23.08.2016 — 09:00

На Хмельниччині відкрили три амбулаторії загальної практики сімейної медицини

В умовах реформування медичної галузі медицина на селі має свої завдання і потреби.

Вирішення задачі наближення якісної медичної допомоги жителям села є вкрай актуальною. Одним із головних завдань є створення належних умов для роботи медичного персоналу амбулаторії загальної практики сімейної медицини, профілактики та лікування жителів села.

18 серпня відбулося урочисте відкриття амбулаторій загальної практики сімейної медицини у с.Ленківці та с.Сульжин Шепетівського району. Урочистим та святковим минулий понеділок став також для громади с.Бутівці Старокостянтинівського району, адже і тут відкрито нову амбулаторію.

DSC02426

Будівництво амбулаторії у с.Ленківці розпочалось ще 22 роки назад, але через різні фактори було законсервоване на тривалий термін. Завдяки спільним зусиллям громади села, районної, сільської влади, допомозі директора ТОВ «Поділля +» Івана Вичавки, у самому центрі з’явилась чудова сучасна амбулаторія. ЇЇ відкриття не тільки дасть можливість розвиватися інфраструктурі населеного пункту та створить комфортні умови й додаткові зручності для пацієнтів. Жителі села матимуть можливість отримувати якісні медичні послуги у нових затишних кабінетах, які відповідають усім сучасним вимогам. Вагомим є і те, що при амбулаторії є житло для медичного працівника.

DSC02361

Відкриття Сульжинської амбулаторії загальної практики сімейної медицини стало можливим як завдяки участі громади Вербовецької сільської ради у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – 3», який фінансується Європаейським Союзом та співфінансується ООН, так і завдяки зусиллям Вербовецького сільського голови та громадської організації «Дивоцвіт-2015».

На проект будівництва Бутівської лабораторії із районного бюджету було виділено близько 700 тис.грн. За ці кошти бутівчани отримали якісні умови для перебування у закладі, а медичний персонал – належні умови праці, сучасне медичне оснащення.

IMG_7974

Капітальний ремонт приміщення включив у себе комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачив заміну, відновлення та модернізацію за вимогами планування медичного закладу. Тут функціонують кабінети сімейного лікаря, фельдшера та акушерки, кабінет профілактиктичних щеплень, фізіотерапевтичний кабінет, аптека, маніпуляційна і денний стаціонар. Також проведені роботи з благоустрою прилеглої території.

Передбачається, що Бутівецька амбулаторія обслуговуватиме 22 села, 2 ФАПи, 6 ФП, 2 пункти тимчасового базування, а це 3 тис жителів. Первинну медичну допомогу надаватимуть 6 штатних працівників закладу.

IMG_7985

На якісну злагоджену роботу оновленого медичного закладу та запровадження сімейної медицини мешканці прилеглих сіл покладають великі сподівання.

Лікарські послуги мають бути однаково якісними та надаватись в належних умовах, незалежно від того чи медична установа діє в обласному, районному центрі чи селі.

За матеріалами обласного Центру здоров’я