28.07.2016 — 11:41

Питання медичного обслуговування учасників АТО обговорили на колегії Департаменту охорони здоров’я

атоВ лікувально-профілактичних закладах області забезпечено проведення медичного огляду, надання медичної та реабілітаційної допомоги учасникам АТО, демобілізованим воїнам, які повернулись із зони проведення АТО. Також в області налагоджена співпраця з територіальними військовими комісаріатами, військовим госпіталем у питаннях надання медико-психологічної, реабілітаційної допомоги учасникам АТО.

Для медичної, психологічної та реабілітаційної допомоги учасників АТО використовуються потужності територіальних закладів охорони здоров’я за місцем проживання особи. У медичних закладах області розроблена чітка система диспансерного нагляду за демобілізованими учасниками АТО. При ЦРЛ та ЦПМСД створені бригади лікарів, які оглядають демобілізованих учасників АТО та визначають потребу у медичній, фізичній та психологічній реабілітації. Двічі на місяць відбуваються виїзди в територіальні заклади охорони здоров’я вторинного та первинного рівнів надання медичної допомоги консультативних бригад лікарів з ХОГВВ та обласних ЛПЗ.

Одним з напрямків роботи з медичного обслуговування учасників АТО є організація та проведення комплексних та профілактичних оглядів в області.

За оперативними даними, у період з початку АТО із 3933 демобілізованих учасників АТО медичними оглядами охоплено 2906 осіб. Взято на «Д» облік 1364 особи. За амбулаторною допомогою звернулись 1593 особи, отримали стаціонарне лікування 684 особи , проведено пільгове зубопротезування 285 особам, прооперовано 20 осіб, надана психіатрична допомога 174 особам. Крім того, психологічну допомогу отримали 623 демобілізованих учасники АТО в ЛПЗ області, із них 339 – у стаціонарі ХОГВВ. Фізичною (медичною) реабілітацією охоплено 952 учасники АТО.

У І півріччі 2016 року вперше встановлено групи інвалідності 52 особам. Визначено лише відсотки втрати працездатності 15 чоловік. 28 особам визначено потребу у забезпеченні допоміжними пристосуваннями та технічними засобами реабілітації.

Координація роботи щодо лікування та реабілітації учасників АТО покладена на Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни, який нараховує 300 ліжкомісць. Обласна рада періодично виділяє кошти на забезпечення закладу необхідними для учасників АТО харчуванням, медикаментами та обладнанням для їх реабілітації. У закладі створена потужна база для реабілітаційного та відновного лікування ветеранів війни з використанням різноманітних процедур, масажу та лікувальної фізкультури. Крім того, у поточному році у закладі планується відкриття реабілітаційного відділення на 35 ліжок.

За оперативними даними, до лікувально-профілактичних закладів звернулись 450 громадян, які прибули з АР Крим та 3706 громадян з Донецької та Луганської областей. Організовано проведення медичного обслуговування, огляди, надання психологічної допомоги; передбачено спрощений механізм огляду МСЕК та складання, у разі необхідності, індивідуальної програми реабілітації інваліда; оперативно здійснюється прийом зазначених громадян в закладах охорони здоров’я за місцем їх тимчасового перебування та взаємодію з відповідним органом за постійним місцем проживання таких громадян.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я