03.06.2021 — 09:50

Як областям і районам співпрацювати з громадами у нових умовах, – коментар В’ячеслава Негоди

Ще далеко не усі в обласних, районних радах і адміністраціях зрозуміли, як і які відносини будувати з громадами у нових умовах. Найкращий варіант – підтримка і партнерство.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, виступаючи на засіданні спільної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва та МАОМС «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття».

«На обласному і районному рівні подекуди продовжують діяти старими методами – намагаються керувати головами і депутатами громад, давати їм завдання, наказувати і контролювати. Але варто вже зрозуміти, що з початком в Україні децентралізації часи побудови вертикалей закінчилися. А з цього року, коли усі громади стали рівними у правах і можливостях, коли до них перейшли значні повноваження і ресурси, районним, обласним радам і адміністраціям варто сконцентруватися на допомозі громадам, на побудові з ними партнерських відносин», – сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, підтримки в першу чергу потребують новостворені громади, де ще немає інституційної пам’яті, де багато чого доводиться починати з нуля. «І їм не накази зараз потрібні, не контроль і навіть не завжди гроші. Їм вкрай необхідна допомога у юридичних, бюджетних, майнових, організаційних, інших повсякденних питаннях. А ви – найближчі до них досвідчені колеги. Тож спробуйте допомагати. Тільки так вдасться якнайшвидше поставити ці громади на шлях розвитку, а отже – підвищити для жителів територій, якими ви спільно опікуєтеся, якість і доступність публічних послуг», – зазначив заступник Міністра.

Він порадив також учасникам засідання для прийняття зважених рішень, які стосуватимуться підтримки громад, користуватися порталом спроможності громад, де вже є перші 15 показників ефективності. «Розумію, що ви добре обізнані про проблеми і успіхи громад вашого регіону. Дані ж порталу дадуть вам змогу структурувати інформацію, порівнювати, створювати обґрунтування для ваших рішень», – сказав В’ячеслав Негода.

Як повідомлялося, на Івано-Франківщині відбувся сьогодні відкритий діалог про децентралізацію.