14.05.2021 — 10:59

На Хмельницькій АЕС впроваджують новітню систему підтримки оператора

У рамках планово-поперенджувального ремонту на першому енергоблоці Хмельницької АЕС впроваджується програмно-технічний комплекс автоматизованої інформаційної системи підтримки оператора на основі алгоритмів симптомно-орієнтованих аварійних інструкцій (АІС СОАІ).

Це пілотний проєкт української атомної енергетики, який стартував саме на Хмельницькій АЕС. У 2016 році за фінансового сприяння Єврокомісії автоматизована інформаційна система підтримки оператора була прийнята у промислову експлуатацію на повномасштабному тренажері (ПМТ) блочного щита управління (БЩУ).

«Причини, чому усе розпочалося на ПМТ навчально-тренувального центру, досить прості: аварійну ситуацію можна змоделювати лише на тренажері. Тому й особливістю даної системи є те, що вона спочатку випробовується саме на повномасштабному тренажері, а потім впроваджується на діючому енергоблоці», – зауважив заступник начальника цеху теплової автоматики і вимірювань (ЦТАВ) Віктор Карпеш.

У рамках продовження терміну експлуатації на енергоблоці №1 було запроваджено багато модифікацій, які й стали рушійними в доопрацюванні програмного забезпечення саме цієї системи.

Значно змінилася база даних інформаційно-обчислювальної системи, яка є джерелом інформації для АІС СОАІ. Тому, як зазначає Віктор Карпеш, в технічному рішенні це враховано і буде реалізовано три версії програмного забезпечення: наразі програмне забезпечення першої версії випробуване на ПМТ, та буде впроваджене як оновлений програмно-технічний комплекс на енергоблоці №1.

Під час минулого планово-попереджувального ремонту (ППР) персоналом цеху теплової автоматики та вимірювань було замінено на програмно технічні комплекси керуючі системи безпеки другого та третього каналів, а також – система нормальної експлуатації реакторного відділення.

У рамках ППР на першому енергоблоці ХАЕС заплановано здійснити модернізацію керуючої системи безпеки першого каналу та системи нормальної експлуатації турбінного відділення. Продовжується також впровадження систем автоматичного управління резервно-дизельних електростанцій.

Будівельно-монтажні роботи виконує місцева підрядна організація «МУ-13», налагоджувальні роботи буде здійснювати харківська фірма «Вестрон», яка є розробником АІС СОАІ та одним із провідних українських виробників обладнання для автоматизованих систем управління технологічними процесами.

«Уже змонтовано частину обладнання в приміщенні інформаційно-обчислювальних систем, прокладені кабельні зв’язки живлення та інформаційні кабелі, в тому числі й оптичний кабель, який пов’язує сервери АІС СОАІ на енергоблоці з робочими станціями в приміщенні служби головного технолога в лабораторно побутовому корпусі», – розповідає Віктор Карпеш.

Програмно-технічний комплекс автоматизованої інформаційної системи підтримки оператора після введення спочатку в дослідну, а потім у промислову експлуатацію, на основі аналізу досвіду використання на Хмельницькій АЕС, матиме продовження і буде впроваджений на всіх АЕС України.