31.03.2021 — 09:15

Юннати Хмельниччини – призери фіналу Всеукраїнського конкурсу учнівських навчально-дослідних земельних ділянок

Нещодавно Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України підвів підсумки Всеукраїнського конкурсу учнівських навчально-дослідних земельних ділянок (УНДЗД), який проводився в 2020 році відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України № 1498 від 28.11.2019 та з метою розвитку мережі учнівських НДЗД у закладах загальної середньої і позашкільної освіти, підвищення ефективності та якості дослідницької роботи і задоволення потреб учнів у професійному самовизначенні, залученні їх до практичної діяльності через трудове виховання.

Активну участь у заході взяли юннати Хмельниччини. Робота школярів та юннатів – учасників Всеукраїнського конкурсу учнівських навчально-дослідних земельних ділянок на УНДЗД в закладах освіти області була спрямована на вивчення агротехніки вирощування сільськогосподарських культур, набуття умінь і практичних навичок вирощування овочевих, польових, квітково-декоративних рослин та вирощування екологічно чистої продукції для шкільних їдалень.

Провідна роль у роботі учнівських НДЗД належить сільськогосподарському дослідництву, у процесі якого школярі і юннати активно брали участь у науково-дослідницькій роботі, а саме розробляли схеми дослідів, проводили фенологічні спостереження за сільськогосподарськими культурами, оформляли дослідницькі роботи.

На допомогу юним учасникам педагогами-натуралістами були розроблені відповідні методичні матеріали, проводилися семінари-практикуми, консультації та інші дії в режимі он-лайн, які сприяли підвищенню ефективності дитячої дослідницької роботи на учнівських навчально-дослідних земельних ділянках.

Відповідно до підсумків журі до числа переможців фінального етапу Всеукраїнського конкурсу учнівських навчально-дослідних земельних ділянок увійшли юні натуралісти з Хмельниччини, які стали його призерами і були нагороджені Дипломами ІІ ступеня:

– вихованці гуртків «Лікарські рослини», «Юні друзі природи», «Юні садівники» та «Юні рослинники» Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді (Керівники конкурсної роботи: Бацура Р.Г., Кліщар Л.М., Петраш Ю.В.);

– вихованці Шепетівського міського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (Керівник конкурсної роботи: Чумак Ірина Миколаївна);

– вихованці гуртка «Лікарські рослини» КЗ ДМР «Станція юних натуралістів» м. Дунаївці (Керівник конкурсної роботи: Бондар Ніна Анатоліївна).

Вітаємо юннатів позашкільних закладів освіти Хмельниччини та їх педагогів-натуралістів з новим успішним здобутком на всеукраїнському рівні і зичимо їм нових успіхів і нових яскравих перемог у  дослідництві та сільськогосподарській праці на юннатівській ниві.

За матеріалами Хмельницького ОЕНЦУМ.