27.07.2016 — 17:49

Медики Хмельниччини підвели підсумки роботи у І півріччі 2016 року

27 липня у конференц-залі Державного патолого-анатомічного Центру України відбулася колегія Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації за підсумками діяльності ЛПЗ області за 6 місяців поточного року. До участі були запрошені т.в.о. заступника голови Хмельницької ОДА Валерій Олійник, начальники управлінь охорони здоров’я Хмельницької та Кам’янець-Подільської міських рад, головні лікарі міських закладів охорони здоров’я, головні лікарі обласних ЛПЗ, ЦРЛ, центрів ПМСД, КЗ “СМСЧ м. Нетішин”, вузлових лікарень ст.Гречани та ст.Шепетівка, заступники головних лікарів з лікувальної роботи, головні лікарі обласних дитячих санаторіїв, директори медичних коледжів, училищ, головні штатні та позаштатні спеціалісти ДОЗ ОДА.

DSCN5714

На порядок денний колегії було винесено цілу низку вкрай важливих питань роботи медичної галузі.

Начальник відділу моніторингу та розвитку охорони здоров’я ДОЗ ОДА Лілія Демчук розповіла присутнім про плани по модернізації первинної медичної допомоги, які спрямовані на чітке відмежування первинного рівня надання допомоги від вторинного, розширення мережі відокремлених лікарських амбулаторій, розвиток сімейної медицини. Доповідач звернула увагу на на зміни у порядку здійснення медичного обслуговування населення в умовах проведення реформи децентралізації, що відбувається зараз в державі, зокрема порушила питання фінансового забезпечення закладів охорони здоров’я.

Валерій Олійник наголосив, що, у зв’язку із децентралізацією, відбулися суттєві зміни в порядку фінансування медичних закладів. Надходження до державного та обласного бюджетів зменшилися, тому лікувально-профілактичні заклади будуть фінансуватися в основному з місцевих бюджетів. Зважаючи на цей факт, необхідність тотальної оптимізації постає як одне з першочергових завдань. Цього вимагають і в Міністерстві фінансів.

RSCN5740Далі учасники колегії заслухали інформацію про стан медичного забезпечення учасників АТО, зокрема, про проведення медичних оглядів, надання медичної та реабілітаційної допомоги учасникам АТО, демобілізованим воїнам, які повернулись із зони проведення АТО, а також надання медичної, психологічної та реабілітаційної допомоги учасників.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Наталія Федів довела до відома присутніх лист Міністерства фінансів, який надійшов на адресу обласних державних адміністрацій, щодо виконання постанови КМУ № 1024 про скорочення ліжкового фонду. Кількість ліжкомісць у ЛПЗ, відповідно до вимог Кабміну, мають бути скорочені уже до кінця року.

Наступне питання, що заслуховувалось на колегії – демографічна ситуація в області. Начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню, головний терапевт Департаменту охорони здоров’я Аліна Костенко констатувала, що демографічна ситуація виявляє тенденції до погіршення. Адже за 6 місяців 2016 року відбулось 6261 пологів, що на 579 менше, ніж за аналогічний період минулого року.

У порівнянні із І півріччям 2015 року, за аналогічний період цього року в області зросла кількість інфарктів міокарда і становить 867 випадків.

Гострі порушення мозкового кровообігу є однією з найчастіших причин інвалідності та смертності населення. Кількість зареєстрованих інсультів за 6 міс. 2016 року, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, збільшилася на 3,3 % і становить 1802 випадки.

За словами Аліни Костенко, занепокоєння викликає ситуація із вакцинацією. Так, охоплення профілактичними щепленнями дітей складає лише 20-80% при рекомендованому ВООЗ рівні 95%. За 6 міс. цього року показник виконання плану вакцинації дітей віком до 1 року проти дифтерії, правцю, кашлюку, гемофільної інфекції склав лише 0,2%, проти поліомієліту – 37,6%, гепатиту В-1 у пологових відділеннях – 23,4% та до року проти гепатиту В-3 – 0,3%, проти туберкульозу – 0%, кору, паротиту та краснухи – 42,5%. Загалом, недовиконання плану профілактичних щеплень пов’язано із незадовільним та неритмічним постачанням в область імунобіологічних препаратів за державним замовленням.

В умовах реформування галузі охорони здоров′я гостро стоїть і кадрове питання. У багатьох районах катастрофічно бракує молодих спеціалістів, натомість зростає частка лікарів перед- або пенсійного віку. Пріоритетним залишається забезпечення лікарськими кадрами первинної ланки, не вистачає так званих «вузьких» спеціалістів, оскільки досить часто, у процесі навчання, молодь змінює профіль або після проходження інтернатури їде працювати до іншої області чи й за кордон.

DSCN5723Директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич запропонував своє бачення вирішення цього питання. На його думку, заохочувати молодих фахівців працювати на селі має місцева влада. Рівень заробітної плати медиків дуже низький, тому багато перспективних фахівців надають перевагу роботі за кордоном, зокрема у Польщі.

Т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник погодився, що місцева влада повинна вживати активніших заходів по заохоченню молодих лікарів до роботи в сільській місцевості, в тому числі сприяти у наймі чи купівлі житла у кредит, хоча б частково дотувати пересування медика у межах дільниці. Лише таким чином можна заохотити нові кадри залишатися і працювати у сільській місцевості.

Про роботу мережі медичних закладів, що обслуговують мешканців обласного центру, перед учасниками засідання доповідав начальник управління охорони здоров’я Хмельницького міськвиконкому Борис Ткач. Зокрема, він поінформував, що на території Хмельницького працюють 10 медичних закладів міської комунальної власності. В їх числі функціонують 4 стаціонарних лікарняних заклади, 5 самостійних амбулаторно-поліклінічних закладів, включаючи чотири територіальні поліклініки та міську об’єднану стоматологічну поліклініку, а також 1 протитуберкульозний диспансер. Загальна потужність стаціонарів міста складає 1445 ліжок.

У місті діють 7 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини у віддалених мікрорайонах – Лезневе, Озерна, Книжківці, Гречани, Дубово, Червонофлотська, Зарічанська. У системі охорони здоров’я міста працює 904 лікарі та 1985 молодших медичних спеціалістів.

Основним недоліком в питанні реформування Борис Ткач вважає те, що у місті не проведено розмежування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги. Саме це назвав своїм головним завданням на займаній посаді.

Підводячи підсумки засідання колегії, Яків Цуглевич подякував керівникам окремих районних ЛПЗ, які гарно спрацювали за 6 місяців цього року, тісно співпрацюють з владою на місцях щодо придбання новітнього обладнання. Директор Департаменту наголосив, що, у порівнянні із аналогічним періодом попереднього року, показники галузі кращі, хоча було суттєве недофінансування з боку держави.

Т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник наголосив на необхідності тісної співпраці головних лікарів лікувально-профілактичних закладів області з очільниками об’єднаних територіальних громад краю щодо розвитку медицини на місцях.

За результатами обговорення питань роботи медичної галузі області у І півріччі 2016 року прийнято відповідні рішення.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я