25.05.2021 — 14:39

Інформація про стан готовності закладів оздоровлення та відпочинку дітей, місць масового відпочинку населення на водних об’єктах до сезону відпочинку

Сьогодні під час засідання колегії ОДА заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Дмитро Стецюк доповів про стан готовності закладів оздоровлення та відпочинку дітей, місць масового відпочинку населення на водних об’єктах до сезону відпочинку.

У 2020 році Головним управлінням ДСНС в області перевірено 6 закладів оздоровлення та відпочинку дітей, однак, у зв’язку із дією обмежувальних заходів щодо недопущення COVID-19 заклади оздоровлення та відпочинку дітей у 2020 році не функціонували. Протягом 19-21 травня поточного року працівниками Головного управління проведено позапланові перевірки 3 закладів оздоровлення та відпочинку дітей (позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку “Чайка” Хмельницької міської ради, позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Калинівка» Староостропільської територіальної громади,  санаторій  “Лісова пісня” Кам’янець-Подільського району та встановлено, що 2 заклади не експлуатуються (дитячий оздоровчий табір “Світанок” Ізяславської територіальної громади та дитячий оздоровчий табір “Подолянчик” Антонінської територіальної громади).

Також 27-28 травня заплановано перевірити ще 2 заклади (табір відпочинку “ДНІСТРОВСЬКА ЧАЙКА” Кам’янець-Подільського району та Навчально-лікувальний комплекс санаторій-профілакторій «Яблуневий сад» АТ «Хмельницькобленерго»).

Про стан готовності місць масового відпочинку населення на водних об’єктах до сезону відпочинку. Протягом 2019-2020 років на водоймах області внаслідок утоплення загинуло 117 осіб (2019 – 49 осіб, 2020 – 68 осіб). З початку поточного року ще до початку купального сезону вже загинуло 15 людей. Статистика загибелі людей на водних об’єктах області показує, що всі випадки зареєстровані на водоймах не обладнаних для купання та не пристосованих для масового відпочинку людей.

Посадовець нагадав, що відповідно до Правил охорони життя людей на водних об’єктах, Порядку обліку місць масового відпочинку населення на водних об’єктах та ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», обов’язок щодо визначення та створення місць відпочинку людей, в тому числі на водних об’єктах, покладається на органи місцевого самоврядування. Крім того, відповідно до ст. 51 Водного кодексу України та Правил охорони життя людей на водних об’єктах, орендарі водних об’єктів зобов’язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, рибальство тощо) та забезпечити обладнання і утримання рятувальних постів.

Головним управлінням проведено перевірки органів місцевого самоврядування щодо стану готовності місць масового відпочинку населення на водних об’єктах, за результатами яких головам територіальних громад  вручені відповідні довідки із зазначеними порушеннями та термінами на їх усунення.

Під час перевірок встановлено, що на території області в наявності понад 100 місць стихійного відпочинку на воді, однак рішеннями органів місцевого самоврядування визначено лише 14 місць масового відпочинку людей на воді та проводиться робота щодо їх облаштування згідно вимог (у містах Хмельницький, Славута, Полонне, Нетішин, Старокостянтинів, Красилів, Городок, Волочиськ, смт Теофіполь, с. Пашківці (Лісогринівецька ТГ), с. Рудківці (база відпочинку «Корді», Новоушицька ТГ), с. Головчинці (Меджибізька ТГ), с. Велика Слобідка (ПП «Вілла Дві Ріки», Слобідко-Кульчієвецька ТГ),  с. Колодіївка (Китайгородська ТГ).

Відтак, у поточному році, за ініціативи Головного управління, розроблено та затверджено першим заступником голови Хмельницької ОДА План заходів щодо запобігання загибелі людей на водних об’єктах Хмельницької області в літній період 2021 року, який доведено до органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та керівників підприємств, установ, організацій усіх рівнів.