і будівничі краю князі Коріатовичі. Протягом багатьох віків Ізяслав був головною резиденцією славетних князів Острозьких, Заславських, Сангушків.

Наша земля була ареною боротьби за краще життя нашого народу під проводом Семена Палія, Івана Гонти, Максима Залізняка, національно-визвольної війни на чолі з Богданом Хмельницьким.

Зі сторінок історії Хмельниччини на нас дивляться великі українці – Тарас Шевченко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Степан Руданський, Леонід Глібов. Вони бували в нашому краї, жили тут і творили, їх надихала краса Поділля! Наукову та культурну славу краю примножували книговидавці Герасим та Мелетій Смотрицькі, митрополит Іван Огієнко, основоположник педіатрії Степан Хотовицький, композитор Владислав Заремба, історик, археолог та культурно-громадський діяч Юхим Сіцінський. Кам’янець-Подільський більше 8 місяців був столицею Української Народної Республіки, а Проскурів відігравав роль важливого опорного пункту в роки Української революції 1917-1921 років. Славний і героїчний літопис земель Поділля і Волині дістався у спадок Хмельницькій області, біографія якої розпочинається 22 вересня 1937 року постановою ЦВК тодішньої радянської держави. У травні 1941 року обласний центр з міста Кам’янця – Подільського було перенесено до міста Проскурова. 1954 року місто Проскурів було перейменовано на Хмельницький, а область з Кам’янець – Подільської – на Хмельницьку. Не шкодували себе наші земляки в страшній другій світовій війні. Сотні тисяч життів заплатили подоляни за перемогу над нацизмом. Та війна завдала чималої шкоди та значних економічних збитків господарству області. Але, завдяки праці жителів нашого краю понівечене війною народне господарство відбудовували швидкими темпами, виникли нові галузі промисловості, нові технології, активно велось будівництво.

Ми завжди прагнули волі. 95% відсотків жителів області віддали свої голоси за незалежність України на референдумі 1 грудня 1991 року. Павло Гірник, Микола Мазур, Олександр Корнацький, Ніна Янчук, Микола Магера, Богдан Теленько, Зоя Діденко, Володимир Швець, Євгенія Сохацька, Кузьма Матвіюк, Лев Бірюк, Зіновій Комарницький – наші земляки, патріотичний голос яких звучав гучно на тогочасній Хмельниччині. Ми завжди прагнули справедливості. Жителі області були активними учасниками сучасних революцій. 10 героїв Небесної сотні, 216 героїв воїнів-захисників, учасників АТО та ООС – така ціна нашого краю за відстоювання незалежності та цілісності держави на Майдані та у боротьбі з російським агресором сьогодні. Вічна їм слава! Вічна пам’ять усім полеглим борцям за волю нашої Батьківщини!

Ми народ мирний, активно беремо участь у затребуваних часом перетвореннях. Прагнемо побудувати сучасне демократичне суспільство на основі європейських цінностей, де діє беззастережно верховенство права, де кожна людина захищена, де створена дієва економічна система з інтелектуально-місткими, креативними, інноваційними ринками, яка дасть якісно новий рівень життя людей. В кожній добрій справі праця рук жителів нашого краю, підприємців, науковців, медиків, освітян, літераторів, митців, спортсменів, які здобувають славу Хмельницькій області, славу Україні.

Велика подяка всім трудівникам Хмельниччини, нашим захисникам, волонтерам, ветеранам воєн та праці, кожній родині, усім, хто віддає частину своєї душі для розбудови Хмельниччини та України!

Хмельницька область – територія великих можливостей і гарних перспектив! Любімо нашу рідну землю, докладаймо всі сили для її розквіту! Наш спільний успіх залежить від наполегливої праці кожного.

Дорогі земляки!

Вітаю усіх з 83 річницею утворення Хмельницької області!

Вірю, що найкращі прагнення людей будуть втілені в життя зусиллями нашої великої, дружної громади. Ми подолаємо виклики, вистоїмо і переможемо!

Бажаю усім мирного неба, добробуту, гарного здоров’я, наснаги, успіхів у навчанні, у творчості та праці!

Нехай Бог благословить нашу благодатну Хмельниччину, кожну родину!

Слава Україні!

Голова Хмельницької обласної державної адміністрації                                                          Дмитро Габінет

Джерело фото: Вікі Любить Землю     Вікі любить пам’ятки