20.05.2021 — 14:30

В Україні запрацював портал Дія.Відкриті дані

Україна в лідерах за темпами розвитку сфери відкритих даних у Європі. Ціль Мінцифри — щоб за три роки Україна увійшла у топ-3 країн, які є лідерами у сфері відкритих даних. Щомісяця сервісами на основі відкритих даних користуються від 1,5 до 5 мільйонів українців.

Відкриті дані допомагають контролювати роботу державних органів та створювати нові послуги та сервіси. Більше відкритих даних – більше можливостей для всіх.

➡ Для кого?

Для держорганів – розпорядників даних, ІТ-спеціалістів, представників бізнесу, громадських організацій, стартап-спільноти та звичайних користувачів.

➡ Що буде доступно❓

Навчальні програми про відкриті дані, наприклад про міжнародні стандарти, штучний інтелект у сфері, законодавство і ще багато інших.

✅Сервіси на основі відкритих даних, щоб перевірити забудовника під час купівлі житла,дізнатися рівень забрудненості водойм чи знайти дешевші аналоги ліків;
✅Дослідження щодо впливу відкритих даних для вирішення суспільних проблем;
✅Комунікація між спільнотою та збір пропозицій від громадськості
✅Новини про відкриті дані.

Також під час форуму презентували оновлений Єдиний державний вебпортал відкритих даних, на якому державні органи оприлюднюють публічну інформацію. А також запустили чат-бот у телеграмі – @DataGovUa_bot, де найближчим часом стане доступною функція сповіщення про оновлення вибраних наборів даних.