10.08.2016 — 09:53

На Дунаєвеччині відбулась обласна нарада-семінар по підготовці агропідприємств області до посіву озимого ріпаку

Ріпак озимий – є однією із найважливіших сільськогосподарських культур. Продукт переробки озимого ріпаку є однією з найдешевших рослинних олій, що використовується в багатьох галузях народного господарства і має великий попит на світовому ринку. Все це стимулює до збільшення посівних площ під цією сільськогосподарською культурою та удосконалення технології вирощування на екологічних принципах з високим рівнем рентабельності.

Так, 09 серпня в Дунаєвецькому районі, за участю заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка, в.о. директора Департаменту агропромислогового розвитку облдержадміністрації Вадима Конончука, голови Дунаєвецької райдержадміністрації Олександра Бернашевського, відбулась обласна нарада-семінар з питань сівби озимого ріпаку під урожай 2017 року.

20160809_150931_Richtone(HDR)

На нараду були запрошені заступники голів райдержадміністрацій, начальники та спеціалісти управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, керівники та спеціалісти агроформувань Дунаєвецького району, вчені науково-дослідних установ.

Під час практичної частини наради учасники заходу здійснили виїзд на місце проведення показу підготовки полів під посів озимого ріпаку у ТОВ «Відродження» м. Дунаївці, ТОВ «Козацька Долина 2016» с. Вихрівка, ФГ «Євроінвест» с. Міцівці.

Керівники вищезазначених підприємств ознайомили учасників наради з основними технологічними моментами вирощування озимого ріпаку, які застосовуються  в їх господарствах та наявною сільськогосподарською технікою.

Пленарну частину семінару розпочав голова Дунаєвецької райдержадміністрації Олександр Бернашевський, який зазначив, що хлібороби Дунаєвеччини досягли непоганих результатів зі збору ранніх зернових.

20160809_143628

Станом на 09 серпня зібрано ранніх зернових та зернобобових на площі 18,8 тис. га, намолочено 101,4 тис. тонн при урожайності 54,8 ц/га. Зібрано озимого ріпаку на площі 3822 га (100 % до плану), намолочено 12,2 тис. тонн, урожайність становить 32,0 ц з гектара.

Олександр В’ячеславович наголосив на тому, що з кожним роком Дунаєвецький район збільшує площі посіву озимого ріпаку, тому як наразі підвищився інтерес сільськогосподарських виробників до його вирощування. Причиною цього є підвищена рентабельність при вирощуванні цієї сільськогосподарської культури, яка зумовлена потребами світового ринку, та широкий спектр застосування продуктів переробки ріпакового насіння.

20160809_122433

В районі розпочали посів озимого ріпаку ТОВ “Промінь-Поділля” – 344 га, ФГ “Євроінвест”- 80 га, ТОВ “Подільський бройлер”, ФГ “С-Іванна”. Прогнозована площа посіву озимого ріпаку під урожай 2017 року складає 8500 га.

У ході семінару в.о. директора Департаменту агропромислогового розвитку облдержадміністрації Вадим Конончук проінформував про попередні підсумки вирощування та заходи по підвищенню ефективності виробництва ріпаку урожаю 2017 року

Вадим Петрович наголосив, що сьогодні жнива в області наблизились до завершення. Відповідно оперативної звітності всього обмолочено 335 тис.га ранніх зернових культур, що складає 93% до всіх посіяних площ. В цілому по області вже намолочено 1805 тис. тонн зерна, що на 90 тис. тонн більше до минулого року. Середня урожайність ранніх зернових культур складає 54 ц/га. Рівень урожайності на 15 центнерів вищий за середньо державний і за цим показником Хмельниччина посідає друге місце в Україні.

20160809_122116

Загалом, під урожай 2016 року посіяно 52 тис. га озимого ріпаку. Згідно оперативної звітності зібрано понад 125 тис.тонн озимого ріпаку при середній урожайності 29 ц/га. У цьому році планується посів на 63 тис.га.

“Найбільшу кількість ріпаку – понад 4,6 тис.га – вирощували у господарствах Чемеровецького і Дунаєвецького району, тому ми сьогодні зібралися на Дунаєвеччині для того, щоб господарства поділилися практичними підходами і економічною ефективністю вирощування цієї культури. З 5 серпня наступили оптимальні строки посіву озимого ріпаку. На сьогодні в області вже посіяно майже 7000 га цієї культури, це 11% до запланованих обсягів. В 11 районах області вже приступили до сівби цієї культури. Погода вносить певні корективи у проведення посіву, але сподіваюсь, що до 1 вересня посів ріпаку буде завершено у повному обсязі – 63 тис. га.”, – зазначив Вадим Конончук.

20160809_130223

Крім того, учасники наради ознайомилися з основними науково-методичними рекомендаціями щодо вирощування озимого ріпаку в умовах Хмельницької області, обговорили питання погодних умов та запаси продуктивної вологи в грунті на час посіву озимого ріпаку, а також питання модернізації, ремонту і відновлення вузлів та агрегатів до сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва.

Підводячи підсумки наради-семінару, заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко висловив впевненість у тому, що отримані сьогодні рекомендації наукових фахівців щодо врахування погодних умов та впровадження усіх відповідних заходів з підготовки та проведення сівби озимих культур дадуть можливість забезпечити здійснення посіву озимого ріпаку під урожай 2017 року в прогнозованих обсягах, організовано та у відповідні строки.

20160809_130317

Загалом як практична, так і теоретична частини сьогоднішньої обласної наради-семінару по підготовці агропідприємств області до посіву озимого ріпаку надали учасникам заходу гарну можливість поділитися досвідом, почути думки своїх колег, ознайомитися з їх розробками і доробками. Це дуже важливо, адже, усі учасники семінару мали змогу побачити і виправити власні помилки, а також, об’єднавши все почуте, відібрати найкращі, найпередовіші методи з тим, щоб застосувати їх у своїй роботі.

20160809_121443

20160809_115948