08.08.2016 — 10:44

Міжнародний волонтерський табір завершив роботу в ДІКЗ “Межибіж”

У Меджибізькій фортеці завершив свою роботу волонтерський табір “Середньовічний бастіон 2016”. Впродовж двох тижнів молоді волонтери з європейських країн брали участь в археологічних дослідженнях і водночас, проживаючи у Меджибожі, пізнавали історію та сучасне життя України.

Щире захоплення науковими дослідженнями, цікавість до подорожей, бажання віддати частку праці пам’яткам і англійська мова, як засіб міжнародного спілкування, об’єднали молодих людей з Англії, Чехії та Туреччини. Під спекотним серпневим сонцем вони допомагали археологам у нелегкій роботі: розкопках місця перебування первісної людини поблизу Меджибожа. А вечірній час був присвячений екскурсіям історичними місцями Меджибожа та Подільського краю, знайомству з фактами багатогранної, часто драматичної, але надзвичайно багатої на події історії України та її пам’ятками.

медж2

Прощаючись з Меджибізькою фортецею, Фаті Айбар (Туреччина) наголосив: “Я полюбив Меджибіж. Він дуже відрізняється від інших місць своєю природою і пам’ятками. Мені дуже сподобалась археологічна праця, адже я у цей час знайшов деякі давні артефакти”.

Міхал Зікмунд (Чехія) висловлює захоплення меджибізькою старожитністю: “Я два тижні прожив у цьому незвичайному місті з багатою історією. Враження на мене справили руїни старовинного костелу, де бачився з своєю коханою Тадеуш Костюшко, місця, де зародився всесвітній хасидизм. Меджибіж сьогодні невеликий, але тут відбувалося дуже багато видатних подій”.

Своїми враженнями від двох тижнів у фортеці поділився також Алек Ньютон (Англія): “Мені цікаво було дізнатися не тільки про історію України, але й про її культуру, її традиції. Щодня я куштував нову місцеву їжу, зокрема борщ. Також в Меджибізькій фортеці є вражаючі музеї, які розповідають про історію України. Я вже був в Україні до цього , але не мав такого досвіду місцевого життя. Я стовідсотково рекомендую всім побувати тут”.

медж1

Підбиваючи підсумок міжнародної волонтерської програми, її науковий керівник, старший науковий співробітник Державного історико-культурного заповідника “Межибіж” Віктор Вєтров відзначив: “Для всіх нас це був чудовий та корисний час: час можливостей, час порозуміння та спільної наукової роботи. У Меджибожі почався ваш шлях до практичної археології, і ви запам’ятаєте ці захоплюючі дні на все життя”.

За матеріалами управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації